Nie majonez i nie sos tatarski. Na Wielkanoc serwuję jajka z jeszcze lepszym dodatkiem

Jajka w sosie z warzywami i ziołami będą miłą odmianą na wielkanocnym stole. Zamiast majonezu czy sosu tatarskiego postaw na tę aromatyczną mieszaninę, a "ochom i achom" nie będzie końca.

Jajka w sosie na Wielkanoc Jajka w sosie na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Połączenie chrupiących i soczystych warzyw z aksamitnym sosem majonezowo-śmietanowym oraz dozą świeżych ziół to strzał w dziesiątkę. Trudno o coś prostszego, a jednocześnie tak nietuzinkowego. Na stole pełnym tradycyjnych potraw jajka w sosie warzywno-ziołowym wyróżniają się świeżością i kreatywnością. Moi bliscy uwielbiają tę wielkanocną przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy majonez i propozycje jego podania

Jajka w sosie na Wielkanoc. Propozycja idealna

Zapach świeżo pokrojonego ogórka i rzodkiewki, ich chrupkość i soczystość to tylko połowa sukcesu. Nieodzowne w przepisie są zioła. To oczywiście szczypiorek - obowiązkowy dodatek wielkanocnych dań, a także koperek, choć jeśli na twoim parapecie bujnie wyrosła rzeżucha, nie zawahaj się jej użyć. Całość komponuje się w kremowy sos, dzięki obecności majonezu i śmietany. Czego chcieć więcej?

Jajka w sosie według tego przepisu wkupią się w łaski i starszych, i dzieci, mniej i bardziej wybrednych. Owszem, nie jest to najlżejsza możliwa opcja, ale sama obecność świeżych warzyw jest gigantycznym plusem. Jeśli jednak nie przekonuje cię sos stworzony na bazie majonezu, wypróbuj zdrowszą alternatywę o zbliżonej konsystencji: jogurt naturalny, jogurt grecki, serek wiejski lub serek naturalny. Smak sosu można wzbogacić odrobiną tartego chrzanu lub musztardy.

Jajka na twardo podaj w fantazyjnym sosie
Jajka na twardo podaj w fantazyjnym sosie © Pixabay

Jajka w kremowym sosie z warzywami. Przepis na Wielkanoc

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 10 rzodkiewek,
  • 1 ogórek,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent,
  • pół łyżeczki ulubionej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewkę i ogórka wymyj i osusz, a następnie drobno pokrój.
  2. Koperek i szczypiorek również dokładnie wymyj i osusz, a po tym drobno posiekaj.
  3. Majonez, śmietanę, sól oraz pieprz wymieszaj. Gotowy sos połącz z warzywami i ziołami. Odrobinę zieleniny możesz odłożyć do dekoracji.
  4. Składniki wymieszaj. Sos wyłóż na półmisek, a na sosie ułóż jajka pokrojone na pół. Całość udekoruj ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia