Tak w Turcji przygotowują bakłażany. Możesz zapomnieć o innych przepisach

Moja koleżanka po wakacjach w Turcji polubiła bakłażany. To zdarza się bardzo często. Po prostu w tym kraju przygotowuje się te warzywa doskonale i są ważnymi składnikami wielu tradycyjnych dań. Mamy przepis na jedno z nich. Każdy, kto go spróbuje, przekona się do bakłażanów!

Bakłażany mają silną pozycję w kuchni tureckiej. Bakłażany mają silną pozycję w kuchni tureckiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BANU SEVIM
Dorota Gepert

Bakłażany wciąż nie są tak popularne, jak mogłyby być. Kiedy ostatnio coś z nich przygotowałaś? No właśnie, warto to zmienić. Te ciemnofioletowe warzywa nie tylko doskonale smakują, ale mają mnóstwo wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Co pod fioletową skórką

Bakłażany aż w 90 proc. składają się z wody, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do posiłków. Jednak pozostałe 10 proc. to już prawdziwe bogactwo cennych składników. Bakłażany zawierają witaminę C, witaminy z grupy B. Wspierają one układ odpornościowy. Ponadto bakłażany mają też minerały takie jak potas, wapń, magnez i fosfor. Cechą charakterystyczną bakłażanów jest ich fioletowy kolor, za który odpowiadają antocyjany. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego warto mieć bakłażany w swojej diecie. Mają dobry wpływ na serce, zapobiegają nowotworom oraz poprawiają kondycję skóry i włosów.

Pomysł na obiad

Nie wiesz, co przygotować z bakłażanów? To uniwersalne warzywa, które nadają się do grillowania, pieczenia, smażenia czy faszerowania. Właśnie w tej ostatniej formie zachwyciły moją koleżankę. Karnıyarık to najbardziej popularne dania kuchni tureckiej z bakłażanem w roli głównej. Jego nazwa po przetłumaczeniu to "rozpruty brzuch", może nie jest zachęcająca, ale danie jest aromatyczne i pyszne. Idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.

Bakłażany faszerowane po turecku

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa, w Turcji używa się jagnięciny,
  • 3 średniej wielkości bakłażany,
  • 1 mała cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 pomidory,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • papryka, pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj, przekrój na pół i wydrąż ze środka miąższ. Pokrój go drobno, posól i odstaw na 10-15 minut, aby kawałki bakłażana puściły sok.
  2. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  3. Mięso dopraw do smaku i dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  4. Do warzyw dodaj odciśnięte kawałki bakłażana, wszystko razem wymieszaj z mięsem.
  5. Wydrążone bakłażany posmaruj oliwą z zewnątrz i od środka.
  6. Faszeruj je przygotowanym farszem.
  7. Do naczynia do zapiekania wlej odrobinę wody. Układaj przygotowane bakłażany.
  8. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend