Sałatka kurczak koronacyjny to hit każdej imprezy. Znika szybciej niż jarzynowa czy gyros
Fani serialu "The Crown" bardzo dobrze znają ten przepis. Sałatka z kurczakiem w słodko-korzennym sosie pojawiła się na planie filmowym w odcinku z koronacją Elżbiety II. Kompozycja do dzisiaj cieszy się ogromną popularnością na imprezach.
Sałatka została opracowana przez Rosemary Hume, współzałożycielkę londyńskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu – a wszystko po to, by podać ją na uroczystym bankiecie z okazji koronacji Elżbiety II w 1953 roku. Mięso kurczaka w aromatycznym sosie curry w tamtych czasach był rarytasem, do którego nie każdy miał dostęp.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Jaki był oryginalny przepis?
Poniżej znajdziesz łatwiejszą wersję z dodatkiem samych filetów, ale oryginalnie gotowano całego kurczaka w aromatycznym wywarze z dodatkiem warzyw korzeniowych, wina i przypraw. Dopiero po ugotowaniu, z miękkiego mięsa skrupulatnie usuwano kości.
Poszarpanego na mniejsze kawałki kurczaka mieszano ze sporą ilością sosu na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem przyprawy curry oraz dżemu morelowego. Oryginalnym dodatkiem była również smażona cebulka karmelizowana w czerwonym winie. Do sałatki podawano ryż ugotowany na sypko, zielony groszek i marynowaną papryczkę chili.
Przepis na kurczaka koronacyjnego
Kurczak jest podawany na zimno w charakterze sałatki i idealnie sprawdza się na imprezach.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- bulion warzywny,
- 1 cebula,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 50 ml czerwonego wina,
- 2 łyżeczki curry w proszku,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka morelowego dżemu,
- łyżka oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: natka pietruszki lub inne świeże zioła.
Sposób przygotowania:
- Piersi kurczaka oczyść z błonek i ugotuj w bulionie warzywnym.
- Na patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju. Dodaj do niej przecier pomidorowy, odrobinę czerwonego wina i przyprawę curry. Wymieszaj i podgrzewaj do zredukowania ilości wody.
- W dużej misce połącz majonez, jogurt i dżem morelowy. Dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i podsmażoną cebulkę. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.
- Przed podaniem przemieszaj sałatkę. Jeśli chcesz możesz dodać świeże zioła, na przykład natkę pietruszki.