Na ślimaki nie trzeba jechać do Francji. W tej polskiej wsi są daniem regionalnym

Kojarzą się przede wszystkim z kuchnią francuską, są nawet jednym z jej symboli. Znaleźć je można nie tylko nad Sekwaną, bo od wielu lat były jednym z regionalnych przysmaków w Polsce, chociaż mało osób o tym wie.

Ślimaki - PysznościŚlimaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wszystkie kuchnie regionalne bazują przede wszystkim na dostępności i czerpią z tego, co daje im otoczenie. Warmia obfituje w lasy i łąki, które z kolei przyciągają ślimaki. Były one cennym źródłem pożywienia, zwłaszcza w okresach, gdy dostęp do innych produktów był ograniczony. To, co teraz wydawać się może ekstrawaganckim przysmakiem, dawniej było czasem koniecznością.


Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Ślimaki - regionalny przysmak z Warmii

Po ślimaki wybierano się najchętniej po deszczu. Najpierw je czyszczono, a później gotowano, aby usunąć śluz i ewentualne zanieczyszczenia. Farsz do ślimaków był zazwyczaj przygotowywany na bazie grzybów, warzyw i przypraw, chociaż podawano je również z masłem ziołowym. Nadziewane ślimaki były pieczone w piekarniku lub duszone. Tradycja kulinarna Warmii i Mazur zdecydowanie kryje wiele niespodzianek.

Ślimaki
Ślimaki © Adobe Stock
- Wziąć dużych ślimaków tylko takich, które się jeszcze nie pootwierały, wpłukać je i zagotować w wodzie, potem odcedzić i zalać zimną wodą, wówczas powyciągać końce noża ślimaki ze skorupek, poodcinać im czarne, tylne końce (ogonki), wziąć kawałek masła, nakrajać trochę marchwi w plasterki, selerów, pietruszki, cebuli, parę suchych grzybów i wszystko razem ułożyć w to masło razem ze ślimakami, podlać trochę rosołu lub wody i tak dusić przez godzinę (…) wyłożyć to wszystko na stół, posiekać wszystko drobno, dodać tartej bułki, parę łyżek śmietany kwaśnej, soli, kilka żółtek, trochę pieprzu i muszkatołowej gałki tłuczonej, wymieszać dobrze i nakładać tym farszem czysto wymyte skorupki (…) - pisano w książce "Kuchnia Szlachecka – podarek dla młodych gospodyń" z 1893 r.

Nawet dostojnicy kościelni, tacy jak warmińscy biskupi, doceniali walory smakowe ślimaków. W XVII wieku biskup Jan Stanisław Zbąski podjął się nawet hodowli tych mięczaków. To zdecydowanie mocny dowód na to, że w kuchni gościło one nader często.

Dalej można ich spróbować

Chociaż tradycja jedzenia ślimaków na Warmii nieco przygasła, to wciąż znaleźć można miejsca, w których zjeść można ten przysmak.

Ślimaki - Pyszności
Ślimaki - Pyszności © Pexels | Valeria Boltneva

To danie, które łączy nas z kuchnią wschodniopruską i litewską, co roku celebrowane jest podczas "Dnia Ślimaka" w Krasinie koło Pasłęka. Przysmak trafił nawet na listę produktów tradycyjnych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej