Krokiety z farszem, który zachwyci całą rodzinę. Większość nie zna takiego smaku

Krokiety znamy w wersji świątecznej lub jako danie na różnych przyjęciach i wtedy też często podawane są z kubkiem czerwonego barszczu. Jednak zamiast ciężkiej kapusty i grzybów, wolę napakować do naleśników pyszny, lżejszy farsz. W rolach głównych kurczak i... awokado.

Krokiety z farszem z kurczaka z dodatkiem awokadoKrokiety z farszem z kurczaka z dodatkiem awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich nowym, niebanalnym daniem, spróbuj krokietów z awokado i kurczaka. To połączenie kremowego awokado i delikatnego mięsa kurczaka tworzy wyjątkowy farsz, który zachwyca smakiem i konsystencją. Jest to idealny wybór na obiad lub kolację, który szybko stanie się ulubieńcem całej rodziny. Żeby nie było zbyt mdło, farsz trzeba dobrze doprawić. Poniżej znajdziesz prosty przepis na krokiety z awokado i kurczakiem.

Jak wybrać dobre awokado i inne dodatki?

Upewnij się, że używasz dojrzałego awokado, które łatwo się rozgniecie i nada farszowi kremową konsystencję. Może to być miękkie awokado zielone lub odmiana Haas. Możesz dodać do farszu inne warzywa, takie jak kukurydza czy czarne oliwki, aby wzbogacić smak krokietów. Podawaj krokiety z ulubionym sosem, np. czosnkowym, jogurtowym lub pomidorowym, aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwijać w rulon, robię pyszne sakiewki. Tym naleśnikom nie sposób się oprzeć

Przepis na krokiety z kurczakiem i awokado

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z 1 limonki,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 10 naleśników (sprawdź przepis na idealne ciasto naleśnikowe),
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie farszu: umyj filety z kurczaka, pokrój na małe kawałki i usmaż na złoty kolor, w dużej misce rozgnieć awokado widelcem. Dodaj do awokado usmażone kawałki kurczaka, posiekaną cebulę, czosnek, paprykę, sok z limonki, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Nadziewanie naleśników: na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń w krokiet, składając najpierw boki, a następnie zwijając całość w rulon.
  3. Panierowanie i smażenie: każdy krokiet obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety na złoty kolor z każdej strony (ok. 2 minuty na małym ogniu).

Krokiety z awokado i kurczakiem to niebanalne danie, które zaskoczy i zachwyci Twoich bliskich. Awokado dodaje kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku, a kurczak sprawia, że krokiety są sycące i pełne białka. To idealne połączenie smaków, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Wybrane dla Ciebie
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯