Posyp ziemniaczki przed pieczeniem. Wyjdą chrupiące i pyszne jak z ogniska
Uwaga, ostrzeżenie: ten przepis sprawi, że zaczniesz jeść więcej ziemniaków niż kiedykolwiek wcześniej. Jeśli pieczone ziemniaki nie powinny pojawiać się w twojej diecie, lepiej szybko opuść ten artykuł. W innym wypadku — zapraszamy do przepisu, dzięki któremu poczujesz się, jak na ognisku!
03.04.2024 | aktual.: 03.04.2024 11:09
Każdy z nas ma swoje jedzeniowe "guilty pleasure". Grzeszne przyjemności mogą sprawiać słodycze, fast foody, ciasta albo... pieczone ziemniaki. Tak, jesteśmy zdania, że ta prosta przekąska może uzależniać bardziej niż czekolada. Przygotowując je w odpowiedni sposób, narażamy się więc na łapczywą wyżerkę, której nie jesteśmy w stanie powstrzymać. I wiesz co? Jak to mawiał Lord Farquaad, szwarccharakter ze "Shreka": jest to poświecenie, na które jesteśmy gotowi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeby pieczone ziemniaki wyszły idealnie smaczne i żebyśmy mogli się poczuć jak na ognisku, należy użyć specjalnej mieszanki przypraw. Tu sama sól nie wystarczy. Warto więc sięgnąć po zestaw, który opisaliśmy poniżej, dokładnie wymieszać w nim ziemniaki, a dopiero później je upiec. To sprawdzony sposób — możesz nam wierzyć. Polecamy jednak od razu go przetestować, ponieważ smak tych pieczonych ziemniaków znaczy więcej, niż tysiąc słów!
Najlepsze pieczone ziemniaki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- świeżo mielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- sól,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz. Opłucz je dokładnie, pokrój w ćwiartki.
- W garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej pokrojone ząbki czosnku i łyżeczkę soli. Ziemniaki włóż, dopiero gdy woda zacznie wrzeć. Gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. Następnie odcedź.
- Czas na przygotowanie mieszanki przypraw. W miseczce wymieszaj oliwę, paprykę, czosnek granulowany, rozmaryn, pieprz i sól. Dodaj również mąkę ziemniaczaną, która zapewni ziemniaczkom odpowiednią chrupkość.
- Tak przygotowaną marynatę wlej do ziemniaków i wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz 40-50 minut. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!