Grecy się zajadają w Wielkim Poście. Zdobyłam przepis i robię na okrągło

Taramosalata - za tą osobliwą nazwą stoi nieziemsko puszysta pasta, stworzona na bazie ikry. To specjał Greków serwowany w pierwszy dzień Wielkiego Postu. Chcąc uzyskać idealną pastę, należy skupić się na jednej czynności.

TaramosalataTaramosalata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Taramosalata to grecka potrawa, która jest tradycyjnie serwowana pierwszego dnia wielkiego postu, w tzw. Czysty Poniedziałek. To jednak niejedyna okazja do zajadania się tym specjałem. Taramosalata na co dzień jadana jest jako meze, czyli przystawka. Często można ją spotkać pod skróconą nazwą – tarama. Od kiedy jestem w posiadaniu tego przepisu, uwielbiam szykować grecką pastę na większe spotkania. Co prawda, dzisiaj o ikrę jest trudno, ale jeśli tylko mam okazję, to kupuję specjalnie po to, żeby przygotować taramę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Taramosalata - grecka paska z ikry

Taramosalata ma konsystencję pasty, a powstaje z osolonej ikry ryb dorszowatych lub karpi, a w wersji nieco bardziej ekskluzywnej do jej przygotowania służy ikra łososia. Składnikami greckiego specjału jest również czerwona cebula, sok z cytryny oraz biały chleb lub ziemniaki. Finalny smak pasty warunkuje jednak coś innego - ilość wtłoczonego w nią powietrza. Tym samym im dłużej pasta jest ubijana (nawet dwie godziny), tym jest lepsza.

Taramosalata ma biały lub lekko różowawy kolor i powinna uzyskać konsystencję gęstego i tłustego kremu. Napowietrzenie jej jest niezbędne, by nadać jej idealnej puszystości przypominającej piankę. Pastę tę podaje się najczęściej z laganą. To duże placki wypiekane specjalnie z okazji Czystego Poniedziałku. Tarama nadaje się również do smarowania kanapek czy chlebka pita.

Jak zrobić taramosalatę? Przepis

Składniki:

  • 8 kromek białego pieczywa tostowego,
  • 250 g ikry dorsza lub karpia,
  • 1 cebula czerwona,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Odkrój skórki chleba tostowego, a samo pieczywo namocz w wodzie, a po chwili odciśnij.
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
  3. Ikrę miksuj z chlebem i posiekaną cebulą, aż powstanie puszysta masa.
  4. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dolewaj małym strumieniem olej i sok z cytryny.
  5. Kiedy wszystkie składniki połączą się, taramosalata jest gotowa. Przed spożyciem warto odstawić ją na godzinę do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony