Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
W święta jest tyle innych potraw, że mało kto ją docenia. O wiele bardziej smakuje w zwykły dzień, kiedy może odegrać na stole pierwsze skrzypce. Podaję do niej świeże pieczywo i nic więcej nie muszę robić na kolację.
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem jest idealnie zrównoważona i sycąca. Możesz podać ją na kolację lub zabrać w pudełku na lunch do pracy – po takim posiłku nie będziesz odliczać godzin do obiadu. Najlepiej smakuje zrobiona z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Jeśli chcesz, dodaj marynowane ogórki lub kapary.
Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie
Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledzie to doskonałe źródło białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Ich spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie sercowo-naczyniowe (o ile nie zawiera bardzo dużej ilości soli) – dzięki obecności kwasów omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Warto pamiętać, że tłuste ryby morskie, takie jak śledzie, są kluczowym elementem zdrowej diety.
Znajdujące się w śledziach witaminy i minerały, w tym witamina D i B12, są niezwykle ważne dla zdrowia kości i układu nerwowego. Regularne ich spożycie przyczynia się też do wzmocnienia odporności organizmu. Dzięki zawartości selenu i fosforu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz dbają o mocne i zdrowe zęby.
Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jabłkiem
Jeszcze nie mamy sezonu na śledzie z solanki, ale nic straconego – do sałatki możesz wykorzystać filety ze słoika, marynowane w oleju lub zalewie octowej.
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki,
- 250 g filetów śledziowych (np. z oleju lub octu),
- 1 jabłko,
- 1 czerwona cebula,
- pół pęczka koperku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po przestudzeniu obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Śledzie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie pokrój na kawałki.
- Jabłko pokrój w półplasterki lub kostkę (bez gniazd nasiennych), a cebulę drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce z posiekanym koperkiem, majonezem i gęstym jogurtem.
- Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.