Obierasz bób a łupiny wyrzucasz? To błąd, przez który wiele tracisz

Bób to jedno z popularniejszych i najczęściej wybieranych warzyw strączkowych. Ma całą rzeszę fanów, która chętnie przygotowuje dania z jego udziałem. Jemy tylko miąższ, a łupiny wyrzucamy. Czy to, co robimy jest dobre? Okazuje się, że nie. Skórki również możemy, a nawet powinniśmy, wykorzystać w kuchni. Zwłaszcza, że wszechobecna drożyzna daje nam mocno po kieszeni.

ObrazekBób - czy można jeść łupiny? (PEXELS)
Paulina Hermann

Łupina zawiera mnóstwo witamin i prozdrowotnych pierwiastków. Znajdziemy w niej więcej witamin A, C, z grupy B, niż w samym miąższu. Skórka z młodych ziaren jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.

Bób można wykorzystać na różne sposoby. Nawet łupiny są jadalne

Skorupki są świetnym składnikiem różnych dań. Możemy również je chrupać w formie przekąski. Musimy jednak pamiętać o tym, żeby wcześniej warzywo strączkowe ugotować. Do przygotowania tego smakołyku potrzebujemy także:

  • miodu,
  • oliwy z oliwek lub oleju,
  • szczypty wędzonej papryki,
  • soli i pieprzu.

Tłuszcz wlej do miski, dodaj również przyprawy i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj. W miksturze zanurz łupinki. Taka kąpiel powinna trwać 30 minut. Wtedy bób nasiąknie niepowtarzalnym smakiem. Odsącz i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąskę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

Obrazek
Bób (unplash)

Pasta z łupin

To danie przygotujesz z następujących składników:

  • skórek ugotowanego bobu,
  • pasty tahini,
  • soku z cytryny,
  • oliwy z oliwek,
  • soli i pieprzu,
  • ząbka czosnku.

Bób zmiksuj na gładką masę. Dodaj pastę sezamową, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dolej też odrobinę oliwy. Całość miksuj do momentu, w którym konsystencja będzie zadowalająca. Taka pasta stanowi idealny dodatek do chipsów, nachosów lub pieczywa.

Wegetariańskie kotlety

W smaku i konsystencji przypominają falafele, a zrobisz je z:

  • skórek z bobu,
  • gotowanej ciecierzycy,
  • cebuli,
  • czosnku,
  • mąki ryżowej,
  • soku z cytryny,
  • kminu,
  • oliwy z oliwek,
  • soli, pieprzu i papryki ostrej.

Łupinki drobno posiekaj i zmiksuj z oliwą na jednolitą masę. Dodaj także pozostałe składniki, całość zblenduj. Konsystencja powinna przypominać taką, jaka jest w mięsie mielonym. Dodaj też mąkę ryżową, dzięki niej będziesz mógł ulepić idealne kuleczki. Kotleciki smaż na głębokim tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯