Sałatka kurczak koronacyjny to hit każdej imprezy. Znika szybciej niż jarzynowa czy gyros

Fani serialu "The Crown" bardzo dobrze znają ten przepis. Sałatka z kurczakiem w słodko-korzennym sosie pojawiła się na planie filmowym w odcinku z koronacją Elżbiety II. Kompozycja do dzisiaj cieszy się ogromną popularnością na imprezach.

Tę sałatkę podano z okazji koronacji Elżbiety IITę sałatkę podano z okazji koronacji Elżbiety II
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka została opracowana przez Rosemary Hume, współzałożycielkę londyńskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu – a wszystko po to, by podać ją na uroczystym bankiecie z okazji koronacji Elżbiety II w 1953 roku. Mięso kurczaka w aromatycznym sosie curry w tamtych czasach był rarytasem, do którego nie każdy miał dostęp.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Jaki był oryginalny przepis?

Poniżej znajdziesz łatwiejszą wersję z dodatkiem samych filetów, ale oryginalnie gotowano całego kurczaka w aromatycznym wywarze z dodatkiem warzyw korzeniowych, wina i przypraw. Dopiero po ugotowaniu, z miękkiego mięsa skrupulatnie usuwano kości.

Poszarpanego na mniejsze kawałki kurczaka mieszano ze sporą ilością sosu na bazie jogurtu i majonezu z dodatkiem przyprawy curry oraz dżemu morelowego. Oryginalnym dodatkiem była również smażona cebulka karmelizowana w czerwonym winie. Do sałatki podawano ryż ugotowany na sypko, zielony groszek i marynowaną papryczkę chili.

Przepis na kurczaka koronacyjnego

Kurczak jest podawany na zimno w charakterze sałatki i idealnie sprawdza się na imprezach.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • bulion warzywny,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 50 ml czerwonego wina,
  • 2 łyżeczki curry w proszku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka morelowego dżemu,
  • łyżka oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub inne świeże zioła.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka oczyść z błonek i ugotuj w bulionie warzywnym.
  2. Na patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju. Dodaj do niej przecier pomidorowy, odrobinę czerwonego wina i przyprawę curry. Wymieszaj i podgrzewaj do zredukowania ilości wody.
  3. W dużej misce połącz majonez, jogurt i dżem morelowy. Dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i podsmażoną cebulkę. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, aby smaki mogły się przegryźć.
  4. Przed podaniem przemieszaj sałatkę. Jeśli chcesz możesz dodać świeże zioła, na przykład natkę pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców