W 15 minut robię pyszną zapiekankę. Mam obiad dla całej rodziny na 2 dni

Sezonowych warzyw nigdy dosyć. Świetnie smakują na surowo, ale zwłaszcza w chłodniejsze dni przygotowuję z nich zapiekankę. Jest lekka, zdrowa i pyszna, dlatego od razu robię ją na zapas. Można ją podać na obiad i wszyscy będą zadowoleni.

Pyszna zapiekanka w stylu prowansalskimPyszna zapiekanka w stylu prowansalskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zapiekanka ma sporo zalet. Nie tylko przygotujesz ją ekspresowo, ale jeszcze praktycznie nie ma sprzątania po obiedzie. Potrzebujesz jednego, większego naczynia, którego można używać w piekarniku. W dodatku to ekonomiczne danie. O tej porze warto wykorzystać sezonowe warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Zapiecz warzywa, a będzie zdrowo i pysznie

Pieczenie to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowywanie warzyw. Wydobywa z nich całą głębię smaku. Ulatnia się woda, a pozostaje esencja. Stają się łagodniejsze, słodkawe i oczywiście bardziej miękkie. Gdy połączymy kilka różnych gatunków warzyw, potrawa może być jeszcze ciekawsza. Do takiej zapiekanki można też dodać dodatek mięsny, pasuje na przykład pikantna kiełbasa czy nawet boczek.  

Zapiekanka jak na wakacjach w Prowansji

Zapiekanka z pomidorów, bakłażanów, cukinii i papryki inspirowana jest kuchnią francuską, a konkretnie prowansalską zapiekanką tian. Wyróżnia ją to, że warzywa pokrojone na talarki układa się w rzędach na przemian, by uzyskać efektowną wizualnie kompozycję. Można też zaszaleć i dorzucić dodatki mięsne, a całość posypać serem oraz ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i pieprzu.

Zapiekanka w stylu prowansalskim

Składniki:

  • 4 cukinie (najlepiej dwie żółte i dwie zielone),
  • 2 bakłażany,
  • 4 cebule,
  • 5 twardych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • po kilka gałązek świeżego rozmarynu, bazylii lub natki pietruszki,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 5 łyżek oliwy, łyżka oleju,
  • sól i pieprz, szczypta cukru do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i pokrój w plasterki, najgrubiej pomidory.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podpiecz krążki cebuli. Posyp je cukrem, by się ładnie zarumieniły, a potem wystudź.
  3. Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kilka drobno posiekanych igiełek rozmarynu wymieszaj z częścią oliwy z oliwek i posmaruj nią naczynie do zapiekania, oprósz je też solą i pieprzem.
  4. Warzywa układaj w rządkach, tak by szczelnie do siebie przylegały. Polej je pozostałą oliwą wymieszaną z miodem.
  5. Na wierzchu połóż pozostałe gałązki rozmarynu. Zapiekaj przez godzinę w 190 stopniach C. Podawaj z bazylią lub natką pietruszki.

...

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki