Naturalny afrodyzjak. Syp do ulubionych dań, a libido wystrzeli

Odkryj przyprawę, która nie tylko nada twoim potrawom wyjątkowy smak i aromat, ale również rozpali zmysły! Ras el hanout, bo o niej mowa, to marokańska mieszanka, która kryje w sobie bogactwo smaków i aromatów, a także cenne właściwości. Ta przyprawa, znana od wieków, to naturalny afrodyzjak, który pomoże ci wznieść życie erotyczne na wyższy poziom. Dodaj szczyptę ras el hanout do swoich ulubionych dań i przekonaj się sam!

Ras el hanout - królowa arabskich przyprawRas el hanout - królowa arabskich przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Niepozorna, a zarazem niezwykle aromatyczna. Ta orientalna przyprawa od wieków uznawana jest za prawdziwy skarb kuchni Maroka i innych krajów Afryki Północnej. Ras el hanout, bo o niej mowa, to unikalna mieszanka złożona z kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu różnych składników. Co więcej, zawiera substancje znane ze swojego pobudzającego działania, przez co od dawna uchodzi za naturalny afrodyzjak. Wystarczy dodać ją do codziennych potraw, aby wzbogacić ich smak i poprawić swoje samopoczucie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Przyprawa z historią – czym jest ras el hanout?

Ras el hanout to niezwykle aromatyczna przyprawa, której nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza "to, co najlepsze w sklepie". Trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ w jej skład wchodzi bogactwo wyselekcjonowanych przypraw, z których każda dodaje mieszance unikalnego smaku i aromatu. Kluczowe składniki to m.in. kardamon, kolendra, cynamon, goździki, pieprz czarny, kurkuma oraz imbir. W niektórych wersjach można znaleźć również płatki róż czy wyciąg z chrzaszcza pryszczela lekarskiego, znanego jako hiszpańska mucha, uznawanego za silny afrodyzjak.

Tajemnicza legenda głosi, że przyprawa powstała przez przypadek, gdy sługa sułtana w pośpiechu zebrał najdroższe przyprawy dostępne na targu i przypadkowo je wymieszał. Tak powstała kompozycja zachwyciła władcę i na stałe zagościła w kuchni marokańskiej.

Ras el hanout jako przyprawa wspierająca zdrowie

Ta orientalna przyprawa to nie tylko bogactwo smaku, ale również cała gama właściwości prozdrowotnych. Wchodzące w jej skład przyprawy, takie jak cynamon czy imbir, mają silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym, spowalniają procesy starzenia oraz chronią organizm przed chorobami serca.

Dzięki obecności pieprzu czarnego, zawierającego piperynę, przyprawa wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm, co może pomóc w kontroli masy ciała. Dodatkowo przyprawa może obniżać poziom złego cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi.

Jednak najbardziej interesującą właściwością tej mieszanki jest jej potencjał jako naturalnego afrodyzjaku. Hiszpańska mucha, jeden z jej nietypowych składników, od wieków była stosowana w celu poprawy libido i pobudzenia zmysłów. Choć dzisiejsze wersje ras el hanout rzadko ją zawierają, to nadal mieszanka przypraw pobudza krążenie i może wpływać na zwiększenie energii oraz poprawę nastroju.

Jak wykorzystać tę niezwykłą przyprawę w kuchni?

Ras el hanout jest niezwykle wszechstronna i może być stosowana do wielu dań. Doskonale komponuje się z mięsami, zwłaszcza jagnięciną, kurczakiem i wołowiną, nadając im orientalnego charakteru. Jest podstawowym składnikiem tradycyjnego marokańskiego tażinu, czyli mięsno-warzywnego gulaszu przygotowywanego w specjalnym glinianym naczyniu.

Mieszanka ta znakomicie podkreśla smak pieczonych warzyw, takich jak bakłażan, cukinia czy marchewka. Można dodać ją także do kasz, kuskusu oraz ryżu, by wzbogacić ich smak i aromat. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie marynaty na bazie ras el hanout, oliwy z oliwek i cytryny, która nada rybom i owocom morza niepowtarzalnego charakteru.

Jeśli chcesz wypróbować tę orientalną przyprawę, warto wybierać produkty o naturalnym składzie, bez zbędnych dodatków. Dla bardziej ambitnych domowych kucharzy istnieje również opcja przygotowania własnej wersji tej przyprawy. Wystarczy połączyć mielone przyprawy takie jak kumin, kolendra, cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa, a następnie dopasować skład według własnych preferencji.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem