WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Mają bardzo dużo białka, a malutko kalorii. Mało kto wie, jak właściwie je przygotować

Krewetki to bogate źródło białka i składników odżywczych. Niestety wiele osób nie wie, jak je odpowiednio przygotować, przez co stają się gumowate i tracą swój smak. W tym artykule podzielimy się kilkoma prostymi sposobami na idealnie ugotowane krewetki, które zachwycą smakiem i konsystencją.

Mają bardzo dużo białka, a malutko kalorii. Mało kto wie, jak właściwie je przygotowaćMają bardzo dużo białka, a malutko kalorii. Mało kto wie, jak właściwie je przygotować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JACEK CHABRASZEWSKI
Marcin Michałowski

Krewetki, to delikatne owoce morza. Często budzą mieszane uczucia. Jednak, gdy tylko spróbujesz ich wyjątkowego smaku, nie będziesz mógł oderwać się od tego kulinarnego doświadczenia. W szczególności, docenia się najwyższej jakości krewetki królewskie. Czy jesteś gotowy na podróż po świecie krewetek? Sprawdź proste sposoby przyrządzania tych smakowitych owoców morza!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Sekrety idealnie ugotowanych krewetek

1. Czas to klucz!

Krewetki nie lubią długiej obróbki termicznej. Smażenie lub gotowanie powinno trwać maksymalnie kilka minut. W przeciwnym razie staną się gumowate i twarde.

2. Rozgrzej patelnię

Krewetki najlepiej smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek. Dodanie czosnku i natki pietruszki wzbogaci ich smak.

3. Nie przesadzaj z ilością

Na patelnię nie wrzucaj zbyt wielu krewetek na raz. Mogą one wtedy obniżyć temperaturę patelni i zamiast smażyć, zaczną się dusić.

4. Doprawiaj ostrożnie

Krewetki mają delikatny smak, dlatego łatwo je przesolić. Dodawaj przyprawy stopniowo, próbując potrawy na bieżąco.

5. Wykorzystaj różne metody

Krewetki można nie tylko smażyć. Doskonale sprawdzą się również grillowane, pieczone w piekarniku lub gotowane na parze.

Pomysły na pyszne dania z krewetkami

  • Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki: To klasyka gatunku, która sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do sałatki.
  • Sałatka z krewetkami: Krewetki idealnie komponują się z różnymi warzywami, takimi jak sałata, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórki.
  • Zupa tajska z krewetkami: Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z krewetkami, mleczkiem kokosowym i curry to idealna propozycja na zimne dni.
  • Risotto z krewetkami: Kremowe risotto z dodatkiem krewetek to danie wykwintne i eleganckie.

Krewetki mrożone - czy warto je kupować?

Tak! Mrożone krewetki są często lepszym wyborem niż te świeże. Dzieje się tak, ponieważ krewetki są zazwyczaj mrożone tuż po złowieniu, co pozwala zachować ich świeżość i smak. Kupując mrożone krewetki, zwróć uwagę na kolor mięsa - powinno być ono lekko szare, a pancerz powinien być błyszczący i nieuszkodzony.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy