Grecy się zajadają w Wielkim Poście. Zdobyłam przepis i robię na okrągło
Taramosalata - za tą osobliwą nazwą stoi nieziemsko puszysta pasta, stworzona na bazie ikry. To specjał Greków serwowany w pierwszy dzień Wielkiego Postu. Chcąc uzyskać idealną pastę, należy skupić się na jednej czynności.
26.03.2024 | aktual.: 26.03.2024 15:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Taramosalata to grecka potrawa, która jest tradycyjnie serwowana pierwszego dnia wielkiego postu, w tzw. Czysty Poniedziałek. To jednak niejedyna okazja do zajadania się tym specjałem. Taramosalata na co dzień jadana jest jako meze, czyli przystawka. Często można ją spotkać pod skróconą nazwą – tarama. Od kiedy jestem w posiadaniu tego przepisu, uwielbiam szykować grecką pastę na większe spotkania. Co prawda, dzisiaj o ikrę jest trudno, ale jeśli tylko mam okazję, to kupuję specjalnie po to, żeby przygotować taramę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Taramosalata - grecka paska z ikry
Taramosalata ma konsystencję pasty, a powstaje z osolonej ikry ryb dorszowatych lub karpi, a w wersji nieco bardziej ekskluzywnej do jej przygotowania służy ikra łososia. Składnikami greckiego specjału jest również czerwona cebula, sok z cytryny oraz biały chleb lub ziemniaki. Finalny smak pasty warunkuje jednak coś innego - ilość wtłoczonego w nią powietrza. Tym samym im dłużej pasta jest ubijana (nawet dwie godziny), tym jest lepsza.
Taramosalata ma biały lub lekko różowawy kolor i powinna uzyskać konsystencję gęstego i tłustego kremu. Napowietrzenie jej jest niezbędne, by nadać jej idealnej puszystości przypominającej piankę. Pastę tę podaje się najczęściej z laganą. To duże placki wypiekane specjalnie z okazji Czystego Poniedziałku. Tarama nadaje się również do smarowania kanapek czy chlebka pita.
Jak zrobić taramosalatę? Przepis
Składniki:
- 8 kromek białego pieczywa tostowego,
- 250 g ikry dorsza lub karpia,
- 1 cebula czerwona,
- sok z 1 cytryny,
- 1 szklanka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Odkrój skórki chleba tostowego, a samo pieczywo namocz w wodzie, a po chwili odciśnij.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- Ikrę miksuj z chlebem i posiekaną cebulą, aż powstanie puszysta masa.
- Następnie, cały czas miksując, stopniowo dolewaj małym strumieniem olej i sok z cytryny.
- Kiedy wszystkie składniki połączą się, taramosalata jest gotowa. Przed spożyciem warto odstawić ją na godzinę do lodówki.