Dla Węgrów to największy letni przysmak. Polacy się krzywią na samą myśl

Trudno znaleźć lepszy pomysł na letni posiłek niż chłodnik. Doskonale wiedzą o tym Węgrzy, których tradycyjnym przysmakiem jest słodko-kwaśna, kremowa i orzeźwiająca zupa, zwana meggyleves. Jak przygotować wiśniowy specjał?

Zupa wiśniowaZupa wiśniowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chodniki znajdziemy niemal w każdej kuchni świata, o czym świadczy ranking przygotowany przez prestiżowy przewodnik Taste Atlas, który stworzył zestawienie najsmaczniejszych tego typu przysmaków.

Na pierwszym miejscu umieszczono porra antequerana, czyli pochodzącą z hiszpańskiej Malagi zupę przyrządzaną m.in. z czerstwego pieczywa, oliwy, pomidorów, czosnku oraz kawałków szynki. Kolejną pozycję zajął turecki cacak, w składzie którego znajdziemy jogurt, drobno posiekane ogórki, czosnek, koper, miętę, oliwę i sok z cytryny. Na podium pojawiła się także potrawa o egzotycznej nazwie šaltibarščiai. Kryje się za nią doskonale znany w Polsce chłodnik litewski, smakowita mieszanka buraków, kefiru i ogórków, podawana z jajkami na twardo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodkie bułeczki z morelą i nadzieniem orzechowym piekę co weekend. Zajada się nawet teściowa

W czołówce rankingu nie mogło zabraknąć dania pochodzącego z Węgier, którego bazę stanowi jeden z najpopularniejszych letnich owoców, czyli wiśnia. Madziarzy jedzą meggyleves od niepamiętnych czasów, jako przystawkę, danie główne (w towarzystwie gotowanych ziemniaków), a nawet deser.

Po węgierski chłodnik chętnie sięgają mieszkańcy innych krajów środkowej Europy, zwłaszcza Słowacy, Austriacy i Niemcy. Nic dziwnego, gdyż jest wyjątkowo smaczny i orzeźwiający, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby bez dużego doświadczenia kulinarnego.

Meggyleves – co w tym siedzi

Podstawowym składnikiem meggyleves są wiśnie. Węgrzy preferują odmiany o dość kwaśnym smaku, idealnie współgrającym z innymi dodatkami do chłodnika. Stanowią skarbnicę witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym szkodliwą aktywność wolnych rodników.

Soczyste owoce dostarczają też innych antyoksydantów, zwłaszcza antocyjanów – barwników roślinnych działających przeciwzapalnie, wpływających ochronnie na układ krwionośny, zmniejszających ryzyko schorzeń serca oraz przeciwdziałających rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) i pomagających w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Wiśnie skrywają dużo żelaza (co docenią osoby zmagające się z niedokrwistością) oraz cynku, dlatego pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Także inne składniki węgierskiego chłodnika posiadają duże wartości odżywcze. Jogurt (lub śmietana) to skarbnica białek i wapnia – podstawowego budulca kości i zębów, a także mikroelementu potrzebnego do prawidłowego działania komórek, biorącego udział w przemianie materii oraz procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi.

Tradycyjne przyprawy stosowane podczas przyrządzania meggyleves, przede wszystkim cynamon i goździki, mają właściwości przeciwzapalne, wspomagają walkę z nadciśnieniem, obniżają poziom cukru i "złego" cholesterolu LDL.

Przepis na meggyleves

Przygotowanie węgierskiego chłodnika jest bardzo łatwe. Zaczynamy od zagotowania w garnku wody (litr) z cukrem (100 g), mielonym cynamonem (łyżeczka), goździkami (2-3) oraz świeżo startą skórką z cytryny. Dodajemy umyte, wypestkowane wiśnie (500 g) i gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż owoce będą miękkie.

Jeśli chcemy, by zupa była gęściejsza, dodajemy mąkę ziemniaczaną (łyżka), którą wcześniej rozmieszaliśmy na gładką masę z odrobiną wody. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

Zdejmujemy garnek, a zawartość pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. W oddzielnej misce mieszamy jogurt lub kwaśną śmietanę (200 ml) z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, następnie dodajemy do potrawy, dokładnie mieszając.

Meggyleves najlepiej smakuje po schłodzeniu, dlatego umieszczamy naczynie w lodówce, na kilka godzin lub całą noc. Podajemy po udekorowaniu całymi wiśniami oraz listkami mięty.

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak