W 15 minut robię pyszną zapiekankę. Mam obiad dla całej rodziny na 2 dni
Sezonowych warzyw nigdy dosyć. Świetnie smakują na surowo, ale zwłaszcza w chłodniejsze dni przygotowuję z nich zapiekankę. Jest lekka, zdrowa i pyszna, dlatego od razu robię ją na zapas. Można ją podać na obiad i wszyscy będą zadowoleni.
24.08.2024 06:26
Zapiekanka ma sporo zalet. Nie tylko przygotujesz ją ekspresowo, ale jeszcze praktycznie nie ma sprzątania po obiedzie. Potrzebujesz jednego, większego naczynia, którego można używać w piekarniku. W dodatku to ekonomiczne danie. O tej porze warto wykorzystać sezonowe warzywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiecz warzywa, a będzie zdrowo i pysznie
Pieczenie to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie warzyw. Wydobywa z nich całą głębię smaku. Ulatnia się woda, a pozostaje esencja. Stają się łagodniejsze, słodkawe i oczywiście bardziej miękkie. Gdy połączymy kilka różnych gatunków warzyw, potrawa może być jeszcze ciekawsza. Do takiej zapiekanki można też dodać dodatek mięsny, pasuje na przykład pikantna kiełbasa czy nawet boczek.
Zapiekanka jak na wakacjach w Prowansji
Zapiekanka z pomidorów, bakłażanów, cukinii i papryki inspirowana jest kuchnią francuską, a konkretnie prowansalską zapiekanką tian. Wyróżnia ją to, że warzywa pokrojone na talarki układa się w rzędach na przemian, by uzyskać efektowną wizualnie kompozycję. Można też zaszaleć i dorzucić dodatki mięsne, a całość posypać serem oraz ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i pieprzu.
Zapiekanka w stylu prowansalskim
Składniki:
- 4 cukinie (najlepiej dwie żółte i dwie zielone),
- 2 bakłażany,
- 4 cebule,
- 5 twardych pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- po kilka gałązek świeżego rozmarynu, bazylii lub natki pietruszki,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 5 łyżek oliwy, łyżka oleju,
- sól i pieprz, szczypta cukru do smaku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i pokrój w plasterki, najgrubiej pomidory.
- Na patelni rozgrzej olej, podpiecz krążki cebuli. Posyp je cukrem, by się ładnie zarumieniły, a potem wystudź.
- Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kilka drobno posiekanych igiełek rozmarynu wymieszaj z częścią oliwy z oliwek i posmaruj nią naczynie do zapiekania, oprósz je też solą i pieprzem.
- Warzywa układaj w rządkach, tak by szczelnie do siebie przylegały. Polej je pozostałą oliwą wymieszaną z miodem.
- Na wierzchu połóż pozostałe gałązki rozmarynu. Zapiekaj przez godzinę w 190 stopniach C. Podawaj z bazylią lub natką pietruszki.
Zobacz także
...