Ugnieć owoce i zalej kozim mlekiem. Lubuskie gospodynie mają w spiżarni kilka butelek

Kiedy sady i ogrody obfitowały w zbiory, zaradne gospodynie miały ręce pełne roboty. Gdy owocowy urodzaj mocno sprzyjał, w ruch szły słoiki i butelki na domowe przetwory. Lubuskie gospodynie przygotowują nie tylko dżemy i konfitury, ale również nalewkę deptucha.

Nalewka deptycha - PysznościNalewka deptycha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Facebook | Qzko
Ewa Malinowska

Hodowla kóz była powszechna i wymagała mniejszych nakładów niż hodowla krów. Otrzymywane z nich mleko zamieniano nie tylko na sery, ale również nalewki. W końcu w domu zaradnej gospodyni nie tylko bywało smacznie, ale też pomysłowo. Skoro więc w domu była kanka mleka i spirytus, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców, trzeba było wykombinować, aby nic się nie zmarnowało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Nalewki na bazie mleka koziego mają w Polsce długą tradycję. Dawniej były przyrządzane w domach szlacheckich i ziemiańskich, gdzie pełniły nie tylko rolę napoju, ale także lekarstwa. W XVIII i XIX wieku nalewki stały się popularnym domowym napojem, a w każdej szanującej się dworkowej spiżarni można było znaleźć różnorodne smaki i kombinacje. Wszystko w zależności od tego, jakie owoce rosły w pobliskim sadzie.

Nalewka z koziego mleka

Deptucha to nalewka przygotowywana na bazie owoców (najczęściej cytryny, pigwy lub pigwowca), mleka koziego i alkoholu. To, co wyróżnia ją spośród innych nalewek, to sposób przygotowania owoców. Zamiast krojenia, owoce są dokładnie ugniatane, co nadaje nalewce charakterystyczną konsystencję i aromat. Nazwa "deptucha" pochodzi właśnie od tego tradycyjnego sposobu przygotowania.

- Oczyszczaliśmy owoce, zasypywaliśmy cukrem. Jak puściły soki to ugniataliśmy tłuczkiem aby zrobić miazgę. Zalewaliśmy mlekiem i spirytusem. Odstawialiśmy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować należy. Nalać do butelek i odstawić na 6 miesięcy w ciemne miejsce - mówią mieszkańcy gminy Siedlisko w rozmowie z Ministerstwem Rozwoju Wsi i Rolnictwa.

Smak nalewki zależy od rodzaju użytych owoców, ale zazwyczaj jest słodkawy, lekko kwaskowaty i z delikatną nutą alkoholową. Napój został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2015 roku dzięki inicjatywie Qzko - lubuskiej agroturystyce, w której właściciele wyrabiają sery i kosmetyki z koziego mleka.

jak przygotować nalewkę z jabłek
jak przygotować nalewkę z jabłek © Licencjodawca | cunfek

Gdzie kupić deptuchę?

Chociaż deptucha jest napojem regionalnym, to zyskuje coraz większą popularność w całej Polsce. Można ją znaleźć w niektórych sklepach specjalistycznych oraz na lokalnych targach. Najlepiej jednak spróbować jej w lubuskim, gdzie jest najbardziej doceniana i gdzie można znaleźć autentyczne przepisy. W szczególności w Siedlisku, skąd pochodzi ta tradycja. Warto rozglądać się po lokalnych gospodarstwach, gdzie hodowane są kozy.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy