Ten prosty dodatek sprawił, że moja jarzynowa stała się hitem w rodzinie

Sałatka jarzynowa to niekwestionowany król polskich stołów, zwłaszcza podczas świąt Wielkanocnych. Jednak, przyznam szczerze, że klasyczna wersja z czasem zaczęła mi się nieco nudzić. Postanowiłem więc, zainspirowany kulinarną ciekawością, wprowadzić do niej pewną modyfikację.

Przepis na sałatkę jarzynowąPrzepis na sałatkę jarzynową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nenad Nedomacki
Marcin Michałowski

Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Od lat przygotowuję ją na różne okazje, ale dopiero niedawno wpadłem na pomysł, jak odświeżyć jej smak i sprawić, że wszyscy – nawet teściowa – poproszą o dokładkę. Jeden nieoczywisty składnik sprawił, że moja sałatka jarzynowa zyskała zupełnie nowy wymiar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami

Czerwona fasola – sekretny składnik mojej sałatki jarzynowej

Znudziła mi się trochę tradycyjna wersja jarzynowej, więc postanowiłem nieco poeksperymentować. I tak wpadłem na pomysł, by dodać do niej... czerwoną fasolę. Może wydawać się to nietypowe, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Wzbogaciła potrawę nie tylko o smak, ale i o wartości odżywcze. Zawiera sporo białka, błonnika oraz witamin z grupy B, a do tego żelazo, magnez i potas – idealne wsparcie dla organizmu.

Czerwona fasola ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Poza tym syci na długo, co czyni ją przyjacielem każdej osoby dbającej o linię. A co najważniejsze – doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami klasycznej jarzynowej.

Jak przygotowuję moją wersję sałatki jarzynowej?

Poniżej znajdziesz dokładny przepis na moją wersję tej uwielbianej potrawy. Jest prosta, smaczna i naprawdę robi furorę podczas rodzinnych spotkań.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 jabłko,
  • 1 mała szalotka (zamiast klasycznej cebuli),
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 1/2 do 1 puszki czerwonej fasoli (odsączonej i przepłukanej),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieram i kroję w drobną kostkę.
  2. Jajka, ogórki, jabłko oraz szalotkę również kroję w kostkę.
  3. Wszystkie składniki przekładam do dużej miski.
  4. Dodaję odsączoną kukurydzę, groszek oraz czerwoną fasolę.
  5. Przygotowuję sos: mieszam majonez z jogurtem greckim i musztardą, doprawiam solą i pieprzem.
  6. Łączę warzywa z sosem i delikatnie mieszam całość.
  7. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę – najlepiej smakuje schłodzona, gdy smaki się "przegryzą".

Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie – zdrowiej, smaczniej, ciekawiej

Dodanie czerwonej fasoli i szalotki to prosty sposób, by klasyczna sałatka jarzynowa zyskała nowy charakter. Nie tylko wzbogaciłem jej smak, ale również wartości odżywcze. To świetna opcja nie tylko na święta, ale i na codzienne posiłki – czy to do pracy, czy na kolację.

Moja rodzina, szczególnie dzieci, uwielbia tę wersję. A najwięcej komplementów zebrałem od teściowej, która z niedowierzaniem dopytywała, co takiego dodałem do tej sałatki. Kiedy zdradziłem, że chodzi o czerwoną fasolę, tylko uśmiechnęła się i poprosiła o przepis.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Andrzejkowe ślimaki. Co roku robią furorę na imprezie
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Gdy go piekę, pachnie w całym domu. Obowiązkowy przysmak na imprezę andrzejkową
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
Tak zapieczony w cieście zastąpi nawet racuchy od babci. Po prostu palce lizać
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇