WAŻNE
TERAZ

Jakie gwarancje bezpieczeństwa dla Ukrainy? To kluczowy element ustaleń ze spotkania w Berlinie

Bez botwiny i ogórków. Robert Makłowicz chłodnik robi zupełnie inaczej

Kiedy upał daje się we znaki, chłodnik staje się wybawieniem. Nie tylko orzeźwia, ale tez gasi pragnienie i ucisza grające marsza kiszki. Robert Makłowicz przygotował nietypową propozycję na najlepszą letnią zupę.

Chłodnik Roberta Makłowicza - PysznościChłodnik Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Robert Makłowicz
Ewa Malinowska

Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, chociaż tuż za nim plasuje się chłodników z ogórków. To proste i smaczne połączenia, które zjednały sobie całą rzeszę fanów. W upalne dni apetyt nie zawsze dopisuje, a stanie przy kuchence i piekarniku to po prostu koszmar. Warto wtedy sięgnąć po chłodniki. Miska wyjętej prosto z lodówki zupy smakuje po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Chłodnik Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz, znany podróżnik i osobowość medialna, stawia na chłodnik w nietypowym wydaniu. Nie sięga bowiem ani po ogórki, ani po młode buraczki. Zupa zieleni się od szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Aby danie było bardziej sycące, serwuje je w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Robert Makłowicz - Pyszności
Robert Makłowicz - Pyszności © Player

Robert Makłowicz przepisem podzielił się na jednym ze swoich vlogów, gdzie gościł na Gastromajówce w Tarnowie. Podkreślił, że każdy kucharz może modyfikować przepis według własnego gustu, dobierając proporcje i ilość składników do swoich preferencji. Szczaw świetnie podkręca całość o kwaśną nutę i dodaje orzeźwienia, rzodkiewka odpowiada za ostrość, a czosnek niedźwiedzi podkręca całe danie.

Składniki:

  • kefir,
  • śmietana,
  • pół szklanki wody,
  • duży pęk liści niedźwiedziego czosnku,
  • duży pęk szczawiu,
  • pęczek koperku,
  • 5-6 rzodkiewek (w zależności od wielkości),
  • 3-4 łyżki octu z czeremchy,
  • pęczek szczypiorku,
  • łyżeczka soli,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • młode ziemniaki,
  • masło,
  • jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem koperku i masła.
  2. Dokładnie opłucz szczaw i czosnek. Następnie posiekaj je i przełóż na patelnię.
  3. Dodaj wodę, ocet, sól i cukier. Przykryj patelnię i duś składniki przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Ostudź zawartość patelni i przełóż do dużej miski.
  5. Pokrój rzodkiewkę, szczypior i koperek. Dodaj je do miski z warzywami.
  6. Wlej śmietanę i kefir (kefiru powinno być więcej niż śmietany). Wymieszaj dokładnie i schłodź.

Podawaj chłodnik ze ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀