Bez botwiny i ogórków. Robert Makłowicz chłodnik robi zupełnie inaczej

Kiedy upał daje się we znaki, chłodnik staje się wybawieniem. Nie tylko orzeźwia, ale tez gasi pragnienie i ucisza grające marsza kiszki. Robert Makłowicz przygotował nietypową propozycję na najlepszą letnią zupę.

Chłodnik Roberta Makłowicza - PysznościChłodnik Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Robert Makłowicz
Ewa Malinowska

Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, chociaż tuż za nim plasuje się chłodników z ogórków. To proste i smaczne połączenia, które zjednały sobie całą rzeszę fanów. W upalne dni apetyt nie zawsze dopisuje, a stanie przy kuchence i piekarniku to po prostu koszmar. Warto wtedy sięgnąć po chłodniki. Miska wyjętej prosto z lodówki zupy smakuje po prostu obłędnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Chłodnik Roberta Makłowicza

Robert Makłowicz, znany podróżnik i osobowość medialna, stawia na chłodnik w nietypowym wydaniu. Nie sięga bowiem ani po ogórki, ani po młode buraczki. Zupa zieleni się od szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Aby danie było bardziej sycące, serwuje je w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Robert Makłowicz - Pyszności
Robert Makłowicz - Pyszności © Player

Robert Makłowicz przepisem podzielił się na jednym ze swoich vlogów, gdzie gościł na Gastromajówce w Tarnowie. Podkreślił, że każdy kucharz może modyfikować przepis według własnego gustu, dobierając proporcje i ilość składników do swoich preferencji. Szczaw świetnie podkręca całość o kwaśną nutę i dodaje orzeźwienia, rzodkiewka odpowiada za ostrość, a czosnek niedźwiedzi podkręca całe danie.

Składniki:

  • kefir,
  • śmietana,
  • pół szklanki wody,
  • duży pęk liści niedźwiedziego czosnku,
  • duży pęk szczawiu,
  • pęczek koperku,
  • 5-6 rzodkiewek (w zależności od wielkości),
  • 3-4 łyżki octu z czeremchy,
  • pęczek szczypiorku,
  • łyżeczka soli,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • młode ziemniaki,
  • masło,
  • jajka ugotowane na twardo.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem koperku i masła.
  2. Dokładnie opłucz szczaw i czosnek. Następnie posiekaj je i przełóż na patelnię.
  3. Dodaj wodę, ocet, sól i cukier. Przykryj patelnię i duś składniki przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. Ostudź zawartość patelni i przełóż do dużej miski.
  5. Pokrój rzodkiewkę, szczypior i koperek. Dodaj je do miski z warzywami.
  6. Wlej śmietanę i kefir (kefiru powinno być więcej niż śmietany). Wymieszaj dokładnie i schłodź.

Podawaj chłodnik ze ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze