Ugnieć owoce i zalej kozim mlekiem. Lubuskie gospodynie mają w spiżarni kilka butelek

Kiedy sady i ogrody obfitowały w zbiory, zaradne gospodynie miały ręce pełne roboty. Gdy owocowy urodzaj mocno sprzyjał, w ruch szły słoiki i butelki na domowe przetwory. Lubuskie gospodynie przygotowują nie tylko dżemy i konfitury, ale również nalewkę deptucha.

Nalewka deptycha - PysznościNalewka deptycha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook | Qzko
Ewa Malinowska

Hodowla kóz była powszechna i wymagała mniejszych nakładów niż hodowla krów. Otrzymywane z nich mleko zamieniano nie tylko na sery, ale również nalewki. W końcu w domu zaradnej gospodyni nie tylko bywało smacznie, ale też pomysłowo. Skoro więc w domu była kanka mleka i spirytus, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców, trzeba było wykombinować, aby nic się nie zmarnowało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Nalewki na bazie mleka koziego mają w Polsce długą tradycję. Dawniej były przyrządzane w domach szlacheckich i ziemiańskich, gdzie pełniły nie tylko rolę napoju, ale także lekarstwa. W XVIII i XIX wieku nalewki stały się popularnym domowym napojem, a w każdej szanującej się dworkowej spiżarni można było znaleźć różnorodne smaki i kombinacje. Wszystko w zależności od tego, jakie owoce rosły w pobliskim sadzie.

Nalewka z koziego mleka

Deptucha to nalewka przygotowywana na bazie owoców (najczęściej cytryny, pigwy lub pigwowca), mleka koziego i alkoholu. To, co wyróżnia ją spośród innych nalewek, to sposób przygotowania owoców. Zamiast krojenia, owoce są dokładnie ugniatane, co nadaje nalewce charakterystyczną konsystencję i aromat. Nazwa "deptucha" pochodzi właśnie od tego tradycyjnego sposobu przygotowania.

- Oczyszczaliśmy owoce, zasypywaliśmy cukrem. Jak puściły soki to ugniataliśmy tłuczkiem aby zrobić miazgę. Zalewaliśmy mlekiem i spirytusem. Odstawialiśmy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować należy. Nalać do butelek i odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce - mówią mieszkańcy gminy Siedlisko w rozmowie z Ministerstwem Rozwoju Wsi i Rolnictwa.

Smak nalewki zależy od rodzaju użytych owoców, ale zazwyczaj jest słodkawy, lekko kwaskowaty i z delikatną nutą alkoholową. Napój został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2015 roku dzięki inicjatywie Qzko - lubuskiej agroturystyce, w której właściciele wyrabiają sery i kosmetyki z koziego mleka.

jak przygotować nalewkę z jabłek
jak przygotować nalewkę z jabłek © Licencjodawca | cunfek

Gdzie kupić deptuchę?

Chociaż deptucha jest napojem regionalnym, to zyskuje coraz większą popularność w całej Polsce. Można ją znaleźć w niektórych sklepach specjalistycznych oraz na lokalnych targach. Najlepiej jednak spróbować jej w lubuskim, gdzie jest najbardziej doceniana i gdzie można znaleźć autentyczne przepisy. W szczególności w Siedlisku, skąd pochodzi ta tradycja. Warto rozglądać się po lokalnych gospodarstwach, gdzie hodowane są kozy.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟