Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend

W święta jest tyle innych potraw, że mało kto ją docenia. O wiele bardziej smakuje w zwykły dzień, kiedy może odegrać na stole pierwsze skrzypce. Podaję do niej świeże pieczywo i nic więcej nie muszę robić na kolację.

Sałatkę śledziową często podaję na kolacjęSałatkę śledziową często podaję na kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem jest idealnie zrównoważona i sycąca. Możesz podać ją na kolację lub zabrać w pudełku na lunch do pracy – po takim posiłku nie będziesz odliczać godzin do obiadu. Najlepiej smakuje zrobiona z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Jeśli chcesz, dodaj marynowane ogórki lub kapary.

Wytrawny tort na chlebowym spodzie. W roli głównej śledzie

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie to doskonałe źródło białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Ich spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie sercowo-naczyniowe (o ile nie zawiera bardzo dużej ilości soli) – dzięki obecności kwasów omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Warto pamiętać, że tłuste ryby morskie, takie jak śledzie, są kluczowym elementem zdrowej diety.

Znajdujące się w śledziach witaminy i minerały, w tym witamina D i B12, są niezwykle ważne dla zdrowia kości i układu nerwowego. Regularne ich spożycie przyczynia się też do wzmocnienia odporności organizmu. Dzięki zawartości selenu i fosforu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz dbają o mocne i zdrowe zęby.

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jabłkiem

Jeszcze nie mamy sezonu na śledzie z solanki, ale nic straconego – do sałatki możesz wykorzystać filety ze słoika, marynowane w oleju lub zalewie octowej.

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki,
  • 250 g filetów śledziowych (np. z oleju lub octu),
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po przestudzeniu obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Śledzie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia. Następnie pokrój na kawałki.
  3. Jabłko pokrój w półplasterki lub kostkę (bez gniazd nasiennych), a cebulę drobno posiekaj.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z posiekanym koperkiem, majonezem i gęstym jogurtem.
  5. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥