Obierasz bób a łupiny wyrzucasz? To błąd, przez który wiele tracisz
Bób to jedno z popularniejszych i najczęściej wybieranych warzyw strączkowych. Ma całą rzeszę fanów, która chętnie przygotowuje dania z jego udziałem. Jemy tylko miąższ, a łupiny wyrzucamy. Czy to, co robimy jest dobre? Okazuje się, że nie. Skórki również możemy, a nawet powinniśmy, wykorzystać w kuchni. Zwłaszcza, że wszechobecna drożyzna daje nam mocno po kieszeni.
09.06.2023 | aktual.: 09.06.2023 16:06
Łupina zawiera mnóstwo witamin i prozdrowotnych pierwiastków. Znajdziemy w niej więcej witamin A, C, z grupy B, niż w samym miąższu. Skórka z młodych ziaren jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Bób można wykorzystać na różne sposoby. Nawet łupiny są jadalne
Skorupki są świetnym składnikiem różnych dań. Możemy również je chrupać w formie przekąski. Musimy jednak pamiętać o tym, żeby wcześniej warzywo strączkowe ugotować. Do przygotowania tego smakołyku potrzebujemy także:
- miodu,
- oliwy z oliwek lub oleju,
- szczypty wędzonej papryki,
- soli i pieprzu.
Tłuszcz wlej do miski, dodaj również przyprawy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. W miksturze zanurz łupinki. Taka kąpiel powinna trwać 30 minut. Wtedy bób nasiąknie niepowtarzalnym smakiem. Odsącz i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąskę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Pasta z łupin
To danie przygotujesz z następujących składników:
- skórek ugotowanego bobu,
- pasty tahini,
- soku z cytryny,
- oliwy z oliwek,
- soli i pieprzu,
- ząbka czosnku.
Bób zmiksuj na gładką masę. Dodaj pastę sezamową, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dolej też odrobinę oliwy. Całość miksuj do momentu, w którym konsystencja będzie zadowalająca. Taka pasta stanowi idealny dodatek do chipsów, nachosów lub pieczywa.
Wegetariańskie kotlety
W smaku i konsystencji przypominają falafele, a zrobisz je z:
- skórek z bobu,
- gotowanej ciecierzycy,
- cebuli,
- czosnku,
- mąki ryżowej,
- soku z cytryny,
- kminu,
- oliwy z oliwek,
- soli, pieprzu i papryki ostrej.
Łupinki drobno posiekaj i zmiksuj z oliwą na jednolitą masę. Dodaj także pozostałe składniki, całość zblenduj. Konsystencja powinna przypominać taką, jaka jest w mięsie mielonym. Dodaj też mąkę ryżową, dzięki niej będziesz mógł ulepić idealne kuleczki. Kotleciki smaż na głębokim tłuszczu.