Fit serniczek idealny na walentynki. Trafia prosto do serca
Lekkie serniczki z galaretką to deser idealny nie tylko dla zakochanych. To prosty przepis na zdrowy sernik na zimno z galaretką i biszkoptami.
Luty to miesiąc, gdy czuć w powietrzu unoszącą się miłość. Kiedy miesza się ona z subtelnym aromatem noworocznych postanowień, powstaje pyszny i zdrowy deser. Zajadać się nim można bez wyrzutów sumienia nie tylko w walentynki. Nie bez powodu mówi się, że najkrótsza droga do serca prowadzi przez żołądek. Ten sernik sprawi, że serce zabije jeszcze mocniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fit serniczki dla drugiej połówki. Łatwy i prosty przepis
Fit serniczek z galaretką - przepis nie tylko na walentynki
Piękny, smaczny i kolorowy fit serniczek walentynkowy to idealny deser dla zakochanych. Jego delikatna konsystencja i słodki smak z pewnością umilą romantyczny wieczór we dwoje. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go również na zwykły, zdrowy podwieczorek - wszak kochać się powinno przez cały rok.
Serniczek jest lekki i zdrowy, dzięki czemu można cieszyć się nim bez wyrzutów sumienia. Dekoracja z serduszkowych pianek i świeżych truskawek dodaje mu uroku i podkreśla jego walentynkowy charakter. To doskonały sposób, aby wyrazić swoje uczucia i zaskoczyć ukochaną osobę wyjątkowym deserem.
Chociaż serniczki robi się szybko, to muszą one odpowiednio się schłodzić. Za ich przygotowanie zabierz się dzień przed planowanym podwieczorkiem.
Składniki:
- 250 g twarogu chudego,
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru,
- 150 g truskawek,
- 9 mini biszkoptów,
- pianki serduszkowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Połowę galaretki rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw, by wystygła.
Krok 2. Z truskawek usuń szypułki i pokrój w kostkę. Przełóż do pucharków, zalej galaretką i wstaw do lodówki na 3 godziny, aby całość stężała.
Krok 3. W 200 ml gorącej wody rozpuść pozostałą galaretkę. Gdy przestygnie, dodaj do niej pokruszony twaróg i zblenduj na jednolitą masę.
Krok 4. Do pucharków dodaj herbatniki. Wyłóż przygotowaną masę twarogową i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia udekoruj piankowymi serduszkami i truskawkami. Smacznego!