Na święta zrób sałatkę jarzynową po japońsku. 1 składnik nada jej więcej smaku i chrupkości

Jest smaczna, tania i łatwa w przygotowaniu, to wszystko czyni sałatkę jarzynową popularnym wyborem na różne okazje. Mimo różnic w przepisach, majonez pozostaje jej nieodłącznym składnikiem. Również w tej wersji na sałatkę jarzynową po japońsku. Odmienia ją jednak inny dodatek.

Japońska sałatka jarzynowa wyróżnia się dodatkiem ogórkaJapońska sałatka jarzynowa wyróżnia się dodatkiem ogórka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Fenomen sałatki jarzynowej polega na jej prostocie, dostępności składników i możliwości modyfikacji. Sałatka jarzynowa po japońsku to nowoczesna wariacja na temat klasycznej potrawy, która zaskakuje świeżością i delikatnością smaku. Dodatek zielonego ogórka nadaje jej wyjątkowego charakteru, a połączenie tradycyjnych składników z japońskimi akcentami sprawia, że staje się ona prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Ogórek zielony to jeden z podstawowych składników na sushi czy orientalne sałatki do smażonych potraw. Ogórek wężowy dostępny jest w sklepach przez cały rok wyróżnia się cienką skórką i brakiem pestek. Jest bogaty w witaminy i minerały, wspierając nawodnienie organizmu.

Jak przygotować ogórka do sałatki?

W tym przepisie najważniejsze jest, aby użyć ogórka wraz ze skórką. Dlatego zakup ze sprawdzonego źródła i odpowiednie, dokładne umycie skórki będą kluczowe. Ogórek wężowy wyróżnia chrupiąca konsystencja i delikatny smak, które sprawiają, że jest idealny do sałatek i kanapek, dodając im świeżości i lekkości. Jeśli jednak używasz ogórka, który ma gniazda nasienne, po przekrojeniu wzdłuż na pół dobrze jest wyciąć je, aby sałatka po wymieszaniu nie podeszła wodą.

Sałatka jarzynowa po japońsku po wymieszaniu
Sałatka jarzynowa po japońsku po wymieszaniu © Adobe Stock

Przepis na sałatkę jarzynową po japońsku

Jako bazę przygotuj ziemniaki i marchewki gotowane w mundurkach. Soczystości nada też jabłko, ale to właśnie ogórek zielony odpowiada za chrupkość i orzeźwiającego charakteru całej sałatce.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 małe jabłko,
  • 3 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • kawałek zielonego ogórka (ze skórką),
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki i marchewkę w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i również pokrój na mniejsze kawałki. Możesz je tez zetrzeć na tarce.
  3. Jabłko i cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj.
  4. Ogórek pokrój w kostkę, nie usuwając skórki.
  5. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, dodając majonez i jogurt grecki.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie znowu dokładnie wymieszaj.
  7. Sałatkę schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser