W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Ta ryba nie musi być nudna, ja robię ją trochę inaczej niż wszyscy. A powstałą przekąskę stawiam w piątek na stole. Ma w sobie wiele składników odżywczych, a do tego smakuje obłędnie.
Śledzie proboszcza to wręcz klasyk i obowiązkowy punkt postnej kolacji. Możesz postawić ją na wigilijnym stole albo zaserwować na imprezie. Połączenie delikatnych filetów śledziowych z marynowanymi grzybami, cebulą i natką pietruszki daje niezwykle aromatyczne, lekko kwaskowe danie, które najlepiej smakuje po schłodzeniu. To przepis, który nie tylko zaspokaja głód, ale i świetnie wpisuje się w zdrową dietę, gdyż śledzie są bogate w kwasy omega-3, a grzyby i natka pietruszki dostarczają błonnika i antyoksydantów.
Cieszyńska kanapka ze śledziem. To kultowa przekąska znana w PRL
Dlaczego warto jeść śledzie proboszcza
Śledzie to jedno z najzdrowszych rybnych źródeł białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które wspierają serce, mózg i odporność. Regularne spożywanie tłustych ryb, takich jak śledź, może obniżać poziom trójglicerydów i zmniejszać stan zapalny w organizmie.
Z kolei grzyby dostarczają błonnika, witamin z grupy B i selenu, czyli minerału o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Dodatek natki pietruszki wzbogaca potrawę o witaminę C i żelazo, a olej pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Poniżej znajdziesz przepis na śledzie proboszcza. Zakochasz się w tej przekąsce od pierwszego kęsa.
Śledzie proboszcza to prosty sposób na piątkową kolację
Składniki:
- 4-5 płatów śledziowych (np. matiasy),
- słoiczek grzybów marynowanych, na przykład prawdziwków, pieczarek lub maślaków (ok. 330 ml),
- cebula,
- 1/4 szklanki oleju (np. rzepakowego lub lnianego),
- 5 łyżek octu (opcjonalnie),
- nieduży pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Śledzie włóż do zimnej wody i mocz przez około 3 godziny, ale zmień wodę dwa razy.
- Odsącz i pokrój filety w kawałki o długości około 1,5-2 cm.
- Grzybki marynowane pokrój drobno w kostkę, cebulę w piórka, a natkę pietruszki posiekaj.
- W misce wymieszaj olej z octem (jeśli używasz octu, ale nie jest to konieczne), dodaj grzyby, cebulę i natkę.
- Dołóż śledzie i delikatnie wymieszaj, by nie połamać kawałków ryby.
- Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, by składniki się przegryzły.
Nie musisz używać octu, możesz użyć marynaty ze śledzi. Danie najlepiej smakuje schłodzone, podane z pieczywem żytnim lub razowym. Można też zestawić je z gotowanymi ziemniakami albo maślanym purée z cebulą.