Sałatka kurczak koronacyjny to hit każdej imprezy. Znika szybciej niż jarzynowa czy gyros

Fani serialu "The Crown" bardzo dobrze znają ten przepis. Sałatka z kurczakiem w słodko-korzennym sosie pojawiła się na planie filmowym w odcinku z koronacją Elżbiety II. Kompozycja do dzisiaj cieszy się ogromną popularnością na imprezach.

Tę sałatkę podano z okazji koronacji Elżbiety IITę sałatkę podano z okazji koronacji Elżbiety II
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka została opracowana przez Rosemary Hume, współzałożycielkę londyńskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu – a wszystko po to, by podać ją na uroczystym bankiecie z okazji koronacji Elżbiety II w 1953 roku. Mięso kurczaka w aromatycznym sosie curry w tamtych czasach był rarytasem, do którego nie każdy miał dostęp.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jaki był oryginalny przepis?

Poniżej znajdziesz łatwiejszą wersję z dodatkiem samych filetów, ale oryginalnie gotowano całego kurczaka w aromatycznym wywarze z dodatkiem warzyw korzeniowych, wina i przypraw. Dopiero po ugotowaniu, z miękkiego mięsa skrupulatnie usuwano kości.

Poszarpanego na mniejsze kawałki kurczaka mieszano ze sporą ilością sosu na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem przyprawy curry oraz dżemu morelowego. Oryginalnym dodatkiem była również smażona cebulka karmelizowana w czerwonym winie. Do sałatki podawano ryż ugotowany na sypko, zielony groszek i marynowaną papryczkę chili.

Przepis na kurczaka koronacyjnego

Kurczak jest podawany na zimno w charakterze sałatki i idealnie sprawdza się na imprezach.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • bulion warzywny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 50 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżeczki curry w proszku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka morelowego dżemu,
  • łyżka oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub inne świeże zioła.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka oczyść z błonek i ugotuj w bulionie warzywnym.
  2. Na patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju. Dodaj do niej przecier pomidorowy, odrobinę czerwonego wina i przyprawę curry. Wymieszaj i podgrzewaj do zredukowania ilości wody.
  3. W dużej misce połącz majonez, jogurt i dżem morelowy. Dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i podsmażoną cebulkę. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.
  4. Przed podaniem przemieszaj sałatkę. Jeśli chcesz możesz dodać świeże zioła, na przykład natkę pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy