W panierce smakuje jeszcze lepiej niż cukinia. Kroję na plastry i obtaczam w tartej bułce

To jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na bakłażana. Na pewno można dodać jeszcze jedno naj - najpyszniejszych. Tak właśnie to warzywo przygotowuje się na Sycylii, a wiadomo, że Włosi potrafią zrobić cuda z bakłażanów. I oczywiście bez sera się nie obejdzie.

Panierowany bakłażan smakuje doskonale. Panierowany bakłażan smakuje doskonale.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:Edyta Guhl
Dorota Gepert

Lubisz bakłażany, ale nie bardzo wiesz, co z nich przygotować? Ten przepis jest dla ciebie. Prosty, szybki i idealnie podkreślający smak tego warzywa. Włosi uznają tak przygotowanego bakłażana za jedno z najsmaczniejszych letnich antipasti, czyli małych przystawek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Doceń te warzywa

Bakłażany nie są kojarzone z kuchnią polską i wciąż wielu z nas nie jest do nich przekonanych. Warto to zmienić, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Aż w 90 proc. składają się z wody, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Jednak pozostałe 10 proc. to już prawdziwe bogactwo cennych składników. Bakłażany zawierają witaminę C, witaminy z grupy B. Wspierają one układ odpornościowy.

Ponadto bakłażany mają też minerały takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Cechą charakterystyczną bakłażanów jest ich fioletowy kolor, za który odpowiadają antocyjany. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego warto mieć bakłażany w swojej diecie. Mają dobry wpływ na serce, zapobiegają nowotworom oraz poprawiają kondycję skóry i włosów.

Weź przykład z Włochów

Co przygotować z bakłażanów? To uniwersalne warzywa, które nadają się do grillowania, pieczenia czy faszerowania. Można je także panierować i smażyć, tak właśnie robią Włosi na Sycylii. Przystawka jest najbardziej znana w okolicach Palermo. Bez problemu jej smak da się odtworzyć w domu. Wystarczy tylko kilka składników. Jak to w kuchni włoskiej, tak prosto, a tak pysznie.

Panierowane bakłażany jak na Sycylii

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 40 g sera typu parmezan,
  • 80 g bułki tartej,
  • 50 g mąki,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, każdy posól. Przełóż je do durszlaka i przykryj pod obciążeniem (np. talerzykiem i butelką wody) na 45-60 minut.
  2. Plastry bakłażana opłucz, a następnie osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
  3. Na talerzyk wysyp mąkę, roztrzep jajka z solą i pieprzem, a bułkę tartą wymieszaj z drobno startym serem.
  4. Panieruj plastry bakłażana w mące, jajku i bułce z serem.
  5. Smaż tak przygotowane plastry bakłażana na dobrze rozgrzanym oleju.
  6. Podawaj je oprószone solą.
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek