Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
W PRL-u przy każdej możliwej okazji przygotowywano sałatkę z majonezem. Taka z gotowanymi ziemniakami i marchewką wymagała zachodu, więc była serwowana tylko podczas świąt i większych uroczystości. Ale kiedy trzeba było przygotować coś na szybko, wystarczyło wymieszać kilka składników z kuchennej szafki.
Sałatka z pokrojonymi w kostkę warzywami była niekwestionowanym hitem PRL-u. Gdy tylko w odwiedzinach pojawiał się ważny gość, a w szczególności gość z zagranicy, na szybko wyciągano składniki z szafki. Gotowano jajka, które raczej zawsze były w domu, a kiedy nie było już prawie niczego, podawano sam groszek wymieszany z majonezem. Taka szybka sałatka doskonale pasowała zarówno do śledzia, jak i do baleronu.
Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę
Pikle w sałatce jarzynowej
Częstym dodatkiem do sałatki jarzynowej były marynowane grzybki. Dużą popularnością cieszyły się pieczarki, ale nieraz w misce lądowały też grzyby leśne, z samodzielnie przygotowanych słoików. Najczęściej marynowano maślaki, ponieważ bardziej szlachetne grzyby przeznaczano do suszenia – w takie formie mogły spokojnie poleżeć co najmniej do świąt Bożego Narodzenia.
Przepis na sałatkę z marynowanymi pieczarkami
Do szybkiej sałatki dodawano ogórki w takiej postaci, jaka była dostępna. Dlatego w każdym domu pojawiała się nieco inna wersja – nieraz ze świeżym ogórkiem, a innym razem z kiszonym lub konserwowym. Niektórzy do warzyw dodawali szynkę, inni cebulę lub czosnek.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 ogórek szklarniowy lub 4 ogórki kiszone,
- 1 słoik marynowanych pieczarek,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: zielony groszek.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, a po ugotowaniu ostudź, oskub z łupinek i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski.
- Ogórek zielony lub ogórki kiszone pokrój w kostkę i dorzuć do jajek.
- Dodaj także pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i opcjonalnie zielony groszek (po odsączeniu z zalewy).
- Całość wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem do smaku.