Turyści szturmowali stoiska. Zjechali się na Podlasie, by spróbować tych lokalnych przysmaków

Chrupiąca skórka, puszyste wnętrze i aromat, który przenosi nas wprost do podlaskich domów – tak w skrócie można opisać babkę ziemniaczaną. Do tego, obowiązkowo, kiszka ziemniaczana, by tradycyjny smak był pełny. Podlasie, region słynący z tych specjałów, po raz kolejny udowodnił swoją kulinarną moc podczas Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.

Mistrzostwa w babkę i kiskę ziemniaczaną - PysznościŚwiatowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kuchnie regionalne to wspaniały sposób pielęgnowania tradycji i polskiej kultury oraz świetny sposób na odkrywanie Polski. Podlasie słynie ze swoich babek i kiszki ziemniaczanej. W końcu ziemniaki to ważny element podlaskiej kuchni. Okazją do świętowania miłości do tradycji były Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu. Mistrzostwa honorowym patronatem objął Marszałek Województwa Podlaskiego. Zdecydowanie nikt nie wyszedł głodny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzecie Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu

Tłumy ustawiły się po regionalny przysmak

Wszyscy chętni do spróbowania kiszki ziemniaczanej musieli uzbroić się w cierpliwość. Dźwięk skwierczącej na patelni babki i kiszki zdecydowanie podgłaśniał burczenie w brzuchu. Jednak nawet długie kolejki nie odstraszyły fanów podlaskiej kuchni. Każdy, kto spróbował, zdecydowanie był zachwycony.

W ciepły dzień orzeźwienie zapewnił chłodnik, przygotowywany tradycyjnie z ogórków, buraczków i rzodkiewki. Pojawił się również chłodnik ziemniaczany, jak na Podlasie przystało. Mistrzostwa to nie tylko konkurs kulinarny, ale także święto regionalnej kultury. Na festynie nie zabrakło również innych przysmaków, rękodzieła, biżuterii czy też ziołowych herbat.

Chłodnik
Chłodnik © Licencjodawca

Konkurs na najlepszą kiszkę i babkę ziemniaczaną

Babka i kiszka ziemniaczana to dania, które towarzyszą mieszkańcom Podlasia od pokoleń. Ich historia sięga głęboko w przeszłość i jest nierozerwalnie związana z życiem codziennym mieszkańców regionu. Pokazali to podczas konkursu, rywalizując o tytuł mistrza.

Regionalne smaki Podlasia
Regionalne smaki Podlasia © Licencjodawca

Konkurs podzielony był na kategorie indywidualne oraz dla dużych producentów. Oceniany był również wspomniany wcześniej chłodnik. W kategorii producentów na dużą skalę zwyciężyła firma Kuźnia Smaków ze Studzianek, deklasując konkurencję zarówno wśród babek, jak i wśród kiszek. O zwycięstwie w tej kategorii decydowała publiczność. Wśród indywidualnych uczestników najlepszą kiszkę przygotowała pani Zofia Amielańczyk z Białegostoku. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Popławiec, a trzecie — Koło Gospodyń Wiejskich z Gabrysina. Tytuł najlepszej babki ziemniaczanej przypadł Kołu Gospodyń Wiejskich z Brzozowianek. Drugie miejsce zajęła pani Ola Nazaruk, a trzecie — pani Eleonora Kosk.

Poza babką i kiszką, jury, w którym zasiedli głównie samorządowcy, oceniało też chłodniki. Najlepszy okazał się ten przygotowany przez Koło Gospodyń "Spryciule" z Michałowa. Na podium stanęły również panie z kół gospodyń "Karakule" i "Ogrodniczki".

Organizatorem tego kulinarnego święta było Starostwo Powiatowe w Białymstoku, a partnerem strategicznym — Gmina Supraśl.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej