Krokiety z farszem, który zachwyci całą rodzinę. Większość nie zna takiego smaku

Krokiety znamy w wersji świątecznej lub jako danie na różnych przyjęciach i wtedy też często podawane są z kubkiem czerwonego barszczu. Jednak zamiast ciężkiej kapusty i grzybów, wolę napakować do naleśników pyszny, lżejszy farsz. W rolach głównych kurczak i... awokado.

Krokiety z farszem z kurczaka z dodatkiem awokadoKrokiety z farszem z kurczaka z dodatkiem awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich nowym, niebanalnym daniem, spróbuj krokietów z awokado i kurczaka. To połączenie kremowego awokado i delikatnego mięsa kurczaka tworzy wyjątkowy farsz, który zachwyca smakiem i konsystencją. Jest to idealny wybór na obiad lub kolację, który szybko stanie się ulubieńcem całej rodziny. Żeby nie było zbyt mdło, farsz trzeba dobrze doprawić. Poniżej znajdziesz prosty przepis na krokiety z awokado i kurczakiem.

Jak wybrać dobre awokado i inne dodatki?

Upewnij się, że używasz dojrzałego awokado, które łatwo się rozgniecie i nada farszowi kremową konsystencję. Może to być miękkie awokado zielone lub odmiana Haas. Możesz dodać do farszu inne warzywa, takie jak kukurydza czy czarne oliwki, aby wzbogacić smak krokietów. Podawaj krokiety z ulubionym sosem, np. czosnkowym, jogurtowym lub pomidorowym, aby jeszcze bardziej podkreślić ich smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwijać w rulon, robię pyszne sakiewki. Tym naleśnikom nie sposób się oprzeć

Przepis na krokiety z kurczakiem i awokado

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 2 dojrzałe awokado,
  • 1 cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z 1 limonki,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 10 naleśników (sprawdź przepis na idealne ciasto naleśnikowe),
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie farszu: umyj filety z kurczaka, pokrój na małe kawałki i usmaż na złoty kolor, w dużej misce rozgnieć awokado widelcem. Dodaj do awokado usmażone kawałki kurczaka, posiekaną cebulę, czosnek, paprykę, sok z limonki, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Nadziewanie naleśników: na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń w krokiet, składając najpierw boki, a następnie zwijając całość w rulon.
  3. Panierowanie i smażenie: każdy krokiet obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety na złoty kolor z każdej strony (ok. 2 minuty na małym ogniu).

Krokiety z awokado i kurczakiem to niebanalne danie, które zaskoczy i zachwyci Twoich bliskich. Awokado dodaje kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku, a kurczak sprawia, że krokiety są sycące i pełne białka. To idealne połączenie smaków, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze