Namocz i odstaw bób na godzinę. Większość nie wie, dlaczego to ważne

Jedzenie bobu to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również wiele prozdrowotnych korzyści dla organizmu. Niektórzy jednak po jego zjedzeniu mogą odczuwać niekomfortowe wzdęcia. Jak tego uniknąć? Wystarczy zrobić jedną rzecz — pomoże ona prawie wszystkim. A czemu prawie? Bo średnio 1 na 1000 osób w ogóle nie powinna jeść tego warzywa.

ObrazekBób - jak go przyrządzić, żeby nie był ciężkostrawny? - Pyszności; foto: Getty Images

Bób to warzywo strączkowe, które jako kulinarny specjał cenione było już tysiące lat temu. Raczący się nim starożytni Rzymianie mogli jednak nie znać wszystkich korzyści płynących ze spożywania tych niepozornych, zielonych nasion. A jest ich naprawdę sporo; na bobie zyskuje niemal cały nasz organizm. Wyjątek stanowią ludzie cierpiący na fawizm, ale do tego jeszcze przejdziemy.

Jak wybrać dobry bób?

Obrazek
Dobry bób powinien mieć m.in. jednolity kolor - Pyszności; foto: Canva

Zanim zabierzesz się za gotowanie bobu, należy poznać cechy, jakie noszą najlepsze jakościowo nasiona warzywa. Śmiało można bowiem uznać, że odpowiedni wybór bobu, to już połowa sukcesu. Dlatego, będąc w sklepie, najpierw zwróć uwagę na kolor nasion. Powinien być jasny i jednolity. Wszelkiego rodzaju przebarwienia i plamy źle o nim świadczą. Staraj się też wybierać niezbyt duże ziarna. Ich zapach powinien być neutralny, a struktura — jędrna.

Jak gotować bób?

Cztery, jakże ważne, słowa: nie zapomnij o namaczaniu. Dlaczego jest to aż tak ważne? Obecne w bobie oligosacharydy działają wzdymająco. To dlatego niektórzy gotują bób z dodatkiem kminku, oregano albo rozmarynu. Zioła te spowalniają odbywającą się w naszych żołądkach fermentacje, ale jednocześnie zmieniają smak bobu, na co nie wszyscy mogą mieć ochotę.

Dlatego też istnieje inny, sprawdzony sposób na zneutralizowanie wzdymającego działania bobu: namaczanie. Przed gotowaniem zalej więc bób gorącą wodą i pozwól mu tam "leżakować" przez godzinę czy dwie. Od razu stanie się lżej strawny. Jeśli mimo to obawiasz się skutków zjedzenia tego warzywa, możesz dodatkowo zrezygnować ze spożywania jego skórek. To właśnie one uchodzą na najbardziej ciężkostrawne.

Bób — nie dla tych osób

Średnio jedna na tysiąc osób w Polsce nie może spożywać bobu, nawet wtedy, gdy zastosuje wszystkie triki na uczynienie go lżej strawnym. Osoby te cierpią na fawizm, chorobę bobową. Jest ona spowodowana rzadką mutacją genetyczną, przez którą w organizmie odnotowuje się niedobór jednego z enzymów. Skutki mogą być opłakane: od wymiotów i bólu w lędźwiowym odcinku kręgosłupa, aż po groźną niedokrwistość.

Obrazek
Bób nie powinien pojawiać się w menu niektórych osób - Pyszności; foto: Canva

Bób powinien być również odstawiony przez osoby chorujące na refluks żołądkowo-przełykowy (chociaż obecny w bobie kwas foliowy jest dobry dla kobiet w ciąży, to i tak już uporczywe zgagi mogą stać się bardziej nieznośne), dnę moczanową i cukrzycę. Warzywo to posiada bowiem wysoki indeks glikemiczny, który wzrasta jeszcze po ugotowaniu.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥