Tak w Turcji przygotowują bakłażany. Możesz zapomnieć o innych przepisach

Moja koleżanka po wakacjach w Turcji polubiła bakłażany. To zdarza się bardzo często. Po prostu w tym kraju przygotowuje się te warzywa doskonale i są ważnymi składnikami wielu tradycyjnych dań. Mamy przepis na jedno z nich. Każdy, kto go spróbuje, przekona się do bakłażanów!

Bakłażany mają silną pozycję w kuchni tureckiej. Bakłażany mają silną pozycję w kuchni tureckiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BANU SEVIM
Dorota Gepert

Bakłażany wciąż nie są tak popularne, jak mogłyby być. Kiedy ostatnio coś z nich przygotowałaś? No właśnie, warto to zmienić. Te ciemnofioletowe warzywa nie tylko doskonale smakują, ale mają mnóstwo wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Co pod fioletową skórką

Bakłażany aż w 90 proc. składają się z wody, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Jednak pozostałe 10 proc. to już prawdziwe bogactwo cennych składników. Bakłażany zawierają witaminę C, witaminy z grupy B. Wspierają one układ odpornościowy. Ponadto bakłażany mają też minerały takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Cechą charakterystyczną bakłażanów jest ich fioletowy kolor, za który odpowiadają antocyjany. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego warto mieć bakłażany w swojej diecie. Mają dobry wpływ na serce, zapobiegają nowotworom oraz poprawiają kondycję skóry i włosów.

Pomysł na obiad

Nie wiesz, co przygotować z bakłażanów? To uniwersalne warzywa, które nadają się do grillowania, pieczenia, smażenia czy faszerowania. Właśnie w tej ostatniej formie zachwyciły moją koleżankę. Karnıyarık to najbardziej popularne dania kuchni tureckiej z bakłażanem w roli głównej. Jego nazwa po przetłumaczeniu to "rozpruty brzuch", może nie jest zachęcająca, ale danie jest aromatyczne i pyszne. Idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.

Bakłażany faszerowane po turecku

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa, w Turcji używa się jagnięciny,
  • 3 średniej wielkości bakłażany,
  • 1 mała cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka, pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż ze środka miąższ. Pokrój go drobno, posól i odstaw na 10-15 minut, aby kawałki bakłażana puściły sok.
  2. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  3. Mięso dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  4. Do warzyw dodaj odciśnięte kawałki bakłażana, wszystko razem wymieszaj z mięsem.
  5. Wydrążone bakłażany posmaruj oliwą z zewnątrz i od środka.
  6. Faszeruj je przygotowanym farszem.
  7. Do naczynia do zapiekania wlej odrobinę wody. Układaj przygotowane bakłażany.
  8. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez godzinę.
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus