Te roladki drobiowe sprawdzą się na obiad i rodzinne uroczystości. Każdy pochwali

Roladki z kurczaka w złotej panierce nieraz skrywają tylko masło, jak klasyczne dewolaje. Innym razem w środku znajduje się o wiele więcej pysznych składników. Na wersję z pieczarkami i serem żółtym w mojej rodzinie chętnych nie brakuje.

Roladki z kurczaka z pieczarkami i seremRoladki z kurczaka z pieczarkami i serem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Takie roladki możesz przygotować na dwa sposoby – na patelni, usmażone w klasycznej panierce, albo bez panierki w piekarniku. Jedne i drugie są pyszne, przy czym z piekarnika wychodzą mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Ja czasem skuszę się na wersję smażoną, innym razem zrobię pieczone i podam w sosie śmietanowym. Lubię też zmieniać farsze, aby za każdym razem obiad smakował trochę inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Pyszne roladki w wielu różnych wariantach

Delikatne mięso z piersi kurczaka doskonale komponuje się z wieloma różnymi farszami, co sprawia, że za każdym razem możesz odkrywać nowe smaki. Do środka możesz zawinąć nie tylko ser i pieczarki, ale także suszone pomidory, szynkę, szpinak czy ser fetę.

Jeśli lubisz odważne połączenia, przygotuj nadzienie z orzechów i sera pleśniowego. Dodaj gruszkę lub morele, aby środek był bardziej wilgotny i pełen owocowych nut. Innym razem wykorzystaj warzywa sezonowe, takie jak papryka czy cukinia. Połącz z ostrym serem dla przełamania smaków i świeżymi ziołami dla wzbogacenia aromatu.

Przepis na roladki z kurczaka z pieczarkami i serem

Pieczarek na farsz nie musisz obierać ze skórki, wystarczy tylko opłukać je pod bieżącą wodą i oczyścić z ziemi. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a będzie ci łatwiej zawijać roladki.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 150 g pieczarek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety przekrój wzdłuż i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Na patelni z roztopionym masłem podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj pokrojone w kostkę lub starte na tarce pieczarki. Podczas smażenia skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na każdy kawałek kurczaka połóż farsz, dodaj trochę natki pietruszki i przykryj startym serem żółtym.
  4. Zawiń roladki, a następnie obtocz w panierce – najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tartej.
  5. Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby zarumieniły się z każdej strony.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯