Tak w Turcji przygotowują bakłażany. Możesz zapomnieć o innych przepisach
Moja koleżanka po wakacjach w Turcji polubiła bakłażany. To zdarza się bardzo często. Po prostu w tym kraju przygotowuje się te warzywa doskonale i są ważnymi składnikami wielu tradycyjnych dań. Mamy przepis na jedno z nich. Każdy, kto go spróbuje, przekona się do bakłażanów!
28.07.2024 07:00
Bakłażany wciąż nie są tak popularne, jak mogłyby być. Kiedy ostatnio coś z nich przygotowałaś? No właśnie, warto to zmienić. Te ciemnofioletowe warzywa nie tylko doskonale smakują, ale mają mnóstwo wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co pod fioletową skórką
Bakłażany aż w 90 proc. składają się z wody, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Jednak pozostałe 10 proc. to już prawdziwe bogactwo cennych składników. Bakłażany zawierają witaminę C, witaminy z grupy B. Wspierają one układ odpornościowy. Ponadto bakłażany mają też minerały takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Cechą charakterystyczną bakłażanów jest ich fioletowy kolor, za który odpowiadają antocyjany. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego warto mieć bakłażany w swojej diecie. Mają dobry wpływ na serce, zapobiegają nowotworom oraz poprawiają kondycję skóry i włosów.
Pomysł na obiad
Nie wiesz, co przygotować z bakłażanów? To uniwersalne warzywa, które nadają się do grillowania, pieczenia, smażenia czy faszerowania. Właśnie w tej ostatniej formie zachwyciły moją koleżankę. Karnıyarık to najbardziej popularne dania kuchni tureckiej z bakłażanem w roli głównej. Jego nazwa po przetłumaczeniu to "rozpruty brzuch", może nie jest zachęcająca, ale danie jest aromatyczne i pyszne. Idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.
Bakłażany faszerowane po turecku
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa, w Turcji używa się jagnięciny,
- 3 średniej wielkości bakłażany,
- 1 mała cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 pomidory,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- pęczek natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- papryka, pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż ze środka miąższ. Pokrój go drobno, posól i odstaw na 10-15 minut, aby kawałki bakłażana puściły sok.
- Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
- Mięso dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
- Do warzyw dodaj odciśnięte kawałki bakłażana, wszystko razem wymieszaj z mięsem.
- Wydrążone bakłażany posmaruj oliwą z zewnątrz i od środka.
- Faszeruj je przygotowanym farszem.
- Do naczynia do zapiekania wlej odrobinę wody. Układaj przygotowane bakłażany.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez godzinę.