Ugnieć owoce i zalej kozim mlekiem. Lubuskie gospodynie mają w spiżarni kilka butelek

Kiedy sady i ogrody obfitowały w zbiory, zaradne gospodynie miały ręce pełne roboty. Gdy owocowy urodzaj mocno sprzyjał, w ruch szły słoiki i butelki na domowe przetwory. Lubuskie gospodynie przygotowują nie tylko dżemy i konfitury, ale również nalewkę deptucha.

Nalewka deptycha - PysznościNalewka deptycha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook | Qzko
Ewa Malinowska

Hodowla kóz była powszechna i wymagała mniejszych nakładów niż hodowla krów. Otrzymywane z nich mleko zamieniano nie tylko na sery, ale również nalewki. W końcu w domu zaradnej gospodyni nie tylko bywało smacznie, ale też pomysłowo. Skoro więc w domu była kanka mleka i spirytus, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców, trzeba było wykombinować, aby nic się nie zmarnowało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Nalewki na bazie mleka koziego mają w Polsce długą tradycję. Dawniej były przyrządzane w domach szlacheckich i ziemiańskich, gdzie pełniły nie tylko rolę napoju, ale także lekarstwa. W XVIII i XIX wieku nalewki stały się popularnym domowym napojem, a w każdej szanującej się dworkowej spiżarni można było znaleźć różnorodne smaki i kombinacje. Wszystko w zależności od tego, jakie owoce rosły w pobliskim sadzie.

Nalewka z koziego mleka

Deptucha to nalewka przygotowywana na bazie owoców (najczęściej cytryny, pigwy lub pigwowca), mleka koziego i alkoholu. To, co wyróżnia ją spośród innych nalewek, to sposób przygotowania owoców. Zamiast krojenia, owoce są dokładnie ugniatane, co nadaje nalewce charakterystyczną konsystencję i aromat. Nazwa "deptucha" pochodzi właśnie od tego tradycyjnego sposobu przygotowania.

- Oczyszczaliśmy owoce, zasypywaliśmy cukrem. Jak puściły soki to ugniataliśmy tłuczkiem aby zrobić miazgę. Zalewaliśmy mlekiem i spirytusem. Odstawialiśmy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować należy. Nalać do butelek i odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce - mówią mieszkańcy gminy Siedlisko w rozmowie z Ministerstwem Rozwoju Wsi i Rolnictwa.

Smak nalewki zależy od rodzaju użytych owoców, ale zazwyczaj jest słodkawy, lekko kwaskowaty i z delikatną nutą alkoholową. Napój został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2015 roku dzięki inicjatywie Qzko - lubuskiej agroturystyce, w której właściciele wyrabiają sery i kosmetyki z koziego mleka.

jak przygotować nalewkę z jabłek
jak przygotować nalewkę z jabłek © Licencjodawca | cunfek

Gdzie kupić deptuchę?

Chociaż deptucha jest napojem regionalnym, to zyskuje coraz większą popularność w całej Polsce. Można ją znaleźć w niektórych sklepach specjalistycznych oraz na lokalnych targach. Najlepiej jednak spróbować jej w lubuskim, gdzie jest najbardziej doceniana i gdzie można znaleźć autentyczne przepisy. W szczególności w Siedlisku, skąd pochodzi ta tradycja. Warto rozglądać się po lokalnych gospodarstwach, gdzie hodowane są kozy.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?