PrzepisPrzekąskiGrecy się zajadają w Wielkim Poście. Zdobyłam przepis i robię na okrągło

Grecy się zajadają w Wielkim Poście. Zdobyłam przepis i robię na okrągło

Taramosalata - za tą osobliwą nazwą stoi nieziemsko puszysta pasta, stworzona na bazie ikry. To specjał Greków serwowany w pierwszy dzień Wielkiego Postu. Chcąc uzyskać idealną pastę, należy skupić się na jednej czynności.

Taramosalata
Taramosalata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.03.2024 | aktual.: 26.03.2024 15:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Taramosalata to grecka potrawa, która jest tradycyjnie serwowana pierwszego dnia wielkiego postu, w tzw. Czysty Poniedziałek. To jednak niejedyna okazja do zajadania się tym specjałem. Taramosalata na co dzień jadana jest jako meze, czyli przystawka. Często można ją spotkać pod skróconą nazwą – tarama. Od kiedy jestem w posiadaniu tego przepisu, uwielbiam szykować grecką pastę na większe spotkania. Co prawda, dzisiaj o ikrę jest trudno, ale jeśli tylko mam okazję, to kupuję specjalnie po to, żeby przygotować taramę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Taramosalata - grecka paska z ikry

Taramosalata ma konsystencję pasty, a powstaje z osolonej ikry ryb dorszowatych lub karpi, a w wersji nieco bardziej ekskluzywnej do jej przygotowania służy ikra łososia. Składnikami greckiego specjału jest również czerwona cebula, sok z cytryny oraz biały chleb lub ziemniaki. Finalny smak pasty warunkuje jednak coś innego - ilość wtłoczonego w nią powietrza. Tym samym im dłużej pasta jest ubijana (nawet dwie godziny), tym jest lepsza.

Taramosalata ma biały lub lekko różowawy kolor i powinna uzyskać konsystencję gęstego i tłustego kremu. Napowietrzenie jej jest niezbędne, by nadać jej idealnej puszystości przypominającej piankę. Pastę tę podaje się najczęściej z laganą. To duże placki wypiekane specjalnie z okazji Czystego Poniedziałku. Tarama nadaje się również do smarowania kanapek czy chlebka pita.

Jak zrobić taramosalatę? Przepis

Składniki:

  • 8 kromek białego pieczywa tostowego,
  • 250 g ikry dorsza lub karpia,
  • 1 cebula czerwona,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Odkrój skórki chleba tostowego, a samo pieczywo namocz w wodzie, a po chwili odciśnij.
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
  3. Ikrę miksuj z chlebem i posiekaną cebulą, aż powstanie puszysta masa.
  4. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dolewaj małym strumieniem olej i sok z cytryny.
  5. Kiedy wszystkie składniki połączą się, taramosalata jest gotowa. Przed spożyciem warto odstawić ją na godzinę do lodówki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kuchnia greckaprzepispasta na kanapki