Rewelacyjny przepis dziadka Henia na kiszkę ziemniaczaną. Nie sięgniesz już nigdy po sklepową!

Kiszka ziemniaczana to przysmak, który często przygotowywał mój dziadek. Był w tym prawdziwym mistrzem! Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Składniki i przygotowanie krok po kroku.

Obrazek
Ewa

Kiszka ziemniaczana- co to jest?

Jest tradycyjnym, białoruskim daniem. Szczególnie popularna jest na Podlasiu. Co ciekawe, co roku na przełomie maja i czerwca w Supraślu odbywają się mistrzostwa a w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej.

Składniki:

  • 3,5 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 700 g wędzonego boczku (lub 300 g boczku i 400 g dobrej kiełbasy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 porcja flaków na kiszkę (jelita wieprzowe, ok. 1 kg)
  • 3 łyżki mąki
  • garść majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrazek
  1. Flaki namocz w wodzie przez ok. 2 godziny i umyj, najlepiej przekręcając na drugą stronę.
  2. Do flaków nalej wody żeby sprawdzić, czy nie mają dziur.
  3. Ziemniaki, 2 cebule i czosnek zetrzyj jak na placki ziemniaczane, dopraw solą i sporą dawką pieprzu, dorzuć majeranek. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  4. Boczek (lub boczek i kiełbasę) podsmaż na patelni z pozostałą cebulą.
  5. Do masy z ziemniaków dodaj przestudzony boczek i wymieszaj.
  6. Jelita nałóż na lejek do nabijania kiełbasy i nadziej flaki tak, żeby miały trochę luzu.
  7. Zwiąż jelita grubą nicią.
  8. Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza (góra-dół) i włóż kiszkę
  9. Po 5 minutach nakłuj je igłą co 5-10 cm.
  10. Piecz 40 minut z jednej strony, przełóż kiszkę na drugą stronę i piecz przez kolejne 40 minut.
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej