Tak podane pomidory będą hitem wśród wiosennych obiadów. Palce lizać

Pomidory świetnie nadają się do faszerowania.
Pomidory świetnie nadają się do faszerowania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa

06.05.2024 16:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Faszerowane warzywa to jedno z ulubionych dań na ciepłe dni. Z reguły sięgamy po papryki i cukinie, ale świetnie nadają się do tego też pomidory. Nadziane pysznym mięsem lub serem, dobrze doprawione, są aromatyczne i pyszne.

Właśnie rozpoczyna się sezon na najlepsze, bo nasze, krajowe pomidory. Można je jeść na tyle różnych sposobów, że chyba nie da się nawet wymienić wszystkich. Jak już nacieszycie się nimi na kanapkach i w sałatkach, spróbujcie ich w wersji faszerowanej.

Pysznie i ekonomicznie

Faszerowane pomidory to świetny pomysł na lekki obiad lub kolację na ciepło. Można je przygotować na dwa sposoby. Gdy mamy ochotę na danie w wersji wegetariańskiej, do farszu przyda się kasza, na przykład kuskus oraz sery, idealna będzie mozzarella. Natomiast kiedy nadzienie ma być mięsne, sprawdzi się delikatny drób lub wieprzowina. Jednak to tylko inspiracje, bo faszerowane warzywa zawsze można traktować jako danie typu "zero waste". Do farszu warto zużyć resztki z zakamarków lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cenne w każdej formie

Dlaczego warto jeść pomidory i to w każdej formie? Mają wiele wartości odżywczych, ale przede wszystkim słyną z likopenu, który opóźnia starzenie komórek, chroni siatkówkę oka i ma działanie antynowotworowe. Co ważne, ilość tego cennego związku kilkakrotnie zwiększa się pod wpływem obróbki termicznej. Dlatego warto pomidory gotować, piec, dusić i faszerować. Do nadziewania najlepiej nadają się duże pomidory, na przykład malinowe.

Przepis na faszerowane pomidory

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa,
  • 6 dużych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Z pomidorów odkrój "wieczka" od strony ogonka. Usuń z nich gniazda nasienne. Wydrążone pomidory ułóż w naczyniu do zapiekania. Posmaruj je wcześniej oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia. Gniazda nasienne pomidorów zblenduj odsącz na sitku.
  2. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso i przesmaż je. Pod koniec smażenia na dodajemy zmiksowane wnętrza pomidorów. Farsz dopraw przyprawami i duś aż odparuje z niego nadmiar wilgoci.
  3. Gdy lekko przestygnie, napełnij nim pomidory. Po wierzchu posyp je startą mozzarellą. Zapiekaj je przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem posyp pomidory drobno posiekaną bazylią.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także