Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka

W PRL-u przy każdej możliwej okazji przygotowywano sałatkę z majonezem. Taka z gotowanymi ziemniakami i marchewką wymagała zachodu, więc była serwowana tylko podczas świąt i większych uroczystości. Ale kiedy trzeba było przygotować coś na szybko, wystarczyło wymieszać kilka składników z kuchennej szafki.

Szybka sałatka z pieczarkami z powodzeniem zastąpi jarzynowąSzybka sałatka z pieczarkami z powodzeniem zastąpi jarzynową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka z pokrojonymi w kostkę warzywami była niekwestionowanym hitem PRL-u. Gdy tylko w odwiedzinach pojawiał się ważny gość, a w szczególności gość z zagranicy, na szybko wyciągano składniki z szafki. Gotowano jajka, które raczej zawsze były w domu, a kiedy nie było już prawie niczego, podawano sam groszek wymieszany z majonezem. Taka szybka sałatka doskonale pasowała zarówno do śledzia, jak i do baleronu.

Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę

Pikle w sałatce jarzynowej

Częstym dodatkiem do sałatki jarzynowej były marynowane grzybki. Dużą popularnością cieszyły się pieczarki, ale nieraz w misce lądowały też grzyby leśne, z samodzielnie przygotowanych słoików. Najczęściej marynowano maślaki, ponieważ bardziej szlachetne grzyby przeznaczano do suszenia – w takiej formie mogły spokojnie poleżeć co najmniej do świąt Bożego Narodzenia.

Przepis na sałatkę z marynowanymi pieczarkami

Do szybkiej sałatki dodawano ogórki w takiej postaci, jaka była dostępna. Dlatego w każdym domu pojawiała się nieco inna wersja – nieraz ze świeżym ogórkiem, a innym razem z kiszonym lub konserwowym. Niektórzy do warzyw dodawali szynkę, inni cebulę lub czosnek.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 ogórek szklarniowy lub 4 ogórki kiszone,
  • 1 słoik marynowanych pieczarek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: zielony groszek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a po ugotowaniu ostudź, oskub z łupinek i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski.
  2. Ogórek zielony lub ogórki kiszone pokrój w kostkę i dorzuć do jajek.
  3. Dodaj także pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i opcjonalnie zielony groszek (po odsączeniu z zalewy).
  4. Całość wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci