Czekoladowe ciasto Nigelli zawróci ci w głowie. Nie znam lepszego deseru na walentynki
Walentynki to dzień, w którym miłość wyznawać można na wiele różnych sposobów, w tym również przez pyszne potrawy. Słodkim hitem święta zakochanych jest dla mnie niesamowicie czekoladowe ciasto według przepisu Nigelli Lawson. Nie znam osoby, która odmówiłaby porcji tej słodkiej pyszności.
14.02.2024 | aktual.: 19.03.2024 10:09
Nigella Lawson doskonale wie, jak rozbudzić zmysły przez pyszne potrawy. W walentynki warto sięgnąć po przepis na obłędnie czekoladowe ciasto, które skradnie serce twojej drugiej połówki. Wilgotne, intensywne w smaku i bardzo słodkie będzie świetnym zwieńczeniem kolacji w dzień zakochanych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nigella Lawson kusi ciastem czekoladowym
Nigella Lawson to ikona kuchni, autorka bestsellerowych książek kucharskich i gwiazda programów telewizyjnych, znana z apetycznych i łatwych do przygotowania przepisów. ednym z jej sztandarowych deserów jest "Diabelskie ciasto", które kusi wyjątkowym, intensywnym smakiem. Ten przepis pokochały miliony.
Tajemnica tkwi w prostocie. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych. Głęboki, czekoladowy smak ciasto zawdzięcza wysokiej jakości kakao i gorzkiej czekoladzie. Dodatek śmietanki i masła zapewnia kremową konsystencję i niebiańską delikatność.
Ciasto czekoladowe na walentynki
Diabelskie ciasto Nigelli Lawson to znakomita propozycja na walentynki. Nie od dziś wiadomo, że czekolada jest jednym z najsmaczniejszych afrodyzjaków. Tym samym słodki deser staje się świetnym zwieńczeniem kolacji dla ukochanej osoby.
Składniki:
- 100 g cukru muscovado,
- 60 g ciemnego kakao,
- 250 ml wrzątku,
- 130 g miękkiego masła,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
- 160 g cukru,
- 220 g mąki tortowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
- 30 g cukru,
- 180 g masła,
- 125 ml wody,
- 360 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj cukier muscovado, kakao i wrzątek w wysokim naczyniu. Użyj trzepaczki, aby pozbyć się grudek i uzyskać gładką masę.
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę w osobnej misce.
- Dodaj część mąki, jajka i rozpuszczoną mieszankę kakaowo-cukrową do ubitego masła. Wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do dwóch wysmarowanych masłem tortownic o średnicy 20 cm.
- Piecz blaty w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
- Przejdź do kremu. W garnuszku rozpuść cukier muscovado, masło i wodę na niedużym ogniu. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Do miski włóż połamaną czekoladę i zalej ją gorącą mieszanką z garnka. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady.
- Ubij powstałą masę mikserem, gdy lekko przestygnie.
- Odstaw krem na godzinę, aby zgęstniał, pamiętając o 2 lub 3-krotnym wymieszaniu w tym czasie.
- Na przestudzonym cieście rozprowadź część czekoladowego kremu za pomocą szpatułki.
- Połóż drugi blat ciasta na wierzchu i rozsmaruj pozostały krem.
Ciasto możesz opcjonalnie udekorować także świeżymi owocami. Świetnie pasować będą tutaj truskawki i maliny. Smacznego!