Nie majonez i nie sos tatarski. Na Wielkanoc serwuję jajka z jeszcze lepszym dodatkiem
26.03.2024 15:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka w sosie z warzywami i ziołami będą miłą odmianą na wielkanocnym stole. Zamiast majonezu czy sosu tatarskiego postaw na tę aromatyczną mieszaninę, a "ochom i achom" nie będzie końca.
Połączenie chrupiących i soczystych warzyw z aksamitnym sosem majonezowo-śmietanowym oraz dozą świeżych ziół to strzał w dziesiątkę. Trudno o coś prostszego, a jednocześnie tak nietuzinkowego. Na stole pełnym tradycyjnych potraw jajka w sosie warzywno-ziołowym wyróżniają się świeżością i kreatywnością. Moi bliscy uwielbiają tę wielkanocną przekąskę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka w sosie na Wielkanoc. Propozycja idealna
Zapach świeżo pokrojonego ogórka i rzodkiewki, ich chrupkość i soczystość to tylko połowa sukcesu. Nieodzowne w przepisie są zioła. To oczywiście szczypiorek - obowiązkowy dodatek wielkanocnych dań, a także koperek, choć jeśli na twoim parapecie bujnie wyrosła rzeżucha, nie zawahaj się jej użyć. Całość komponuje się w kremowy sos, dzięki obecności majonezu i śmietany. Czego chcieć więcej?
Jajka w sosie według tego przepisu wkupią się w łaski i starszych, i dzieci, mniej i bardziej wybrednych. Owszem, nie jest to najlżejsza możliwa opcja, ale sama obecność świeżych warzyw jest gigantycznym plusem. Jeśli jednak nie przekonuje cię sos stworzony na bazie majonezu, wypróbuj zdrowszą alternatywę o zbliżonej konsystencji: jogurt naturalny, jogurt grecki, serek wiejski lub serek naturalny. Smak sosu można wzbogacić odrobiną tartego chrzanu lub musztardy.
Jajka w kremowym sosie z warzywami. Przepis na Wielkanoc
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 10 rzodkiewek,
- 1 ogórek,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent,
- pół łyżeczki ulubionej musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Rzodkiewkę i ogórka wymyj i osusz, a następnie drobno pokrój.
- Koperek i szczypiorek również dokładnie wymyj i osusz, a po tym drobno posiekaj.
- Majonez, śmietanę, sól oraz pieprz wymieszaj. Gotowy sos połącz z warzywami i ziołami. Odrobinę zieleniny możesz odłożyć do dekoracji.
- Składniki wymieszaj. Sos wyłóż na półmisek, a na sosie ułóż jajka pokrojone na pół. Całość udekoruj ziołami.