Pierś z kurczaka podsmażam na złoto i duszę w aksamitnym sosie. Mięso rozpływa się w ustach

Sposób na soczyste filety z kurczaka? Włosi wiedzą, jak zrobić je dobrze. Jedną z najlepszych potraw pochodzących ze słonecznej Italii jest kurczak piccata, czyli duszony w kremowym sosie cytrynowym z dodatkiem kaparów. Wcześniej mięso jest podsmażane na patelni w prostej panierce z mąki i parmezanu.

Kurczak w sosie cytrynowym z kaparami to pyszne i szybkie danie Kurczak w sosie cytrynowym z kaparami to pyszne i szybkie danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Autorka bloga kulinarnego kuchennymidrzwiami.pl pisze o tym, że włoskie piccato oznacza kogoś w złym humorze. Myślę, że ludzie na całym świecie wiedzą, że w takich sytuacjach najbardziej pomaga jedzenie typu comfort food, czyli szybkie, łatwe i przyjemne. Włoski przepis jest dowodem na to, że na szybko można przygotować również wykwintne danie. W takiej formie jeszcze bardziej poprawia nastrój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Włoski sos nie tylko do kurczaka

Piccata, czyli sposób duszenia mięsa w kremowym sosie z cytryną i kaparami, nie jest przypisany tylko do piersi kurczaka. W ten sposób Włosi przygotowują również kotlety z cielęciny i rybę.

Jak można się spodziewać, tak zrobione mięso często jest podawane w towarzystwie makaronu, ale nie tylko. Doskonałym kompanem będzie zielona fasolka szparagowa z oliwą i czosnkiem, grillowane pomidorki koktajlowe lub warzywa gotowane na parze. Do obiadu warto podać bagietkę, którą można wybierać obłędny sosik.

Przepis na kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym

Oryginalny włoski sos nie jest zabielany śmietaną, ale w takiej wersji wyjdzie gęstszy, o wiele bardziej kremowy i aksamitny w smaku.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • 100 g mąki,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżki kaparów,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 cytryna,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek, możesz pokroić na mniejsze kotlety. Następnie obtocz je w mące wymieszanej z parmezanem i usmaż na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem.
  2. Złociste kotlety przełóż z patelni na talerz, a do pozostałego tłuszczu dodaj białe wino. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika.
  3. W kolejnym kroku dodaj śmietankę i kapary. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
  4. Na koniec dodaj sok z cytryny, a także sól i pieprz do smaku. Do gęstego sosu przełóż usmażone piersi kurczaka. Podgrzewaj razem przez krótką chwilę.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje