Tak w Turcji przygotowują bakłażany. Możesz zapomnieć o innych przepisach
Moja koleżanka po wakacjach w Turcji polubiła bakłażany. To zdarza się bardzo często. Po prostu w tym kraju przygotowuje się te warzywa doskonale i są ważnymi składnikami wielu tradycyjnych dań. Mamy przepis na jedno z nich. Każdy, kto go spróbuje, przekona się do bakłażanów!
Bakłażany wciąż nie są tak popularne, jak mogłyby być. Kiedy ostatnio coś z nich przygotowałaś? No właśnie, warto to zmienić. Te ciemnofioletowe warzywa nie tylko doskonale smakują, ale mają mnóstwo wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem
Co pod fioletową skórką
Bakłażany aż w 90 proc. składają się z wody, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Jednak pozostałe 10 proc. to już prawdziwe bogactwo cennych składników. Bakłażany zawierają witaminę C, witaminy z grupy B. Wspierają one układ odpornościowy. Ponadto bakłażany mają też minerały takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Cechą charakterystyczną bakłażanów jest ich fioletowy kolor, za który odpowiadają antocyjany. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego warto mieć bakłażany w swojej diecie. Mają dobry wpływ na serce, zapobiegają nowotworom oraz poprawiają kondycję skóry i włosów.
Pomysł na obiad
Nie wiesz, co przygotować z bakłażanów? To uniwersalne warzywa, które nadają się do grillowania, pieczenia, smażenia czy faszerowania. Właśnie w tej ostatniej formie zachwyciły moją koleżankę. Karnıyarık to najbardziej popularne dania kuchni tureckiej z bakłażanem w roli głównej. Jego nazwa po przetłumaczeniu to "rozpruty brzuch", może nie jest zachęcająca, ale danie jest aromatyczne i pyszne. Idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.
Bakłażany faszerowane po turecku
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa, w Turcji używa się jagnięciny,
- 3 średniej wielkości bakłażany,
- 1 mała cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- pęczek natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- papryka, pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż ze środka miąższ. Pokrój go drobno, posól i odstaw na 10-15 minut, aby kawałki bakłażana puściły sok.
- Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
- Mięso dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
- Do warzyw dodaj odciśnięte kawałki bakłażana, wszystko razem wymieszaj z mięsem.
- Wydrążone bakłażany posmaruj oliwą z zewnątrz i od środka.
- Faszeruj je przygotowanym farszem.
- Do naczynia do zapiekania wlej odrobinę wody. Układaj przygotowane bakłażany.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez godzinę.