Wypełniam pysznym farszem. Na niedzielę nie ma lepszego obiadu

Kieszonki z kurczaka po brzegi wypełnione pysznym nadzieniem to potrawa, którą przygotowuję na specjalne okazje. W środku nie ma żadnych zbędnych składników, takich jak panierka czy zawiesiste sosy. Chude mięso, szpinak i miks włoskich serów sprawiają, że całość jest pożywna, ale nie powoduje uczucia ciężkości.

Pożywny obiad bez zbędnego tłuszczu i pustych kaloriiPożywny obiad bez zbędnego tłuszczu i pustych kalorii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Danie można przygotować na patelni, jednak o wiele lepiej jest skorzystać z piekarnika. Poza dwiema łyżkami oliwy, na której zeszklisz cebulę i czosnek, nie użyjesz dodatkowego tłuszczu. Mięso nadal pozostanie lekkie, ale dzięki warzywno-serowym dodatkom nabierze wyrazistych i jednocześnie kremowych nut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Danie jednogarnkowe z piekarnika

Nadziewane kieszonki z kurczaka możesz podać z wieloma różnymi dodatkami. Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, dobrym pomysłem jest przygotowanie całego obiadu w jednej brytfance. Obok filetów połóż cząstki ziemniaków, pieczarki i zielone szparagi. W ten sposób otrzymasz kompozycję pełną składników odżywczych, która doskonale wygląda na talerzu.

Dla przełamania smaków na boku talerza połóż świeżą rukolę i kilka pomidorków koktajlowych. Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny.

Przepis na kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Kieszonki z dwóch filetów wychodzą dosyć duże, chociaż zależy to od rozmiaru kurczaka. Jeśli masz w planach rodzinny obiad, możesz podzielić każdą pierś na dwie części, aby otrzymać 4 porcje.

Składniki:

  • 2 filety kurczaka,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 150 g ricotty,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 50 g mozzarelli,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Filety oczyść i osusz na ręczniku papierowym, a następnie natnij je wzdłuż, tworząc kieszonki. Natrzyj je solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz, jak i w środku.
  2. Szpinak wrzuć do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Gdy zmięknie, odcedź i odciśnij z wody.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej drobno posiekane czosnek oraz cebulę. Gdy zaczną ładnie pachnieć, dodaj odciśnięty szpinak. Smaż razem przez kolejne 2 minuty, dopraw solą i pieprzem, po czym przełóż do dużej miski.
  4. Gdy szpinak chwilę przestygnie, wymieszaj go z ricottą i drobno startym parmezanem. Tak przygotowanym farszem nadziej kieszonki z kurczaka.
  5. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
  6. Po tym czasie otwórz piekarnik i połóż na wierzch startą mozzarellę. Zapiekaj przez kolejne 5–10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione