Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend

W święta jest tyle innych potraw, że mało kto ją docenia. O wiele bardziej smakuje w zwykły dzień, kiedy może odegrać na stole pierwsze skrzypce. Podaję do niej świeże pieczywo i nic więcej nie muszę robić na kolację.

Sałatkę śledziową często podaję na kolacjęSałatkę śledziową często podaję na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem jest idealnie zrównoważona i sycąca. Możesz podać ją na kolację lub zabrać w pudełku na lunch do pracy – po takim posiłku nie będziesz odliczać godzin do obiadu. Najlepiej smakuje zrobiona z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Jeśli chcesz, dodaj marynowane ogórki lub kapary.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie to doskonałe źródło białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Ich spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie sercowo-naczyniowe (o ile nie zawiera bardzo dużej ilości soli) – dzięki obecności kwasów omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Warto pamiętać, że tłuste ryby morskie, takie jak śledzie, są kluczowym elementem zdrowej diety.

Znajdujące się w śledziach witaminy i minerały, w tym witamina D i B12, są niezwykle ważne dla zdrowia kości i układu nerwowego. Regularne ich spożycie przyczynia się też do wzmocnienia odporności organizmu. Dzięki zawartości selenu i fosforu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz dbają o mocne i zdrowe zęby.

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jabłkiem

Jeszcze nie mamy sezonu na śledzie z solanki, ale nic straconego – do sałatki możesz wykorzystać filety ze słoika, marynowane w oleju lub zalewie octowej.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki,
  • 250 g filetów śledziowych (np. z oleju lub octu),
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po przestudzeniu obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Śledzie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie pokrój na kawałki.
  3. Jabłko pokrój w półplasterki lub kostkę (bez gniazd nasiennych), a cebulę drobno posiekaj.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z posiekanym koperkiem, majonezem i gęstym jogurtem.
  5. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości