Wypełniam pysznym farszem. Na niedzielę nie ma lepszego obiadu
Kieszonki z kurczaka po brzegi wypełnione pysznym nadzieniem to potrawa, którą przygotowuję na specjalne okazje. W środku nie ma żadnych zbędnych składników, takich jak panierka czy zawiesiste sosy. Chude mięso, szpinak i miks włoskich serów sprawiają, że całość jest pożywna, ale nie powoduje uczucia ciężkości.
Danie można przygotować na patelni, jednak o wiele lepiej jest skorzystać z piekarnika. Poza dwiema łyżkami oliwy, na której zeszklisz cebulę i czosnek, nie użyjesz dodatkowego tłuszczu. Mięso nadal pozostanie lekkie, ale dzięki warzywno-serowym dodatkom nabierze wyrazistych i jednocześnie kremowych nut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Danie jednogarnkowe z piekarnika
Nadziewane kieszonki z kurczaka możesz podać z wieloma różnymi dodatkami. Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, dobrym pomysłem jest przygotowanie całego obiadu w jednej brytfance. Obok filetów połóż cząstki ziemniaków, pieczarki i zielone szparagi. W ten sposób otrzymasz kompozycję pełną składników odżywczych, która doskonale wygląda na talerzu.
Dla przełamania smaków na boku talerza połóż świeżą rukolę i kilka pomidorków koktajlowych. Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Przepis na kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą
Kieszonki z dwóch filetów wychodzą dosyć duże, chociaż zależy to od rozmiaru kurczaka. Jeśli masz w planach rodzinny obiad, możesz podzielić każdą pierś na dwie części, aby otrzymać 4 porcje.
Składniki:
- 2 filety kurczaka,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 150 g ricotty,
- 50 g startego parmezanu,
- 50 g mozzarelli,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Filety oczyść i osusz na ręczniku papierowym, a następnie natnij je wzdłuż, tworząc kieszonki. Natrzyj je solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz, jak i w środku.
- Szpinak wrzuć do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Gdy zmięknie, odcedź i odciśnij z wody.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej drobno posiekane czosnek oraz cebulę. Gdy zaczną ładnie pachnieć, dodaj odciśnięty szpinak. Smaż razem przez kolejne 2 minuty, dopraw solą i pieprzem, po czym przełóż do dużej miski.
- Gdy szpinak chwilę przestygnie, wymieszaj go z ricottą i drobno startym parmezanem. Tak przygotowanym farszem nadziej kieszonki z kurczaka.
- Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Po tym czasie otwórz piekarnik i połóż na wierzch startą mozzarellę. Zapiekaj przez kolejne 5–10 minut.