Sałatka kurczak koronacyjny to hit każdej imprezy. Znika szybciej niż jarzynowa czy gyros

Fani serialu "The Crown" bardzo dobrze znają ten przepis. Sałatka z kurczakiem w słodko-korzennym sosie pojawiła się na planie filmowym w odcinku z koronacją Elżbiety II. Kompozycja do dzisiaj cieszy się ogromną popularnością na imprezach.

Tę sałatkę podano z okazji koronacji Elżbiety IITę sałatkę podano z okazji koronacji Elżbiety II
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka została opracowana przez Rosemary Hume, współzałożycielkę londyńskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu – a wszystko po to, by podać ją na uroczystym bankiecie z okazji koronacji Elżbiety II w 1953 roku. Mięso kurczaka w aromatycznym sosie curry w tamtych czasach był rarytasem, do którego nie każdy miał dostęp.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jaki był oryginalny przepis?

Poniżej znajdziesz łatwiejszą wersję z dodatkiem samych filetów, ale oryginalnie gotowano całego kurczaka w aromatycznym wywarze z dodatkiem warzyw korzeniowych, wina i przypraw. Dopiero po ugotowaniu, z miękkiego mięsa skrupulatnie usuwano kości.

Poszarpanego na mniejsze kawałki kurczaka mieszano ze sporą ilością sosu na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem przyprawy curry oraz dżemu morelowego. Oryginalnym dodatkiem była również smażona cebulka karmelizowana w czerwonym winie. Do sałatki podawano ryż ugotowany na sypko, zielony groszek i marynowaną papryczkę chili.

Przepis na kurczaka koronacyjnego

Kurczak jest podawany na zimno w charakterze sałatki i idealnie sprawdza się na imprezach.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • bulion warzywny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 50 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżeczki curry w proszku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka morelowego dżemu,
  • łyżka oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub inne świeże zioła.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka oczyść z błonek i ugotuj w bulionie warzywnym.
  2. Na patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju. Dodaj do niej przecier pomidorowy, odrobinę czerwonego wina i przyprawę curry. Wymieszaj i podgrzewaj do zredukowania ilości wody.
  3. W dużej misce połącz majonez, jogurt i dżem morelowy. Dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i podsmażoną cebulkę. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.
  4. Przed podaniem przemieszaj sałatkę. Jeśli chcesz możesz dodać świeże zioła, na przykład natkę pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥