Mają bardzo dużo białka, a malutko kalorii. Mało kto wie, jak właściwie je przygotować

Krewetki to bogate źródło białka i składników odżywczych. Niestety wiele osób nie wie, jak je odpowiednio przygotować, przez co stają się gumowate i tracą swój smak. W tym artykule podzielimy się kilkoma prostymi sposobami na idealnie ugotowane krewetki, które zachwycą smakiem i konsystencją.

Mają bardzo dużo białka, a malutko kalorii. Mało kto wie, jak właściwie je przygotowaćMają bardzo dużo białka, a malutko kalorii. Mało kto wie, jak właściwie je przygotować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JACEK CHABRASZEWSKI
Marcin Michałowski

Krewetki, to delikatne owoce morza. Często budzą mieszane uczucia. Jednak, gdy tylko spróbujesz ich wyjątkowego smaku, nie będziesz mógł oderwać się od tego kulinarnego doświadczenia. W szczególności, docenia się najwyższej jakości krewetki królewskie. Czy jesteś gotowy na podróż po świecie krewetek? Sprawdź proste sposoby przyrządzania tych smakowitych owoców morza!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te błyskawiczne przekąski robię za każdym razem, kiedy mają wpaść goście. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły

Sekrety idealnie ugotowanych krewetek

1. Czas to klucz!

Krewetki nie lubią długiej obróbki termicznej. Smażenie lub gotowanie powinno trwać maksymalnie kilka minut. W przeciwnym razie staną się gumowate i twarde.

2. Rozgrzej patelnię

Krewetki najlepiej smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek. Dodanie czosnku i natki pietruszki wzbogaci ich smak.

3. Nie przesadzaj z ilością

Na patelnię nie wrzucaj zbyt wielu krewetek na raz. Mogą one wtedy obniżyć temperaturę patelni i zamiast smażyć, zaczną się dusić.

4. Doprawiaj ostrożnie

Krewetki mają delikatny smak, dlatego łatwo je przesolić. Dodawaj przyprawy stopniowo, próbując potrawy na bieżąco.

5. Wykorzystaj różne metody

Krewetki można nie tylko smażyć. Doskonale sprawdzą się również grillowane, pieczone w piekarniku lub gotowane na parze.

Pomysły na pyszne dania z krewetkami

  • Krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki: To klasyka gatunku, która sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do sałatki.
  • Sałatka z krewetkami: Krewetki idealnie komponują się z różnymi warzywami, takimi jak sałata, pomidorki koktajlowe, papryka i ogórki.
  • Zupa tajska z krewetkami: Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z krewetkami, mleczkiem kokosowym i curry to idealna propozycja na zimne dni.
  • Risotto z krewetkami: Kremowe risotto z dodatkiem krewetek to danie wykwintne i eleganckie.

Krewetki mrożone - czy warto je kupować?

Tak! Mrożone krewetki są często lepszym wyborem niż te świeże. Dzieje się tak, ponieważ krewetki są zazwyczaj mrożone tuż po złowieniu, co pozwala zachować ich świeżość i smak. Kupując mrożone krewetki, zwróć uwagę na kolor mięsa - powinno być ono lekko szare, a pancerz powinien być błyszczący i nieuszkodzony.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"