WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Wypełniam pysznym farszem. Na niedzielę nie ma lepszego obiadu

Kieszonki z kurczaka po brzegi wypełnione pysznym nadzieniem to potrawa, którą przygotowuję na specjalne okazje. W środku nie ma żadnych zbędnych składników, takich jak panierka czy zawiesiste sosy. Chude mięso, szpinak i miks włoskich serów sprawiają, że całość jest pożywna, ale nie powoduje uczucia ciężkości.

Pożywny obiad bez zbędnego tłuszczu i pustych kaloriiPożywny obiad bez zbędnego tłuszczu i pustych kalorii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Danie można przygotować na patelni, jednak o wiele lepiej jest skorzystać z piekarnika. Poza dwiema łyżkami oliwy, na której zeszklisz cebulę i czosnek, nie użyjesz dodatkowego tłuszczu. Mięso nadal pozostanie lekkie, ale dzięki warzywno-serowym dodatkom nabierze wyrazistych i jednocześnie kremowych nut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Danie jednogarnkowe z piekarnika

Nadziewane kieszonki z kurczaka możesz podać z wieloma różnymi dodatkami. Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, dobrym pomysłem jest przygotowanie całego obiadu w jednej brytfance. Obok filetów połóż cząstki ziemniaków, pieczarki i zielone szparagi. W ten sposób otrzymasz kompozycję pełną składników odżywczych, która doskonale wygląda na talerzu.

Dla przełamania smaków na boku talerza połóż świeżą rukolę i kilka pomidorków koktajlowych. Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny.

Przepis na kieszonki z kurczaka ze szpinakiem i ricottą

Kieszonki z dwóch filetów wychodzą dosyć duże, chociaż zależy to od rozmiaru kurczaka. Jeśli masz w planach rodzinny obiad, możesz podzielić każdą pierś na dwie części, aby otrzymać 4 porcje.

Składniki:

  • 2 filety kurczaka,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 150 g ricotty,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 50 g mozzarelli,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Filety oczyść i osusz na ręczniku papierowym, a następnie natnij je wzdłuż, tworząc kieszonki. Natrzyj je solą i pieprzem, zarówno na zewnątrz, jak i w środku.
  2. Szpinak wrzuć do garnka z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Gdy zmięknie, odcedź i odciśnij z wody.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej drobno posiekane czosnek oraz cebulę. Gdy zaczną ładnie pachnieć, dodaj odciśnięty szpinak. Smaż razem przez kolejne 2 minuty, dopraw solą i pieprzem, po czym przełóż do dużej miski.
  4. Gdy szpinak chwilę przestygnie, wymieszaj go z ricottą i drobno startym parmezanem. Tak przygotowanym farszem nadziej kieszonki z kurczaka.
  5. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
  6. Po tym czasie otwórz piekarnik i połóż na wierzch startą mozzarellę. Zapiekaj przez kolejne 5–10 minut.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟