PrzepisZupyBez botwiny i ogórków. Robert Makłowicz chłodnik robi zupełnie inaczej

Bez botwiny i ogórków. Robert Makłowicz chłodnik robi zupełnie inaczej

Kiedy upał daje się we znaki, chłodnik staje się wybawieniem. Nie tylko orzeźwia, ale tez gasi pragnienie i ucisza grające marsza kiszki. Robert Makłowicz przygotował nietypową propozycję na najlepszą letnią zupę.

Chłodnik Roberta Makłowicza - Pyszności
Chłodnik Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Robert Makłowicz

10.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, chociaż tuż za nim plasuje się chłodników z ogórków. To proste i smaczne połączenia, które zjednały sobie całą rzeszę fanów. W upalne dni apetyt nie zawsze dopisuje, a stanie przy kuchence i piekarniku to po prostu koszmar. Warto wtedy sięgnąć po chłodniki. Miska wyjętej prosto z lodówki zupy smakuje po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz, znany podróżnik i osobowość medialna, stawia na chłodnik w nietypowym wydaniu. Nie sięga bowiem ani po ogórki, ani po młode buraczki. Zupa zieleni się od szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Aby danie było bardziej sycące, serwuje je w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Robert Makłowicz - Pyszności
Robert Makłowicz - Pyszności© Player

Robert Makłowicz przepisem podzielił się na jednym ze swoich vlogów, gdzie gościł na Gastromajówce w Tarnowie. Podkreślił, że każdy kucharz może modyfikować przepis według własnego gustu, dobierając proporcje i ilość składników do swoich preferencji. Szczaw świetnie podkręca całość o kwaśną nutę i dodaje orzeźwienia, rzodkiewka odpowiada za ostrość, a czosnek niedźwiedzi podkręca całe danie.

Składniki:

  • kefir,
  • śmietana,
  • pół szklanki wody,
  • duży pęk liści niedźwiedziego czosnku,
  • duży pęk szczawiu,
  • pęczek koperku,
  • 5-6 rzodkiewek (w zależności od wielkości),
  • 3-4 łyżki octu z czeremchy,
  • pęczek szczypiorku,
  • łyżeczka soli,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • młode ziemniaki,
  • masło,
  • jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem koperku i masła.
  2. Dokładnie opłucz szczaw i czosnek. Następnie posiekaj je i przełóż na patelnię.
  3. Dodaj wodę, ocet, sól i cukier. Przykryj patelnię i duś składniki przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Ostudź zawartość patelni i przełóż do dużej miski.
  5. Pokrój rzodkiewkę, szczypior i koperek. Dodaj je do miski z warzywami.
  6. Wlej śmietanę i kefir (kefiru powinno być więcej niż śmietany). Wymieszaj dokładnie i schłodź.

Podawaj chłodnik ze ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl