Tę sałatkę jarzynową możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Sposób jest banalny, a pełnia smaku zachowana

Uwielbiamy sałatkę jarzynową. Nie wyobrażamy sobie, żeby zabrakło jej na świątecznym stole, a przygotowując ją, często gubimy proporcje i robimy jej za dużo. Dla nikogo przecież nie może zabraknąć i to z dokładką. Tradycyjna sałatka jest jednak bardzo kaloryczna, może warto wypróbować ją w trochę innej wersji?

Odchudzona sałatka jarzynowaOdchudzona sałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Często piszemy o składnikach sałatki jarzynowej. Niektóre lubimy bardziej, inne mniej. Każdy ma swoją ulubioną kompozycją, ale zawsze spaja je majonez. Był on już w pierwowzorze tej sałatki. Zawdzięcza mu smak, ale też dużą ilość kalorii. Taka sałatka zjedzona w nadmiarze nie jest też łatwa do strawienia. Jednak bez problemu można ją przygotować w lżejszej wersji.

Metoda pośrednia na zrobienie sałatki jarzynowej

Jeśli nie chcesz kompletnie rezygnować z majonezu, ale jednak zależy ci, by sałatka była lżejsza, możesz wykorzystać sposób pośredni. To po prostu wymieszanie majonezu z jogurtem, sokiem z cytryny i odrobiną musztardy. Zamiast gęstego majonezu, przygotuj delikatniejszy sos na jego bazie. Wtedy też sałatka będzie znacznie łatwiejsza do strawienia. Gdy zupełnie chcesz zrezygnować z majonezu, również są na to sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Sos będzie bardziej kremowy

Jogurt grecki to jeden z najczęściej rekomendowanych zamienników majonezu w sałatce jarzynowej. Dzięki swojej konsystencji i bogactwie białka, jest doskonałą opcją dla osób dbających o linię i zdrowie. Zawiera mniej tłuszczu niż majonez, a dodatkowo jest źródłem wapnia i witamin z grupy B. Dobrym zamiennikiem, jest też skyr, który zawiera więcej białka niż jogurt naturalny.

Te dwa produkty, czyli jogurt i skyr, można też połączyć ze śmietaną. Wtedy smak będzie głębszy. Taki dressing dobrze też wzbogacić odrobiną czosnku, czy dodać drobno posiekane świeże zioła.

Wegańska alternatywa

Hummus, przygotowany z ciecierzycy, to doskonały wybór dla wegan. Nie tylko dodaje sałatce kremowości, ale też wprowadza wartościowe białko roślinne oraz błonnik. Hummus jest również źródłem zdrowych kwasów omega i nie zawiera tłuszczów zwierzęcych. Awokado jest kolejnym roślinnym zamiennikiem majonezu. Dzięki swojej kremowej strukturze, po rozgnieceniu świetnie imituje konsystencję tradycyjnego sosu. Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które korzystnie wpływają na serce, a dodatkowo wzbogaci sałatkę o potas i błonnik.

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża