Tak w Turcji przygotowują bakłażany. Możesz zapomnieć o innych przepisach

Moja koleżanka po wakacjach w Turcji polubiła bakłażany. To zdarza się bardzo często. Po prostu w tym kraju przygotowuje się te warzywa doskonale i są ważnymi składnikami wielu tradycyjnych dań. Mamy przepis na jedno z nich. Każdy, kto go spróbuje, przekona się do bakłażanów!

Bakłażany mają silną pozycję w kuchni tureckiej. Bakłażany mają silną pozycję w kuchni tureckiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BANU SEVIM
Dorota Gepert

Bakłażany wciąż nie są tak popularne, jak mogłyby być. Kiedy ostatnio coś z nich przygotowałaś? No właśnie, warto to zmienić. Te ciemnofioletowe warzywa nie tylko doskonale smakują, ale mają mnóstwo wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Co pod fioletową skórką

Bakłażany aż w 90 proc. składają się z wody, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Jednak pozostałe 10 proc. to już prawdziwe bogactwo cennych składników. Bakłażany zawierają witaminę C, witaminy z grupy B. Wspierają one układ odpornościowy. Ponadto bakłażany mają też minerały takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Cechą charakterystyczną bakłażanów jest ich fioletowy kolor, za który odpowiadają antocyjany. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego warto mieć bakłażany w swojej diecie. Mają dobry wpływ na serce, zapobiegają nowotworom oraz poprawiają kondycję skóry i włosów.

Pomysł na obiad

Nie wiesz, co przygotować z bakłażanów? To uniwersalne warzywa, które nadają się do grillowania, pieczenia, smażenia czy faszerowania. Właśnie w tej ostatniej formie zachwyciły moją koleżankę. Karnıyarık to najbardziej popularne dania kuchni tureckiej z bakłażanem w roli głównej. Jego nazwa po przetłumaczeniu to "rozpruty brzuch", może nie jest zachęcająca, ale danie jest aromatyczne i pyszne. Idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.

Bakłażany faszerowane po turecku

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa, w Turcji używa się jagnięciny,
  • 3 średniej wielkości bakłażany,
  • 1 mała cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka, pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż ze środka miąższ. Pokrój go drobno, posól i odstaw na 10-15 minut, aby kawałki bakłażana puściły sok.
  2. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  3. Mięso dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  4. Do warzyw dodaj odciśnięte kawałki bakłażana, wszystko razem wymieszaj z mięsem.
  5. Wydrążone bakłażany posmaruj oliwą z zewnątrz i od środka.
  6. Faszeruj je przygotowanym farszem.
  7. Do naczynia do zapiekania wlej odrobinę wody. Układaj przygotowane bakłażany.
  8. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy