Dietetyczka pokazuje, jak zrobić ekspresowy sernik. Wymieszała tylko trzy składniki
Kiedyś sernik kojarzył się z bardzo pracochłonnym ciastem. Trzeba było mielić ser, zagniatać ciasto... Teraz mamy coraz więcej przepisów na ten wypiek, ale takich, które pozwalają przygotować go naprawdę szybko. Jednym z nich podzieliła się znana w sieci dietetyczka, Aneta Łańcuchowska.
30.08.2024 18:11
Przepis na sernik Anety Łańcuchowskiej nazwać prostym i szybkim, to zdecydowanie za mało. Jest banalnie łatwy i ekspresowy, poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Gdy nagle pojawi się ochota na coś słodkiego, ta receptura sprawdzi się doskonale. Wystarczą tylko trzy składniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy brakuje czasu
Aneta Łańcuchowska, znana na Instagramie jako dietetyczka_anetka, to dietetyczka kliniczna, blogerka kulinarna i kucharka telewizyjna. W mediach społecznościowych dzieli się wiedzą na temat zdrowego stylu życia. Ekspertka zdaje sobie sprawę, że chcemy się dobrze odżywiać, ale zwykle brakuje nam czasu na gotowanie czy pieczenie. I dlatego podaje przepis na sernik, który zrobisz szybciej, niż miałabyś wybrać się do sklepu czy cukierni.
Sernik z trzech składników
Do swojego wypieku dietetyczka potrzebuje tylko trzech składników. Wiadomo, bez sera się nie obejdzie. W tym przypadku nie chodzi nawet o taki z wiaderka, który bardzo ułatwia pieczenie sernika. Aneta Łańcuchowska sięgnęła po serki homogenizowane i to o smaku waniliowym. Dlatego nie są potrzebne już dodatkowe przyprawy, nie trzeba też masy słodzić.
Co z cukrem?
Aby zagęścić masę serową, dietetyczka dodaje budyń, który jeszcze podkreśla waniliowy smak. Do tego jajka i gotowe. Wystarczy masę upiec. Wykorzystanie serków homogenizowanych to nie jest nowa metoda. Jedna z obserwatorek napisała pod filmem:
"Taki serniczek piekę od kilkudziesięciu lat 😁"
Dietetyczka odpowiedziała po prostu: "wspaniale". Kto jeszcze skusi się na ten przepis?
Ekspresowy sernik od dietetyczki
Składniki:
- 5 serków homogenizowanych,
- 5 jajek,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (albo śmietankowego).
Sposób przygotowywania:
- Serki przełóż do miski, dodaj do nich jajka.
- Do masy serowej dosyp budyń, wymieszaj masę, najlepiej używając rózgi kuchennej.
- Masę przełóż do tortownicy natłuszczonej i posypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
- Sernik piecz godzinę w temperaturze 180°C.