Kucharka zdradziła mi genialny trik na młode ziemniaczki. Już nie męczę się ze skrobaniem
Młode ziemniaczki pojawiły się już w sklepach! Te pyszne, delikatne bulwy kuszą nas w sklepach swoim świeżym aromatem i obiecują wyśmienite dania. Ale czy wiesz, że nie musisz ich mozolnie obierać, żeby cieszyć się ich pełnym smakiem? Zdradzę ci genialny trik, który podzieliła się ze mną zaprzyjaźniona kucharka.
22.04.2024 14:10
Wiele osób z przyzwyczajenia sięga po obieraczkę do ziemniaków, gdy tylko widzi młode bulwy. To jednak błąd! Młode ziemniaczki mają cienką skórkę, która jest bogata w cenne składniki odżywcze. Wystarczy ją jedynie dokładnie oczyścić, a ziemniaczki będą nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej wartościowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W skórce czy bez skórki? Dylemat przy przygotowywaniu młodych ziemniaków
Wielu z nas zastanawia się, czy warto obierać młode ziemniaki. Osobiście uważam, że gotowanie ich w skórce przynosi najlepsze efekty. Skórka pełni bowiem ważną rolę w ochronie warzywa i zachowaniu jego cennych składników. Gotowanie ziemniaków w całości pomaga również w utrzymaniu ich konsystencji oraz chroni przed rozgotowaniem.
Jak pozbyć się brudu z młodych ziemniaków bez skrobania?
Zapomnij o obieraczce! Zamiast tego sięgnij po druciak do naczyń. Tak, dobrze przeczytałeś! Druciak to idealne narzędzie do czyszczenia młodych ziemniaków.
Oto jak to zrobić:
- Włóż ziemniaki do miski z zimną wodą. Poczekaj kilka minut, aż ich skórka nieco namięknie.
- Weź czysty druciak do naczyń i delikatnie pocieraj nim powierzchnię ziemniaków. W ten sposób usuniesz wszelkie zanieczyszczenia i drobne grudki ziemi.
- Dokładnie opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą.
Jeśli nie masz druciaka, możesz użyć również drucianej szczotki lub gruboziarnistej soli. Pamiętaj jednak, żeby w tym przypadku zakładać gumowe rękawiczki, ponieważ młode ziemniaczki mogą barwić dłonie.
Młode ziemniaczki gotowe do pysznych dań!
Oczyszczone w ten sposób młode ziemniaczki możesz wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. Doskonale sprawdzą się gotowane w całości, pieczone z ziołami, z dodatkiem masła i koperku, a także w sałatkach.
Dzięki temu genialnemu trikowi zaoszczędzisz czas i unikniesz żmudnego skrobania. A co najważniejsze, twoje młode ziemniaczki będą pyszne i pełne wartości odżywczych!