Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Kurczak "Marry Me" to popularne danie, które swoją nazwę zawdzięcza swojej wyjątkowej zdolności do oczarowania smakiem. Podobno niejedną osobę skłoniło do oświadczyn. Nawet jeśli ślub już masz za sobą lub do ożenku jeszcze ci daleko, daj się oczarować temu przepisowi.

Kurczak merry meKurczak Marry Me
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jest soczysty, miękki, a otulający go sos tak kremowy, że aż chce się wyjadać go prosto z patelni. Kurczak "wyjdź za mnie" nie bez powodu stał się viralem w sieci. Chwytliwa nazwa zachęca do spróbowania, a smak sprawia, że danie szybko rozgości się w obiadowym repertuarze. To przepis idealny na specjalne okazje, romantyczne randki, czy też zwykłe obiady w środku tygodnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Kurczak "wyjdź za mnie"

Kurczak "Marry Me" czyli "wyjdź za mnie" to danie, w którym kawałki kurczaka są duszone w kremowym sosie z dodatkiem czosnku, pomidorów suszonych, szpinaku i parmezanu. Nazwa "Marry Me" wzięła się z przekonania, że osoba, która spróbuje tego dania, będzie tak zachwycona, że od razu zechce się oświadczyć kucharzowi lub kucharce. To oczywiście tylko żart, ale idealnie podkreśla, jak pyszne i efektowne jest to danie.

To prosty przepis, więc nawet ten, kto jeszcze nie do końca zakochał się w gotowaniu, poradzi sobie bez większego problemu.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 4 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 80 ml wytrawnego białego wina,
  • 200 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 40 g parmezanu - tartego (do sosu),
  • 20 g parmezanu - tartego (do posypania filetów).

Dodatki:

  • posiekana świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów i wyłóż filety z kurczaka. Oprósz mięso solą i obsmaż z obu stron, aż się zarumieni.

Kurczak na oleju z suszonych pomidorów
Kurczak na oleju z suszonych pomidorów © Pyszności

Krok 2. Zdejmij mięso z patelni. Wrzuć na nią posiekane suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, różowy pieprz oraz płatki chilli. Przesmaż chwilę, dodaj suszony tymianek i zalej całość białym winem, bulionem oraz śmietanką.

Aromatyczny sos do kurczaka
Aromatyczny sos do kurczaka © Pyszności

Krok 3. Dodaj do sosu starty parmezan i wymieszaj. Zanurz w nim kawałki obsmażonego wcześniej kurczaka, polewając go sosem. Posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.

Mięso gotowe do zapieczenia
Mięso gotowe do zapieczenia © Pyszności

Krok 4. Upieczone mięso posyp posiekaną bazylią. Kurczaka "wyjdź za mnie" serwuj na ciepło. Możesz podać do niego ryż, kaszę, ziemniaki lub świeżą bagietkę. Smacznego!

Kurczak marry me
Kurczak marry me © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku