PrzepisWielkanocNie majonez i nie sos tatarski. Na Wielkanoc serwuję jajka z jeszcze lepszym dodatkiem

Nie majonez i nie sos tatarski. Na Wielkanoc serwuję jajka z jeszcze lepszym dodatkiem

Jajka w sosie na Wielkanoc
Jajka w sosie na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
26.03.2024 15:48

Jajka w sosie z warzywami i ziołami będą miłą odmianą na wielkanocnym stole. Zamiast majonezu czy sosu tatarskiego postaw na tę aromatyczną mieszaninę, a "ochom i achom" nie będzie końca.

Połączenie chrupiących i soczystych warzyw z aksamitnym sosem majonezowo-śmietanowym oraz dozą świeżych ziół to strzał w dziesiątkę. Trudno o coś prostszego, a jednocześnie tak nietuzinkowego. Na stole pełnym tradycyjnych potraw jajka w sosie warzywno-ziołowym wyróżniają się świeżością i kreatywnością. Moi bliscy uwielbiają tę wielkanocną przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka w sosie na Wielkanoc. Propozycja idealna

Zapach świeżo pokrojonego ogórka i rzodkiewki, ich chrupkość i soczystość to tylko połowa sukcesu. Nieodzowne w przepisie są zioła. To oczywiście szczypiorek - obowiązkowy dodatek wielkanocnych dań, a także koperek, choć jeśli na twoim parapecie bujnie wyrosła rzeżucha, nie zawahaj się jej użyć. Całość komponuje się w kremowy sos, dzięki obecności majonezu i śmietany. Czego chcieć więcej?

Jajka w sosie według tego przepisu wkupią się w łaski i starszych, i dzieci, mniej i bardziej wybrednych. Owszem, nie jest to najlżejsza możliwa opcja, ale sama obecność świeżych warzyw jest gigantycznym plusem. Jeśli jednak nie przekonuje cię sos stworzony na bazie majonezu, wypróbuj zdrowszą alternatywę o zbliżonej konsystencji: jogurt naturalny, jogurt grecki, serek wiejski lub serek naturalny. Smak sosu można wzbogacić odrobiną tartego chrzanu lub musztardy.

Jajka na twardo podaj w fantazyjnym sosie
Jajka na twardo podaj w fantazyjnym sosie © Pixabay

Jajka w kremowym sosie z warzywami. Przepis na Wielkanoc

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 10 rzodkiewek,
  • 1 ogórek,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 procent,
  • pół łyżeczki ulubionej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewkę i ogórka wymyj i osusz, a następnie drobno pokrój.
  2. Koperek i szczypiorek również dokładnie wymyj i osusz, a po tym drobno posiekaj.
  3. Majonez, śmietanę, sól oraz pieprz wymieszaj. Gotowy sos połącz z warzywami i ziołami. Odrobinę zieleniny możesz odłożyć do dekoracji.
  4. Składniki wymieszaj. Sos wyłóż na półmisek, a na sosie ułóż jajka pokrojone na pół. Całość udekoruj ziołami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także