Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka

W PRL-u przy każdej możliwej okazji przygotowywano sałatkę z majonezem. Taka z gotowanymi ziemniakami i marchewką wymagała zachodu, więc była serwowana tylko podczas świąt i większych uroczystości. Ale kiedy trzeba było przygotować coś na szybko, wystarczyło wymieszać kilka składników z kuchennej szafki.

Szybka sałatka z pieczarkami z powodzeniem zastąpi jarzynowąSzybka sałatka z pieczarkami z powodzeniem zastąpi jarzynową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka z pokrojonymi w kostkę warzywami była niekwestionowanym hitem PRL-u. Gdy tylko w odwiedzinach pojawiał się ważny gość, a w szczególności gość z zagranicy, na szybko wyciągano składniki z szafki. Gotowano jajka, które raczej zawsze były w domu, a kiedy nie było już prawie niczego, podawano sam groszek wymieszany z majonezem. Taka szybka sałatka doskonale pasowała zarówno do śledzia, jak i do baleronu.

Zrazy po wielkopolsku. W środku każdej roladki znajdziesz pyszną niespodziankę

Pikle w sałatce jarzynowej

Częstym dodatkiem do sałatki jarzynowej były marynowane grzybki. Dużą popularnością cieszyły się pieczarki, ale nieraz w misce lądowały też grzyby leśne, z samodzielnie przygotowanych słoików. Najczęściej marynowano maślaki, ponieważ bardziej szlachetne grzyby przeznaczano do suszenia – w takie formie mogły spokojnie poleżeć co najmniej do świąt Bożego Narodzenia.

Przepis na sałatkę z marynowanymi pieczarkami

Do szybkiej sałatki dodawano ogórki w takiej postaci, jaka była dostępna. Dlatego w każdym domu pojawiała się nieco inna wersja – nieraz ze świeżym ogórkiem, a innym razem z kiszonym lub konserwowym. Niektórzy do warzyw dodawali szynkę, inni cebulę lub czosnek.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 ogórek szklarniowy lub 4 ogórki kiszone,
  • 1 słoik marynowanych pieczarek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: zielony groszek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, a po ugotowaniu ostudź, oskub z łupinek i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski.
  2. Ogórek zielony lub ogórki kiszone pokrój w kostkę i dorzuć do jajek.
  3. Dodaj także pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i opcjonalnie zielony groszek (po odsączeniu z zalewy).
  4. Całość wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
Już wiem, jak przechowywać banany. Dłużej poleżą i nie ściemnieją
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd