Posyp ziemniaczki przed pieczeniem. Wyjdą chrupiące i pyszne jak z ogniska

Uwaga, ostrzeżenie: ten przepis sprawi, że zaczniesz jeść więcej ziemniaków niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli pieczone ziemniaki nie powinny pojawiać się w twojej diecie, lepiej szybko opuść ten artykuł. W innym wypadku — zapraszamy do przepisu, dzięki któremu poczujesz się, jak na ognisku!

Pieczone ziemniaki, które dosłownie uzależniają. Najlepsze na świecie!Pieczone ziemniaki, które dosłownie uzależniają. Najlepsze na świecie!
Źródło zdjęć: © Canva | vm2002

Każdy z nas ma swoje jedzeniowe "guilty pleasure". Grzeszne przyjemności mogą sprawiać słodycze, fast foody, ciasta albo... pieczone ziemniaki. Tak, jesteśmy zdania, że ta prosta przekąska może uzależniać bardziej niż czekolada. Przygotowując je w odpowiedni sposób, narażamy się więc na łapczywą wyżerkę, której nie jesteśmy w stanie powstrzymać. I wiesz co? Jak to mawiał Lord Farquaad, szwarccharakter ze "Shreka": jest to poświecenie, na które jesteśmy gotowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Żeby pieczone ziemniaki wyszły idealnie smaczne i żebyśmy mogli się poczuć jak na ognisku, należy użyć specjalnej mieszanki przypraw. Tu sama sól nie wystarczy. Warto więc sięgnąć po zestaw, który opisaliśmy poniżej, dokładnie wymieszać w nim ziemniaki, a dopiero później je upiec. To sprawdzony sposób — możesz nam wierzyć. Polecamy jednak od razu go przetestować, ponieważ smak tych pieczonych ziemniaków znaczy więcej, niż tysiąc słów!

Najlepsze pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu,
  • sól,
  • natka pietruszki.
Pieczone ziemniaki dopraw specjalną mieszanką przypraw. Będą smaczne i chrupiące
Pieczone ziemniaki dopraw specjalną mieszanką przypraw. Będą smaczne i chrupiące © Canva | pixelshot

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz. Opłucz je dokładnie, pokrój w ćwiartki.
  2. W garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej pokrojone ząbki czosnku i łyżeczkę soli. Ziemniaki włóż, dopiero gdy woda zacznie wrzeć. Gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. Następnie odcedź.
  3. Czas na przygotowanie mieszanki przypraw. W miseczce wymieszaj oliwę, paprykę, czosnek granulowany, rozmaryn, pieprz i sól. Dodaj również mąkę ziemniaczaną, która zapewni ziemniaczkom odpowiednią chrupkość.
  4. Tak przygotowaną marynatę wlej do ziemniaków i wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz 40-50 minut. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm