Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Kurczak "Marry Me" to popularne danie, które swoją nazwę zawdzięcza swojej wyjątkowej zdolności do oczarowania smakiem. Podobno niejedną osobę skłoniło do oświadczyn. Nawet jeśli ślub już masz za sobą lub do ożenku jeszcze ci daleko, daj się oczarować temu przepisowi.

Kurczak merry meKurczak Marry Me
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jest soczysty, miękki, a otulający go sos tak kremowy, że aż chce się wyjadać go prosto z patelni. Kurczak "wyjdź za mnie" nie bez powodu stał się viralem w sieci. Chwytliwa nazwa zachęca do spróbowania, a smak sprawia, że danie szybko rozgości się w obiadowym repertuarze. To przepis idealny na specjalne okazje, romantyczne randki, czy też zwykłe obiady w środku tygodnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Kurczak "wyjdź za mnie"

Kurczak "Marry Me" czyli "wyjdź za mnie" to danie, w którym kawałki kurczaka są duszone w kremowym sosie z dodatkiem czosnku, pomidorów suszonych, szpinaku i parmezanu. Nazwa "Marry Me" wzięła się z przekonania, że osoba, która spróbuje tego dania, będzie tak zachwycona, że od razu zechce się oświadczyć kucharzowi lub kucharce. To oczywiście tylko żart, ale idealnie podkreśla, jak pyszne i efektowne jest to danie.

To prosty przepis, więc nawet ten, kto jeszcze nie do końca zakochał się w gotowaniu, poradzi sobie bez większego problemu.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
  • 4 filety z piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 80 ml wytrawnego białego wina,
  • 200 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 40 g parmezanu - tartego (do sosu),
  • 20 g parmezanu - tartego (do posypania filetów).

Dodatki:

  • posiekana świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów i wyłóż filety z kurczaka. Oprósz mięso solą i obsmaż z obu stron, aż się zarumieni.

Kurczak na oleju z suszonych pomidorów
Kurczak na oleju z suszonych pomidorów © Pyszności

Krok 2. Zdejmij mięso z patelni. Wrzuć na nią posiekane suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, różowy pieprz oraz płatki chilli. Przesmaż chwilę, dodaj suszony tymianek i zalej całość białym winem, bulionem oraz śmietanką.

Aromatyczny sos do kurczaka
Aromatyczny sos do kurczaka © Pyszności

Krok 3. Dodaj do sosu starty parmezan i wymieszaj. Zanurz w nim kawałki obsmażonego wcześniej kurczaka, polewając go sosem. Posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.

Mięso gotowe do zapieczenia
Mięso gotowe do zapieczenia © Pyszności

Krok 4. Upieczone mięso posyp posiekaną bazylią. Kurczaka "wyjdź za mnie" serwuj na ciepło. Możesz podać do niego ryż, kaszę, ziemniaki lub świeżą bagietkę. Smacznego!

Kurczak marry me
Kurczak marry me © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀