Te roladki drobiowe sprawdzą się na obiad i rodzinne uroczystości. Każdy pochwali
Roladki z kurczaka w złotej panierce nieraz skrywają tylko masło, jak klasyczne dewolaje. Innym razem w środku znajduje się o wiele więcej pysznych składników. Na wersję z pieczarkami i serem żółtym w mojej rodzinie chętnych nie brakuje.
Takie roladki możesz przygotować na dwa sposoby – na patelni, usmażone w klasycznej panierce, albo bez panierki w piekarniku. Jedne i drugie są pyszne, przy czym z piekarnika wychodzą mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Ja czasem skuszę się na wersję smażoną, innym razem zrobię pieczone i podam w sosie śmietanowym. Lubię też zmieniać farsze, aby za każdym razem obiad smakował trochę inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Pyszne roladki w wielu różnych wariantach
Delikatne mięso z piersi kurczaka doskonale komponuje się z wieloma różnymi farszami, co sprawia, że za każdym razem możesz odkrywać nowe smaki. Do środka możesz zawinąć nie tylko ser i pieczarki, ale także suszone pomidory, szynkę, szpinak czy ser fetę.
Jeśli lubisz odważne połączenia, przygotuj nadzienie z orzechów i sera pleśniowego. Dodaj gruszkę lub morele, aby środek był bardziej wilgotny i pełen owocowych nut. Innym razem wykorzystaj warzywa sezonowe, takie jak papryka czy cukinia. Połącz z ostrym serem dla przełamania smaków i świeżymi ziołami dla wzbogacenia aromatu.
Przepis na roladki z kurczaka z pieczarkami i serem
Pieczarek na farsz nie musisz obierać ze skórki, wystarczy tylko opłukać je pod bieżącą wodą i oczyścić z ziemi. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a będzie ci łatwiej zawijać roladki.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 150 g pieczarek,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 100 g sera żółtego,
- 2 jajka,
- bułka tarta do obtoczenia,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety przekrój wzdłuż i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni z roztopionym masłem podsmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj pokrojone w kostkę lub starte na tarce pieczarki. Podczas smażenia skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy kawałek kurczaka połóż farsz, dodaj trochę natki pietruszki i przykryj startym serem żółtym.
- Zawiń roladki, a następnie obtocz w panierce – najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby zarumieniły się z każdej strony.