W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują

Ta ryba nie musi być nudna, ja robię ją trochę inaczej niż wszyscy. A powstałą przekąskę stawiam w piątek na stole. Ma w sobie wiele składników odżywczych, a do tego smakuje obłędnie.

Śledzie proboszcza to pyszna propozycja na piątekŚledzie proboszcza to pyszna propozycja na piątek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Śledzie proboszcza to wręcz klasyk i obowiązkowy punkt postnej kolacji. Możesz postawić ją na wigilijnym stole albo zaserwować na imprezie. Połączenie delikatnych filetów śledziowych z marynowanymi grzybami, cebulą i natką pietruszki daje niezwykle aromatyczne, lekko kwaskowe danie, które najlepiej smakuje po schłodzeniu. To przepis, który nie tylko zaspokaja głód, ale i świetnie wpisuje się w zdrową dietę, gdyż śledzie są bogate w kwasy omega-3, a grzyby i natka pietruszki dostarczają błonnika i antyoksydantów.

Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL

Dlaczego warto jeść śledzie proboszcza

Śledzie to jedno z najzdrowszych rybnych źródeł białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają serce, mózg i odporność. Regularne spożywanie tłustych ryb, takich jak śledź, może obniżać poziom trójglicerydów i zmniejszać stan zapalny w organizmie.

Z kolei grzyby dostarczają błonnika, witamin z grupy B i selenu, czyli minerału o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Dodatek natki pietruszki wzbogaca potrawę o witaminę C i żelazo, a olej pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Poniżej znajdziesz przepis na śledzie proboszcza. Zakochasz się w tej przekąsce od pierwszego kęsa.

Śledzie proboszcza to prosty sposób na piątkową kolację

Składniki:

  • 4-5 płatów śledziowych (np. matiasy),
  • słoiczek grzybów marynowanych, na przykład prawdziwków, pieczarek lub maślaków (ok. 330 ml),
  • cebula,
  • 1/4 szklanki oleju (np. rzepakowego lub lnianego),
  • 5 łyżek octu (opcjonalnie),
  • nieduży pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie włóż do zimnej wody i mocz przez około 3 godziny, ale zmień wodę dwa razy.
  2. Odsącz i pokrój filety w kawałki o długości około 1,5-2 cm.
  3. Grzybki marynowane pokrój drobno w kostkę, cebulę w piórka, a natkę pietruszki posiekaj.
  4. W misce wymieszaj olej z octem (jeśli używasz octu, ale nie jest to konieczne), dodaj grzyby, cebulę i natkę.
  5. Dołóż śledzie i delikatnie wymieszaj, by nie połamać kawałków ryby.
  6. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, by składniki się przegryzły.

Nie musisz używać octu, możesz użyć marynaty ze śledzi. Danie najlepiej smakuje schłodzone, podane z pieczywem żytnim lub razowym. Można też zestawić je z gotowanymi ziemniakami albo maślanym purée z cebulą.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację