PrzepisRewelacyjny przepis dziadka Henia na kiszkę ziemniaczaną. Nie sięgniesz już nigdy po sklepową!
Rewelacyjny przepis dziadka Henia na kiszkę ziemniaczaną. Nie sięgniesz już nigdy po sklepową!
Ewa
03.02.2022 13:10, aktual.: 04.02.2022 13:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiszka ziemniaczana to przysmak, który często przygotowywał mój dziadek. Był w tym prawdziwym mistrzem! Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Składniki i przygotowanie krok po kroku.
Kiszka ziemniaczana- co to jest?
Jest tradycyjnym, białoruskim daniem. Szczególnie popularna jest na Podlasiu. Co ciekawe, co roku na przełomie maja i czerwca w Supraślu odbywają się mistrzostwa a w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej.
Składniki:
- 3,5 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 700 g wędzonego boczku (lub 300 g boczku i 400 g dobrej kiełbasy)
- 3 ząbki czosnku
- 1 porcja flaków na kiszkę (jelita wieprzowe, ok. 1 kg)
- 3 łyżki mąki
- garść majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Flaki namocz w wodzie przez ok. 2 godziny i umyj, najlepiej przekręcając na drugą stronę.
- Do flaków nalej wody żeby sprawdzić, czy nie mają dziur.
- Ziemniaki, 2 cebule i czosnek zetrzyj jak na placki ziemniaczane, dopraw solą i sporą dawką pieprzu, dorzuć majeranek. Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Boczek (lub boczek i kiełbasę) podsmaż na patelni z pozostałą cebulą.
- Do masy z ziemniaków dodaj przestudzony boczek i wymieszaj.
- Jelita nałóż na lejek do nabijania kiełbasy i nadziej flaki tak, żeby miały trochę luzu.
- Zwiąż jelita grubą nicią.
- Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza (góra-dół) i włóż kiszkę
- Po 5 minutach nakłuj je igłą co 5-10 cm.
- Piecz 40 minut z jednej strony, przełóż kiszkę na drugą stronę i piecz przez kolejne 40 minut.