W panierce smakuje jeszcze lepiej niż cukinia. Kroję na plastry i obtaczam w tartej bułce
To jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na bakłażana. Na pewno można dodać jeszcze jedno naj - najpyszniejszych. Tak właśnie to warzywo przygotowuje się na Sycylii, a wiadomo, że Włosi potrafią zrobić cuda z bakłażanów. I oczywiście bez sera się nie obejdzie.
21.08.2024 06:32
Lubisz bakłażany, ale nie bardzo wiesz, co z nich przygotować? Ten przepis jest dla ciebie. Prosty, szybki i idealnie podkreślający smak tego warzywa. Włosi uznają tak przygotowanego bakłażana za jedno z najsmaczniejszych letnich antipasti, czyli małych przystawek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Doceń te warzywa
Bakłażany nie są kojarzone z kuchnią polską i wciąż wielu z nas nie jest do nich przekonanych. Warto to zmienić, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Aż w 90 proc. składają się z wody, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Jednak pozostałe 10 proc. to już prawdziwe bogactwo cennych składników. Bakłażany zawierają witaminę C, witaminy z grupy B. Wspierają one układ odpornościowy.
Ponadto bakłażany mają też minerały takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Cechą charakterystyczną bakłażanów jest ich fioletowy kolor, za który odpowiadają antocyjany. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego warto mieć bakłażany w swojej diecie. Mają dobry wpływ na serce, zapobiegają nowotworom oraz poprawiają kondycję skóry i włosów.
Weź przykład z Włochów
Co przygotować z bakłażanów? To uniwersalne warzywa, które nadają się do grillowania, pieczenia czy faszerowania. Można je także panierować i smażyć, tak właśnie robią Włosi na Sycylii. Przystawka jest najbardziej znana w okolicach Palermo. Bez problemu jej smak da się odtworzyć w domu. Wystarczy tylko kilka składników. Jak to w kuchni włoskiej, tak prosto, a tak pysznie.
Panierowane bakłażany jak na Sycylii
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 40 g sera typu parmezan,
- 80 g bułki tartej,
- 50 g mąki,
- 2 jajka,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, każdy posól. Przełóż je do durszlaka i przykryj pod obciążeniem (np. talerzykiem i butelką wody) na 45-60 minut.
- Plastry bakłażana opłucz, a następnie osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
- Na talerzyk wysyp mąkę, roztrzep jajka z solą i pieprzem, a bułkę tartą wymieszaj z drobno startym serem.
- Panieruj plastry bakłażana w mące, jajku i bułce z serem.
- Smaż tak przygotowane plastry bakłażana na dobrze rozgrzanym oleju.
- Podawaj je oprószone solą.