Dietetyczka pokazuje, jak zrobić ekspresowy sernik. Wymieszała tylko trzy składniki
Kiedyś sernik kojarzył się z bardzo pracochłonnym ciastem. Trzeba było mielić ser, zagniatać ciasto... Teraz mamy coraz więcej przepisów na ten wypiek, ale takich, które pozwalają przygotować go naprawdę szybko. Jednym z nich podzieliła się znana w sieci dietetyczka, Aneta Łańcuchowska.
Przepis na sernik Anety Łańcuchowskiej nazwać prostym i szybkim, to zdecydowanie za mało. Jest banalnie łatwy i ekspresowy, poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Gdy nagle pojawi się ochota na coś słodkiego, ta receptura sprawdzi się doskonale. Wystarczą tylko trzy składniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad
Kiedy brakuje czasu
Aneta Łańcuchowska, znana na Instagramie jako dietetyczka_anetka, to dietetyczka kliniczna, blogerka kulinarna i kucharka telewizyjna. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia. Ekspertka zdaje sobie sprawę, że chcemy się dobrze odżywiać, ale zwykle brakuje nam czasu na gotowanie czy pieczenie. I dlatego podaje przepis na sernik, który zrobisz szybciej, niż miałabyś wybrać się do sklepu czy cukierni.
Sernik z trzech składników
Do swojego wypieku dietetyczka potrzebuje tylko trzech składników. Wiadomo, bez sera się nie obejdzie. W tym przypadku nie chodzi nawet o taki z wiaderka, który bardzo ułatwia pieczenie sernika. Aneta Łańcuchowska sięgnęła po serki homogenizowane i to o smaku waniliowym. Dlatego nie są potrzebne już dodatkowe przyprawy, nie trzeba też masy słodzić.
Co z cukrem?
Aby zagęścić masę serową, dietetyczka dodaje budyń, który jeszcze podkreśla waniliowy smak. Do tego jajka i gotowe. Wystarczy masę upiec. Wykorzystanie serków homogenizowanych to nie jest nowa metoda. Jedna z obserwatorek napisała pod filmem:
"Taki serniczek piekę od kilkudziesięciu lat 😁"
Dietetyczka odpowiedziała po prostu: "wspaniale". Kto jeszcze skusi się na ten przepis?
Ekspresowy sernik od dietetyczki
Składniki:
- 5 serków homogenizowanych,
- 5 jajek,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (albo śmietankowego).
Sposób przygotowywania:
- Serki przełóż do miski, dodaj do nich jajka.
- Do masy serowej dosyp budyń, wymieszaj masę, najlepiej używając rózgi kuchennej.
- Masę przełóż do tortownicy natłuszczonej i posypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
- Sernik piecz godzinę w temperaturze 180°C.