Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza

Choć nie jest tak docenione jak inne rodzaje mięsa, zdecydowanie warto się nim zainteresować. Mielone wychodzą pyszne i soczyste, a przy tym nie obciążają portfela i dostarczają sporo żelaza oraz witamin.

Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsaPrawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Kotlety mielone od lat królują na polskich stołach – często występują w parze z surówką i ziemniakami, tworząc tradycyjny, smaczny obiad. Najczęściej przygotowuje się je z mięsa wieprzowego lub wołowego, dlatego użycie serc drobiowych może być dla wielu prawdziwą niespodzianką.

Choć często pomijane, te podroby mają delikatną strukturę i wyrazisty smak, dzięki czemu idealnie sprawdzają się w mielonych, nadając im soczystości oraz niepowtarzalnego charakteru.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Kotlety mielone z serc drobiowych

Serca drobiowe to prawdziwa skarbnica żelaza – pierwiastka kluczowego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie dla utrzymania odpowiedniego poziomu hemoglobiny i energii na co dzień. Choć wielu z nas omija je w sklepie, to tanie i łatwo dostępne mięso, które w kuchni potrafi zdziałać cuda i warto włączyć je do codziennej diety.

Kotlety mielone z serc drobiowych są nie tylko soczyste i aromatyczne, ale też wspierają zdrowie dzięki solidnej dawce żelaza oraz witamin z grupy B. Odpowiednio przygotowane serca są miękkie, delikatne i znakomicie komponują się z tradycyjnymi przyprawami, a przy tym pokazują, że dostępne mięso może kryć w sobie prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Warto wypróbować mielonych z tym mięsem, by przekonać się, że to nie tylko tani, ale również smaczny i zdrowy obiad.

Przepis na kotlety mielone z serc drobiowych

Składniki:

  • 500 g serc drobiowych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 30 g bułki tartej,
  • 30 ml mleka,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj serca, usuń błonki i żyłki, i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Mięso zmiel w maszynce do mięsa lub blenderze kielichowym.
  3. Obierz i drobno posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Dodaj je do zmielonych serc, a następnie wbij jajko, wsyp bułkę tartą i wlej mleko.
  5. Dopraw majerankiem, papryką, szczyptą soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Uformuj niewielkie kotlety i lekko je spłaszcz.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety, delikatnie je obracając, aby równomiernie się przyrumieniły.
  8. Po zdjęciu z patelni od razu odsącz kotlety na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki i surówka.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony