Bez botwiny i ogórków. Robert Makłowicz chłodnik robi zupełnie inaczej
Kiedy upał daje się we znaki, chłodnik staje się wybawieniem. Nie tylko orzeźwia, ale tez gasi pragnienie i ucisza grające marsza kiszki. Robert Makłowicz przygotował nietypową propozycję na najlepszą letnią zupę.
10.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:18
Największą popularnością cieszy się chłodnik litewski, chociaż tuż za nim plasuje się chłodników z ogórków. To proste i smaczne połączenia, które zjednały sobie całą rzeszę fanów. W upalne dni apetyt nie zawsze dopisuje, a stanie przy kuchence i piekarniku to po prostu koszmar. Warto wtedy sięgnąć po chłodniki. Miska wyjętej prosto z lodówki zupy smakuje po prostu obłędnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłodnik Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz, znany podróżnik i osobowość medialna, stawia na chłodnik w nietypowym wydaniu. Nie sięga bowiem ani po ogórki, ani po młode buraczki. Zupa zieleni się od szczawiu i czosnku niedźwiedziego. Aby danie było bardziej sycące, serwuje je w towarzystwie młodych ziemniaczków.
Robert Makłowicz przepisem podzielił się na jednym ze swoich vlogów, gdzie gościł na Gastromajówce w Tarnowie. Podkreślił, że każdy kucharz może modyfikować przepis według własnego gustu, dobierając proporcje i ilość składników do swoich preferencji. Szczaw świetnie podkręca całość o kwaśną nutę i dodaje orzeźwienia, rzodkiewka odpowiada za ostrość, a czosnek niedźwiedzi podkręca całe danie.
Składniki:
- kefir,
- śmietana,
- pół szklanki wody,
- duży pęk liści niedźwiedziego czosnku,
- duży pęk szczawiu,
- pęczek koperku,
- 5-6 rzodkiewek (w zależności od wielkości),
- 3-4 łyżki octu z czeremchy,
- pęczek szczypiorku,
- łyżeczka soli,
- dwie łyżeczki cukru,
- młode ziemniaki,
- masło,
- jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie z dodatkiem koperku i masła.
- Dokładnie opłucz szczaw i czosnek. Następnie posiekaj je i przełóż na patelnię.
- Dodaj wodę, ocet, sól i cukier. Przykryj patelnię i duś składniki przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Ostudź zawartość patelni i przełóż do dużej miski.
- Pokrój rzodkiewkę, szczypior i koperek. Dodaj je do miski z warzywami.
- Wlej śmietanę i kefir (kefiru powinno być więcej niż śmietany). Wymieszaj dokładnie i schłodź.
Podawaj chłodnik ze ugotowanymi na twardo jajkami i ziemniakami. Smacznego!