Te roladki drobiowe sprawdzą się na obiad i rodzinne uroczystości. Każdy pochwali

Roladki z kurczaka w złotej panierce nieraz skrywają tylko masło, jak klasyczne dewolaje. Innym razem w środku znajduje się o wiele więcej pysznych składników. Na wersję z pieczarkami i serem żółtym w mojej rodzinie chętnych nie brakuje.

Roladki z kurczaka z pieczarkami i seremRoladki z kurczaka z pieczarkami i serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie roladki możesz przygotować na dwa sposoby – na patelni, usmażone w klasycznej panierce, albo bez panierki w piekarniku. Jedne i drugie są pyszne, przy czym z piekarnika wychodzą mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Ja czasem skuszę się na wersję smażoną, innym razem zrobię pieczone i podam w sosie śmietanowym. Lubię też zmieniać farsze, aby za każdym razem obiad smakował trochę inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Pyszne roladki w wielu różnych wariantach

Delikatne mięso z piersi kurczaka doskonale komponuje się z wieloma różnymi farszami, co sprawia, że za każdym razem możesz odkrywać nowe smaki. Do środka możesz zawinąć nie tylko ser i pieczarki, ale także suszone pomidory, szynkę, szpinak czy ser fetę.

Jeśli lubisz odważne połączenia, przygotuj nadzienie z orzechów i sera pleśniowego. Dodaj gruszkę lub morele, aby środek był bardziej wilgotny i pełen owocowych nut. Innym razem wykorzystaj warzywa sezonowe, takie jak papryka czy cukinia. Połącz z ostrym serem dla przełamania smaków i świeżymi ziołami dla wzbogacenia aromatu.

Przepis na roladki z kurczaka z pieczarkami i serem

Pieczarek na farsz nie musisz obierać ze skórki, wystarczy tylko opłukać je pod bieżącą wodą i oczyścić z ziemi. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a będzie ci łatwiej zawijać roladki.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 150 g pieczarek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety przekrój wzdłuż i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni z roztopionym masłem podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj pokrojone w kostkę lub starte na tarce pieczarki. Podczas smażenia skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na każdy kawałek kurczaka połóż farsz, dodaj trochę natki pietruszki i przykryj startym serem żółtym.
  4. Zawiń roladki, a następnie obtocz w panierce – najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby zarumieniły się z każdej strony.
Wybrane dla Ciebie
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa