Pierś z kurczaka podsmażam na złoto i duszę w aksamitnym sosie. Mięso rozpływa się w ustach
Sposób na soczyste filety z kurczaka? Włosi wiedzą, jak zrobić je dobrze. Jedną z najlepszych potraw pochodzących ze słonecznej Italii jest kurczak piccata, czyli duszony w kremowym sosie cytrynowym z dodatkiem kaparów. Wcześniej mięso jest podsmażane na patelni w prostej panierce z mąki i parmezanu.
Autorka bloga kulinarnego kuchennymidrzwiami.pl pisze o tym, że włoskie piccato oznacza kogoś w złym humorze. Myślę, że ludzie na całym świecie wiedzą, że w takich sytuacjach najbardziej pomaga jedzenie typu comfort food, czyli szybkie, łatwe i przyjemne. Włoski przepis jest dowodem na to, że na szybko można przygotować również wykwintne danie. W takiej formie jeszcze bardziej poprawia nastrój.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Włoski sos nie tylko do kurczaka
Piccata, czyli sposób duszenia mięsa w kremowym sosie z cytryną i kaparami, nie jest przypisany tylko do piersi kurczaka. W ten sposób Włosi przygotowują również kotlety z cielęciny i rybę.
Jak można się spodziewać, tak zrobione mięso często jest podawane w towarzystwie makaronu, ale nie tylko. Doskonałym kompanem będzie zielona fasolka szparagowa z oliwą i czosnkiem, grillowane pomidorki koktajlowe lub warzywa gotowane na parze. Do obiadu warto podać bagietkę, którą można wybierać obłędny sosik.
Przepis na kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym
Oryginalny włoski sos nie jest zabielany śmietaną, ale w takiej wersji wyjdzie gęstszy, o wiele bardziej kremowy i aksamitny w smaku.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 100 g mąki,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżki kaparów,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 1 cytryna,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błonek, możesz pokroić na mniejsze kotlety. Następnie obtocz je w mące wymieszanej z parmezanem i usmaż na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem.
- Złociste kotlety przełóż z patelni na talerz, a do pozostałego tłuszczu dodaj białe wino. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika.
- W kolejnym kroku dodaj śmietankę i kapary. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
- Na koniec dodaj sok z cytryny, a także sól i pieprz do smaku. Do gęstego sosu przełóż usmażone piersi kurczaka. Podgrzewaj razem przez krótką chwilę.