Na święta zrób sałatkę jarzynową po japońsku. 1 składnik nada jej więcej smaku i chrupkości

Jest smaczna, tania i łatwa w przygotowaniu, to wszystko czyni sałatkę jarzynową popularnym wyborem na różne okazje. Mimo różnic w przepisach, majonez pozostaje jej nieodłącznym składnikiem. Również w tej wersji na sałatkę jarzynową po japońsku. Odmienia ją jednak inny dodatek.

Japońska sałatka jarzynowa wyróżnia się dodatkiem ogórkaJapońska sałatka jarzynowa wyróżnia się dodatkiem ogórka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Fenomen sałatki jarzynowej polega na jej prostocie, dostępności składników i możliwości modyfikacji. Sałatka jarzynowa po japońsku to nowoczesna wariacja na temat klasycznej potrawy, która zaskakuje świeżością i delikatnością smaku. Dodatek zielonego ogórka nadaje jej wyjątkowego charakteru, a połączenie tradycyjnych składników z japońskimi akcentami sprawia, że staje się ona prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Ogórek zielony to jeden z podstawowych składników na sushi czy orientalne sałatki do smażonych potraw. Ogórek wężowy dostępny jest w sklepach przez cały rok wyróżnia się cienką skórką i brakiem pestek. Jest bogaty w witaminy i minerały, wspierając nawodnienie organizmu.

Jak przygotować ogórka do sałatki?

W tym przepisie najważniejsze jest, aby użyć ogórka wraz ze skórką. Dlatego zakup ze sprawdzonego źródła i odpowiednie, dokładne umycie skórki będą kluczowe. Ogórek wężowy wyróżnia chrupiąca konsystencja i delikatny smak, które sprawiają, że jest idealny do sałatek i kanapek, dodając im świeżości i lekkości. Jeśli jednak używasz ogórka, który ma gniazda nasienne, po przekrojeniu wzdłuż na pół dobrze jest wyciąć je, aby sałatka po wymieszaniu nie podeszła wodą.

Sałatka jarzynowa po japońsku po wymieszaniu
Sałatka jarzynowa po japońsku po wymieszaniu © Adobe Stock

Przepis na sałatkę jarzynową po japońsku

Jako bazę przygotuj ziemniaki i marchewki gotowane w mundurkach. Soczystości nada też jabłko, ale to właśnie ogórek zielony odpowiada za chrupkość i orzeźwiającego charakteru całej sałatce.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 małe jabłko,
  • 3 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • kawałek zielonego ogórka (ze skórką),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki i marchewkę w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je tez zetrzeć na tarce.
  3. Jabłko i cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj.
  4. Ogórek pokrój w kostkę, nie usuwając skórki.
  5. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodając majonez i jogurt grecki.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie znowu dokładnie wymieszaj.
  7. Sałatkę schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀