Zrobiłeś za dużo sałatki jarzynowej? Nie musisz jej wyrzucać

Bezkonkurencyjna królowa wśród sałatek serwowanych w czasie świąt i różnych uroczystości. Smaczna, tania i prosta w wykonaniu. Chociaż zazwyczaj szybko znika z talerza, bywa, że przygotujemy jej za dużo i co zrobić z nadmiarem, by nie wyrzucić do kosza?

Sałatka jarzynowa. Co z nią zrobić po świętach?Sałatka jarzynowa. Co z nią zrobić po świętach?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka jarzynowa to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. W czasie świąt Bożego Narodzenia jest ważna niczym choinka. Właściwie to z pełną odpowiedzialnością można nazwać ją królowa wśród sałatek, gdyż serwujemy ją z wielu innych okazji. Mimo że skład jarzynowej jest dość jasno określony, to istnieje wiele wariacji tej potrawy. Wśród popularnych przepisów pojawiają się chociażby wersje z jabłkiem lub bez, z kukurydzą lub bez niej.

Przepisów na jarzynową jest mnóstwo, dlatego u każdego smakuje trochę inaczej. Zazwyczaj jednak jest pyszna i szybko znika ze stołu. A w przypadku, gdy przyrządzimy jej tak dużo, że nie jesteśmy w stanie zjeść, czy można umieścić jej nadmiar w zamrażarce?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Sałatka jarzynowa i jej termin przydatności do spożycia

Zanim jednak zdecydujemy się na mrożenie sałatki jarzynowej warto dowiedzieć się, ile czasu można bezpiecznie ją przechowywać. Ulubioną sałatkę Polaków, sporządzoną z tradycyjnych składników, czyli gotowanych warzyw, groszku konserwowego, jajek, ogórków kiszonych, jabłka oraz majonezu, powinniśmy spożyć w ciągu 3-4 dni. W tym czasie należy ją przechowywać w odpowiednio niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Po upływie czterech dni powinniśmy ją wyrzucić, by nie narażać się na zatrucie pokarmowe. Zaznaczyć trzeba, że jeśli potrawa nie będzie przechowywana w odpowiednich warunkach, to nawet w ciągu dwóch dni może się zepsuć. Oprócz trzymania w lodówce, warto użyć specjalnego pojemnika z pokrywką, a jeśli sałatka jest w misce, warto przykryć ją folią spożywczą. Uchroni to sałatkę przed wchłonięciem zapachów z innych przysmaków z lodówki, szczególnie tych o wyraźnym zapachu, jak np. ryba.

Załóżmy jednak, że po dwóch dniach sałatka wciąż jest smaczna i świeża, ale jej ilość zdecydowanie przerasta nasze możliwości. Czy możemy ją zamrozić?

Mrożenie sałatki jarzynowej – wolno czy nie wolno?

Z technicznego punktu widzenia mrożenie sałatki jarzynowej jest możliwe. Po rozmrożeniu nie będzie szkodliwa czy trująca, ale jej jakość pozostawi wiele do życzenia, głównie ze względu na majonez, ale to tylko jeden z kilku powodów.

Po pierwsze, warzywa będące podstawą sałatki jarzynowej, czyli marchewka, pietruszka, ziemniaki i seler zawierają dużo wody. Poddane procesowi mrożenia, a następnie rozmrożenia uwalniają wodę, przez co stają się miękkie, pobawione swojej charakterystycznej jędrności. W konsekwencji chrupiąca sałatka zamienia się w wodnistą masę, pozbawioną smaku.

Kolejnym składnikiem, które nie radzi sobie z niską temperaturą panującą w zamrażarce, jest majonez. Po zamrożeniu bardzo niekorzystnie zmienia się jego konsystencja, staje się grudkowa i rozwarstwiona. Pogarsza się smak, przez co jarzynowa jest niezjadliwa.

Ogórki kiszone również nie nadają się do mrożenia. Te warzywa są tak wrażliwe na działanie niskiej temperatury, że po rozmrożeniu stają się niesmaczne. Rozmrożone ogórki kiszone są zbyt miękkie, zaś ich charakterystyczny, kwaśny smak, który podkreśla wyrazistość sałatki, może zaniknąć.

Sprytne triki

Wiele osób decyduje się na dodanie majonezu do reszty składników dopiero przed podaniem sałatki na stół, co jest swego rodzaju patentem na dłuższe przechowywanie sałatki w świeżości. W takim przypadku przyrządzanie sałatki dzieli się na dwa etapy - w pierwszej kolejności przygotowuje się warzywa wraz z jabłkiem, trzyma się je w lodówce, a dopiero przed podaniem dodawany jest majonez, jajka i ogórki.

Dłuższy termin przydatności do spożycia to oczywiście niepodważalny plus, jednak sałatka przyrządzona w ten sposób straci na smaku - w sałatce ogromną rolę pełni bowiem tak zwane "przegryzienie się smaków".

Dobrym rozwiązaniem jest zamrożenie samych pokrojonych warzyw. Jeśli na etapie przygotowania sałatki okaże się, że mamy ich za dużo, nie ma sensu dodawać do nich proporcjonalnie więcej jajek, jabłek, ogórków czy groszku. Można je schować w plastikowy woreczek bądź zamykane pudełko i zamrozić, a gdy trzeba będzie na szybko dorobić sałatki, rozmrozimy je, lekko podgotujemy i zrobimy świeżą porcję sałatki.

Jak wykorzystać gotową sałatkę jarzynową?

Wiedząc już, jak na sałatce jarzynowej odbija się mrożenie, słuszne wydaje się, by raczej tego unikać. Jeśli jednak mamy nadmiar sałatki, którego nie chcemy wyrzucać, to możemy wykorzystać ją do przygotowania innych potraw. Sałatka jarzynowa posłuży m.in. do przyrządzenia kotletów warzywnych, zapiekanek warzywnych i warzywno-mięsnych. Idealnie nada się jako farsz do pierogów bądź krokietów, zupy czy zupy-kremu albo pasty warzywnej, np. do kanapek.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje