Turyści szturmowali stoiska. Zjechali się na Podlasie, by spróbować tych lokalnych przysmaków

Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i aromat, który przenosi nas wprost do podlaskich domów – tak w skrócie można opisać babkę ziemniaczaną. Do tego, obowiązkowo, kiszka ziemniaczana, by tradycyjny smak był pełny. Podlasie, region słynący z tych specjałów, po raz kolejny udowodnił swoją kulinarną moc podczas Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.

Mistrzostwa w babkę i kiskę ziemniaczaną - PysznościŚwiatowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kuchnie regionalne to wspaniały sposób pielęgnowania tradycji i polskiej kultury oraz świetny sposób na odkrywanie Polski. Podlasie słynie ze swoich babek i kiszki ziemniaczanej. W końcu ziemniaki to ważny element podlaskiej kuchni. Okazją do świętowania miłości do tradycji były Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu. Mistrzostwa honorowym patronatem objął Marszałek Województwa Podlaskiego. Zdecydowanie nikt nie wyszedł głodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzecie Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu

Tłumy ustawiły się po regionalny przysmak

Wszyscy chętni do spróbowania kiszki ziemniaczanej musieli uzbroić się w cierpliwość. Dźwięk skwierczącej na patelni babki i kiszki zdecydowanie podgłaśniał burczenie w brzuchu. Jednak nawet długie kolejki nie odstraszyły fanów podlaskiej kuchni. Każdy, kto spróbował, zdecydowanie był zachwycony.

W ciepły dzień orzeźwienie zapewnił chłodnik, przygotowywany tradycyjnie z ogórków, buraczków i rzodkiewki. Pojawił się również chłodnik ziemniaczany, jak na Podlasie przystało. Mistrzostwa to nie tylko konkurs kulinarny, ale także święto regionalnej kultury. Na festynie nie zabrakło również innych przysmaków, rękodzieła, biżuterii czy też ziołowych herbat.

Chłodnik
Chłodnik © Licencjodawca

Konkurs na najlepszą kiszkę i babkę ziemniaczaną

Babka i kiszka ziemniaczana to dania, które towarzyszą mieszkańcom Podlasia od pokoleń. Ich historia sięga głęboko w przeszłość i jest nierozerwalnie związana z życiem codziennym mieszkańców regionu. Pokazali to podczas konkursu, rywalizując o tytuł mistrza.

Regionalne smaki Podlasia
Regionalne smaki Podlasia © Licencjodawca

Konkurs podzielony był na kategorie indywidualne oraz dla dużych producentów. Oceniany był również wspomniany wcześniej chłodnik. W kategorii producentów na dużą skalę zwyciężyła firma Kuźnia Smaków ze Studzianek, deklasując konkurencję zarówno wśród babek, jak i wśród kiszek. O zwycięstwie w tej kategorii decydowała publiczność. Wśród indywidualnych uczestników najlepszą kiszkę przygotowała pani Zofia Amielańczyk z Białegostoku. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Popławiec, a trzecie — Koło Gospodyń Wiejskich z Gabrysina. Tytuł najlepszej babki ziemniaczanej przypadł Kołu Gospodyń Wiejskich z Brzozowianek. Drugie miejsce zajęła pani Ola Nazaruk, a trzecie — pani Eleonora Kosk.

Poza babką i kiszką, jury, w którym zasiedli głównie samorządowcy, oceniało też chłodniki. Najlepszy okazał się ten przygotowany przez Koło Gospodyń "Spryciule" z Michałowa. Na podium stanęły również panie z kół gospodyń "Karakule" i "Ogrodniczki".

Organizatorem tego kulinarnego święta było Starostwo Powiatowe w Białymstoku, a partnerem strategicznym — Gmina Supraśl.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥