Bez botwiny i ogórków. Robert Makłowicz chłodnik robi zupełnie inaczej

Kiedy upał daje się we znaki, chłodnik staje się wybawieniem. Nie tylko orzeźwia, ale tez gasi pragnienie i ucisza grające marsza kiszki. Robert Makłowicz przygotował nietypową propozycję na najlepszą letnią zupę.

Chłodnik Roberta Makłowicza - PysznościChłodnik Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Robert Makłowicz
Ewa Malinowska

Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, chociaż tuż za nim plasuje się chłodników z ogórków. To proste i smaczne połączenia, które zjednały sobie całą rzeszę fanów. W upalne dni apetyt nie zawsze dopisuje, a stanie przy kuchence i piekarniku to po prostu koszmar. Warto wtedy sięgnąć po chłodniki. Miska wyjętej prosto z lodówki zupy smakuje po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Chłodnik Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz, znany podróżnik i osobowość medialna, stawia na chłodnik w nietypowym wydaniu. Nie sięga bowiem ani po ogórki, ani po młode buraczki. Zupa zieleni się od szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Aby danie było bardziej sycące, serwuje je w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Robert Makłowicz - Pyszności
Robert Makłowicz - Pyszności © Player

Robert Makłowicz przepisem podzielił się na jednym ze swoich vlogów, gdzie gościł na Gastromajówce w Tarnowie. Podkreślił, że każdy kucharz może modyfikować przepis według własnego gustu, dobierając proporcje i ilość składników do swoich preferencji. Szczaw świetnie podkręca całość o kwaśną nutę i dodaje orzeźwienia, rzodkiewka odpowiada za ostrość, a czosnek niedźwiedzi podkręca całe danie.

Składniki:

  • kefir,
  • śmietana,
  • pół szklanki wody,
  • duży pęk liści niedźwiedziego czosnku,
  • duży pęk szczawiu,
  • pęczek koperku,
  • 5-6 rzodkiewek (w zależności od wielkości),
  • 3-4 łyżki octu z czeremchy,
  • pęczek szczypiorku,
  • łyżeczka soli,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • młode ziemniaki,
  • masło,
  • jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem koperku i masła.
  2. Dokładnie opłucz szczaw i czosnek. Następnie posiekaj je i przełóż na patelnię.
  3. Dodaj wodę, ocet, sól i cukier. Przykryj patelnię i duś składniki przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Ostudź zawartość patelni i przełóż do dużej miski.
  5. Pokrój rzodkiewkę, szczypior i koperek. Dodaj je do miski z warzywami.
  6. Wlej śmietanę i kefir (kefiru powinno być więcej niż śmietany). Wymieszaj dokładnie i schłodź.

Podawaj chłodnik ze ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki