Na święta zrób sałatkę jarzynową po japońsku. 1 składnik nada jej więcej smaku i chrupkości
Jest smaczna, tania i łatwa w przygotowaniu, to wszystko czyni sałatkę jarzynową popularnym wyborem na różne okazje. Mimo różnic w przepisach, majonez pozostaje jej nieodłącznym składnikiem. Również w tej wersji na sałatkę jarzynową po japońsku. Odmienia ją jednak inny dodatek.
Fenomen sałatki jarzynowej polega na jej prostocie, dostępności składników i możliwości modyfikacji. Sałatka jarzynowa po japońsku to nowoczesna wariacja na temat klasycznej potrawy, która zaskakuje świeżością i delikatnością smaku. Dodatek zielonego ogórka nadaje jej wyjątkowego charakteru, a połączenie tradycyjnych składników z japońskimi akcentami sprawia, że staje się ona prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej
Ogórek zielony to jeden z podstawowych składników na sushi czy orientalne sałatki do smażonych potraw. Ogórek wężowy dostępny jest w sklepach przez cały rok wyróżnia się cienką skórką i brakiem pestek. Jest bogaty w witaminy i minerały, wspierając nawodnienie organizmu.
Jak przygotować ogórka do sałatki?
W tym przepisie najważniejsze jest, aby użyć ogórka wraz ze skórką. Dlatego zakup ze sprawdzonego źródła i odpowiednie, dokładne umycie skórki będą kluczowe. Ogórek wężowy wyróżnia chrupiąca konsystencja i delikatny smak, które sprawiają, że jest idealny do sałatek i kanapek, dodając im świeżości i lekkości. Jeśli jednak używasz ogórka, który ma gniazda nasienne, po przekrojeniu wzdłuż na pół dobrze jest wyciąć je, aby sałatka po wymieszaniu nie podeszła wodą.
Przepis na sałatkę jarzynową po japońsku
Jako bazę przygotuj ziemniaki i marchewki gotowane w mundurkach. Soczystości nada też jabłko, ale to właśnie ogórek zielony odpowiada za chrupkość i orzeźwiającego charakteru całej sałatce.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 mała marchewka,
- 1 małe jabłko,
- 3 jajka,
- 1 mała cebula,
- kawałek zielonego ogórka (ze skórką),
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- sól do smaku,
- świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie
- Ugotuj ziemniaki i marchewkę w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je tez zetrzeć na tarce.
- Jabłko i cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj.
- Ogórek pokrój w kostkę, nie usuwając skórki.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodając majonez i jogurt grecki.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie znowu dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.