PrzepisSzybkie ciastoDietetyczka pokazuje, jak zrobić ekspresowy sernik. Wymieszała tylko trzy składniki

Dietetyczka pokazuje, jak zrobić ekspresowy sernik. Wymieszała tylko trzy składniki

Taki sernik będzie gotowy bardzo szybko
Taki sernik będzie gotowy bardzo szybko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nailia Schwarz

30.08.2024 18:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedyś sernik kojarzył się z bardzo pracochłonnym ciastem. Trzeba było mielić ser, zagniatać ciasto... Teraz mamy coraz więcej przepisów na ten wypiek, ale takich, które pozwalają przygotować go naprawdę szybko. Jednym z nich podzieliła się znana w sieci dietetyczka, Aneta Łańcuchowska.

Przepis na sernik Anety Łańcuchowskiej nazwać prostym i szybkim, to zdecydowanie za mało. Jest banalnie łatwy i ekspresowy, poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Gdy nagle pojawi się ochota na coś słodkiego, ta receptura sprawdzi się doskonale. Wystarczą tylko trzy składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy brakuje czasu

Aneta Łańcuchowska, znana na Instagramie jako dietetyczka_anetka, to dietetyczka kliniczna, blogerka kulinarna i kucharka telewizyjna. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia. Ekspertka zdaje sobie sprawę, że chcemy się dobrze odżywiać, ale zwykle brakuje nam czasu na gotowanie czy pieczenie. I dlatego podaje przepis na sernik, który zrobisz szybciej, niż miałabyś wybrać się do sklepu czy cukierni.

Sernik z trzech składników

Do swojego wypieku dietetyczka potrzebuje tylko trzech składników. Wiadomo, bez sera się nie obejdzie. W tym przypadku nie chodzi nawet o taki z wiaderka, który bardzo ułatwia pieczenie sernika. Aneta Łańcuchowska sięgnęła po serki homogenizowane i to o smaku waniliowym. Dlatego nie są potrzebne już dodatkowe przyprawy, nie trzeba też masy słodzić.

Co z cukrem?

Aby zagęścić masę serową, dietetyczka dodaje budyń, który jeszcze podkreśla waniliowy smak. Do tego jajka i gotowe. Wystarczy masę upiec. Wykorzystanie serków homogenizowanych to nie jest nowa metoda. Jedna z obserwatorek napisała pod filmem:

"Taki serniczek piekę od kilkudziesięciu lat 😁"

Dietetyczka odpowiedziała po prostu: "wspaniale". Kto jeszcze skusi się na ten przepis?

Ekspresowy sernik od dietetyczki

Składniki:

  • 5 serków homogenizowanych,
  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (albo śmietankowego).

Sposób przygotowywania:

  1. Serki przełóż do miski, dodaj do nich jajka.
  2. Do masy serowej dosyp budyń, wymieszaj masę, najlepiej używając rózgi kuchennej.
  3. Masę przełóż do tortownicy natłuszczonej i posypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
  4. Sernik piecz godzinę w temperaturze 180°C.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także