Najlepszy dodatek do jajek. W połączeniu z tym składnikiem tworzą odżywczą bombę

Pyszny pomysł na śniadanie, lunch albo kolację. Jajka ze szpinakiem tworzą po zapieczeniu smakowity duet, w dodatku dostarczający potężnej dawki cennych składników odżywczych. Danie ma jeszcze jedną zaletę – przygotujemy je szybko i bezproblemowo.

Jajka zapiekane ze szpinakiem – połączenie doskonałe Jajka zapiekane ze szpinakiem – połączenie doskonałe
Źródło zdjęć: © Getty Images | OlgaLepeshkina

Kto pierwszy wpadł na pomysł, by sprawdzić, jak smakują jajka zapiekane ze szpinakiem? Nie wiadomo. Smaczna roślina z rodziny szarłatowatych już 2 tysiące lat temu była uprawiana na terenie dzisiejszego Iranu, jednak nie ma żadnych dowodów, że to właśnie w Azji postanowiono połączyć szpinak z jajkami.

Bardziej prawdopodobna hipoteza głosi, że danie narodziło się w Europie, dokąd szpinak przywieźli w XI wieku Maurowie. Początkowo był znany głównie na Półwyspie Iberyjskim, z czasem zyskał też popularność w Grecji czy we Włoszech. Gdy w XVI wieku florencka księżniczka Katarzyna Medycejska poślubiła króla Francji Henryka II miała przywieźć do Paryża sztab kucharzy, mnóstwo sprzętów kuchennych oraz zamiłowanie do… szpinaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

W kolejnych stuleciach dania po florencku, czyli z obowiązkowym dodatkiem gotowanego szpinaku, stały się jedną z wizytówek kuchni francuskiej. Najpopularniejszą wersją jest kurczak po florencku, ale w podobny sposób przyrządza się też jagnięcinę, ryby czy owoce morza. Na całym świecie znane są również jaja po florencku, czyli jajka w koszulce podawane z gotowanym szpinakiem oraz sosem Mornay, wykonywanym na bazie beszamelu oraz roztopionego sera.

Wariacją na temat ostatniej z tych potraw są właśnie jajka zapiekane ze szpinakiem. Prostszą do przygotowania, ale równie pyszną….

Jajko i szpinak – jakie to zdrowe

Potrawa dostarcza dużo cennych składników odżywczych. Jajko to przecież jeden z najdoskonalszych produktów naturalnych, niezwykle bogate źródło białka, witamin (A, B2, B6, B12, D, E, K), składników mineralnych (żelaza, fosforu, wapnia, potasu) oraz wielu innych cennych substancji, choćby lipidów, które – jak wykazały badania naukowe – skutecznie chronią organizm przez nowotworami.

Spożywanie jajek zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, zaburzeń narządu wzroku czy schorzeń neurodegeneracyjnych (w tym choroby Alzheimera). Obniża stężenie "złego" cholesterolu LDL, pobudza wzrost komórek, wspomaga rozwój układu nerwowego oraz zmagania z groźnymi bakteriami czy wirusami.

Nie mniej wartościowy jest szpinak, dostarczający potężnej dawki dobroczynnego żelaza (pomaga walczyć z anemią), potasu, wapnia i witamin: C, E, K, B1, B2 czy B6. Obecny w nim chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, natomiast koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii (zaburzeniom poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi).

Zielone liście pomagają kontrolować masę ciała – są nie tylko niskokaloryczne (100 g dostarcza zaledwie 23 kcal), ale zawierają też tylakoid – związek hamujący trawienie tłuszczów i redukujący apetyt oraz zwiększający efektywność odchudzania.

Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy, szpinak wykazuje działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami układu krążenia i przeciwdziała problemom ze wzrokiem (łagodzi objawy tzw. zespołu suchego oka, zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej).

Przepis na jajka zapiekane ze szpinakiem

Zaczynamy od uduszenia szpinaku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a gdy zacznie się pienić, dorzucamy pęczek umytego i osuszonego szpinaku oraz czosnek (dwa ząbki przeciśnięte przez praskę). Gotujemy 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.

Małe kokilki smarujemy masłem, w każdej rozkładamy taką samą porcję szpinaku. Posypujemy startym serem (cheddar, feta) oraz posiekaną zieloną cebulką. Do każdej kokilki ostrożnie wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy.

Kokilki umieszczamy na formie wypełnionej wodą (do połowy wysokości), pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 8-10 minut, aż białko będzie ścięte, a żółtko jeszcze półpłynne.

Jajka zapiekane ze szpinakiem świetnie smakują z tostami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇