Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"

Sałatka jarzynowa to królowa biesiad, świąt i rodzinnych spotkań. Tym razem oczarowała nie tylko Polaków.

Japończycy przetestowali polską jarzynowąJapończycy przetestowali polską jarzynową
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube
Ewa Malinowska

Gabriel Hyodo, internetowy twórca, podjął się kulinarnego wyzwania. Z dostępnych w Miyazaki produktów spróbował odtworzyć smak kultowej jarzynowej i pokazać go swojemu dziadkowi oraz tacie, rodowitym Japończykom. Okazało się, że połączenie warzyw z majonezem ma szansę, by podbić międzynarodowo kubki smakowe.

Soczyste pomidory w octowej zalewie. Sprawdzony przepis na domowe przetwory

Jarzynowa po japońsku

O ile składniki na sałatkę jarzynową dostępne są u nas na każdym rogu, o tyle przygotowanie jej poza granicami nie zawsze jest takie proste. W Japonii znalezienie naszych ogórków graniczy z cudem. Gabriel opowiada też, że azjatyckie jabłka są słodsze niż nasze. Na dodatek można się nieźle zaskoczyć - kosztuje od 3 zł w warzywniaku do 6 zł w dużym markecie za sztukę. Tutaj nie ma też dylematu, czy wybrać Winiary czy Kielecki, jest za to gęsty, treściwy i pełny majonez prosto z japońskiego marketu.

Ogórki kiszone zamówił przez internet, aby mieć pewność co do smaku. Niestety okazało się, że w planowanym terminie dostawy nie było, pojawiła

- Nie widziałem, żeby ktokolwiek w Japonii jadł ogórki kiszone - zaznacza Gabriel.

Postawił zamiast tego na pikle. Znalezienie kukurydzy nie było większym wyzwaniem, z kolei w przypadku groszku wybór był nieco bardziej ograniczony. Problematyczny okazał się z kolei seler. Gabriel znalazł jednak rozwiązanie i zastąpił go korzeniem lotosu, który w konsystencji i smaku ma przypominać polskie warzywo korzeniowe. Zabrał się za gotowanie warzyw i jajek, drobne krojenie, mieszanie. Zadbał także o odpowiednią prezentację dania.

Sałatka jarzynowa na polskiej ceramice
Sałatka jarzynowa na polskiej ceramice © YouTube

Japończycy zachwyceni sałatka

Sałatka jarzynowa okazała się być hitem. Przypadła do gustu całej trójce. Mimo pewnych ograniczeń w składnikach smakowała "bardzo polsko"

- Przepyszne!- szybko skomentował dziadek Gabriela.

Gabriel zdradził, że gdy dziadkowi coś nie smakuje, po prostu tego nie je do końca. Tym razem jednak zjadł całe danie. Padło również stwierdzenie, że "z wrażenia mi chyba zaraz krew z nosa poleci". Może brzmieć to co najmniej nietypowo, ale to po prostu japońskie powiedzonko. W końcu my sami mówiąc, że zjedlibyśmy konia z kopytami, nie myślimy o tym, żeby na obiad zaserwować gniadego rumaka ze stajni.

Na porcję załapała się także siostra Gabriela. Ona również nie szczędziła komplementów. Dużą robotę zrobił tutaj japoński majonez, bardziej kremowy, bogaty i jajeczny w smaku. Użycie słodszych japońskich jabłek i marchewek idealnie zbalansowało się z resztą składników, a korzeń lotosu okazał się dobrym zamiennikiem.

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇