Tę sałatkę jarzynową możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Sposób jest banalny, a pełnia smaku zachowana

Uwielbiamy sałatkę jarzynową. Nie wyobrażamy sobie, żeby zabrakło jej na świątecznym stole, a przygotowując ją, często gubimy proporcje i robimy jej za dużo. Dla nikogo przecież nie może zabraknąć i to z dokładką. Tradycyjna sałatka jest jednak bardzo kaloryczna, może warto wypróbować ją w trochę innej wersji?

Odchudzona sałatka jarzynowaOdchudzona sałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Często piszemy o składnikach sałatki jarzynowej. Niektóre lubimy bardziej, inne mniej. Każdy ma swoją ulubioną kompozycją, ale zawsze spaja je majonez. Był on już w pierwowzorze tej sałatki. Zawdzięcza mu smak, ale też dużą ilość kalorii. Taka sałatka zjedzona w nadmiarze nie jest też łatwa do strawienia. Jednak bez problemu można ją przygotować w lżejszej wersji.

Metoda pośrednia na zrobienie sałatki jarzynowej

Jeśli nie chcesz kompletnie rezygnować z majonezu, ale jednak zależy ci, by sałatka była lżejsza, możesz wykorzystać sposób pośredni. To po prostu wymieszanie majonezu z jogurtem, sokiem z cytryny i odrobiną musztardy. Zamiast gęstego majonezu, przygotuj delikatniejszy sos na jego bazie. Wtedy też sałatka będzie znacznie łatwiejsza do strawienia. Gdy zupełnie chcesz zrezygnować z majonezu, również są na to sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Sos będzie bardziej kremowy

Jogurt grecki to jeden z najczęściej rekomendowanych zamienników majonezu w sałatce jarzynowej. Dzięki swojej konsystencji i bogactwie białka, jest doskonałą opcją dla osób dbających o linię i zdrowie. Zawiera mniej tłuszczu niż majonez, a dodatkowo jest źródłem wapnia i witamin z grupy B. Dobrym zamiennikiem, jest też skyr, który zawiera więcej białka niż jogurt naturalny.

Te dwa produkty, czyli jogurt i skyr, można też połączyć ze śmietaną. Wtedy smak będzie głębszy. Taki dressing dobrze też wzbogacić odrobiną czosnku, czy dodać drobno posiekane świeże zioła.

Wegańska alternatywa

Hummus, przygotowany z ciecierzycy, to doskonały wybór dla wegan. Nie tylko dodaje sałatce kremowości, ale też wprowadza wartościowe białko roślinne oraz błonnik. Hummus jest również źródłem zdrowych kwasów omega i nie zawiera tłuszczów zwierzęcych. Awokado jest kolejnym roślinnym zamiennikiem majonezu. Dzięki swojej kremowej strukturze, po rozgnieceniu świetnie imituje konsystencję tradycyjnego sosu. Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które korzystnie wpływają na serce, a dodatkowo wzbogaci sałatkę o potas i błonnik.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"