W panierce smakuje jeszcze lepiej niż cukinia. Kroję na plastry i obtaczam w tartej bułce

To jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na bakłażana. Na pewno można dodać jeszcze jedno naj - najpyszniejszych. Tak właśnie to warzywo przygotowuje się na Sycylii, a wiadomo, że Włosi potrafią zrobić cuda z bakłażanów. I oczywiście bez sera się nie obejdzie.

Panierowany bakłażan smakuje doskonale. Panierowany bakłażan smakuje doskonale.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:Edyta Guhl
Dorota Gepert

Lubisz bakłażany, ale nie bardzo wiesz, co z nich przygotować? Ten przepis jest dla ciebie. Prosty, szybki i idealnie podkreślający smak tego warzywa. Włosi uznają tak przygotowanego bakłażana za jedno z najsmaczniejszych letnich antipasti, czyli małych przystawek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Doceń te warzywa

Bakłażany nie są kojarzone z kuchnią polską i wciąż wielu z nas nie jest do nich przekonanych. Warto to zmienić, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Aż w 90 proc. składają się z wody, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Jednak pozostałe 10 proc. to już prawdziwe bogactwo cennych składników. Bakłażany zawierają witaminę C, witaminy z grupy B. Wspierają one układ odpornościowy.

Ponadto bakłażany mają też minerały takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Cechą charakterystyczną bakłażanów jest ich fioletowy kolor, za który odpowiadają antocyjany. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego warto mieć bakłażany w swojej diecie. Mają dobry wpływ na serce, zapobiegają nowotworom oraz poprawiają kondycję skóry i włosów.

Weź przykład z Włochów

Co przygotować z bakłażanów? To uniwersalne warzywa, które nadają się do grillowania, pieczenia czy faszerowania. Można je także panierować i smażyć, tak właśnie robią Włosi na Sycylii. Przystawka jest najbardziej znana w okolicach Palermo. Bez problemu jej smak da się odtworzyć w domu. Wystarczy tylko kilka składników. Jak to w kuchni włoskiej, tak prosto, a tak pysznie.

Panierowane bakłażany jak na Sycylii

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 40 g sera typu parmezan,
  • 80 g bułki tartej,
  • 50 g mąki,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, każdy posól. Przełóż je do durszlaka i przykryj pod obciążeniem (np. talerzykiem i butelką wody) na 45-60 minut.
  2. Plastry bakłażana opłucz, a następnie osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
  3. Na talerzyk wysyp mąkę, roztrzep jajka z solą i pieprzem, a bułkę tartą wymieszaj z drobno startym serem.
  4. Panieruj plastry bakłażana w mące, jajku i bułce z serem.
  5. Smaż tak przygotowane plastry bakłażana na dobrze rozgrzanym oleju.
  6. Podawaj je oprószone solą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej