Obierasz bób a łupiny wyrzucasz? To błąd, przez który wiele tracisz

Bób to jedno z popularniejszych i najczęściej wybieranych warzyw strączkowych. Ma całą rzeszę fanów, która chętnie przygotowuje dania z jego udziałem. Jemy tylko miąższ, a łupiny wyrzucamy. Czy to, co robimy jest dobre? Okazuje się, że nie. Skórki również możemy, a nawet powinniśmy, wykorzystać w kuchni. Zwłaszcza, że wszechobecna drożyzna daje nam mocno po kieszeni.

ObrazekBób - czy można jeść łupiny? (PEXELS)
Paulina Hermann

Łupina zawiera mnóstwo witamin i prozdrowotnych pierwiastków. Znajdziemy w niej więcej witamin A, C, z grupy B, niż w samym miąższu. Skórka z młodych ziaren jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Bób można wykorzystać na różne sposoby. Nawet łupiny są jadalne

Skorupki są świetnym składnikiem różnych dań. Możemy również je chrupać w formie przekąski. Musimy jednak pamiętać o tym, żeby wcześniej warzywo strączkowe ugotować. Do przygotowania tego smakołyku potrzebujemy także:

  • miodu,
  • oliwy z oliwek lub oleju,
  • szczypty wędzonej papryki,
  • soli i pieprzu.

Tłuszcz wlej do miski, dodaj również przyprawy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. W miksturze zanurz łupinki. Taka kąpiel powinna trwać 30 minut. Wtedy bób nasiąknie niepowtarzalnym smakiem. Odsącz i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąskę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Obrazek
Bób (unplash)

Pasta z łupin

To danie przygotujesz z następujących składników:

  • skórek ugotowanego bobu,
  • pasty tahini,
  • soku z cytryny,
  • oliwy z oliwek,
  • soli i pieprzu,
  • ząbka czosnku.

Bób zmiksuj na gładką masę. Dodaj pastę sezamową, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dolej też odrobinę oliwy. Całość miksuj do momentu, w którym konsystencja będzie zadowalająca. Taka pasta stanowi idealny dodatek do chipsów, nachosów lub pieczywa.

Wegetariańskie kotlety

W smaku i konsystencji przypominają falafele, a zrobisz je z:

  • skórek z bobu,
  • gotowanej ciecierzycy,
  • cebuli,
  • czosnku,
  • mąki ryżowej,
  • soku z cytryny,
  • kminu,
  • oliwy z oliwek,
  • soli, pieprzu i papryki ostrej.

Łupinki drobno posiekaj i zmiksuj z oliwą na jednolitą masę. Dodaj także pozostałe składniki, całość zblenduj. Konsystencja powinna przypominać taką, jaka jest w mięsie mielonym. Dodaj też mąkę ryżową, dzięki niej będziesz mógł ulepić idealne kuleczki. Kotleciki smaż na głębokim tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione