PrzepisWalentynkiCzekoladowe ciasto Nigelli zawróci ci w głowie. Nie znam lepszego deseru na walentynki

Czekoladowe ciasto Nigelli zawróci ci w głowie. Nie znam lepszego deseru na walentynki

Walentynki to dzień, w którym miłość wyznawać można na wiele różnych sposobów, w tym również przez pyszne potrawy. Słodkim hitem święta zakochanych jest dla mnie niesamowicie czekoladowe ciasto według przepisu Nigelli Lawson. Nie znam osoby, która odmówiłaby porcji tej słodkiej pyszności.

Ciasto czekoladowe - Pyszności
Ciasto czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Alex Dugquem

14.02.2024 | aktual.: 19.03.2024 10:09

Nigella Lawson doskonale wie, jak rozbudzić zmysły przez pyszne potrawy. W walentynki warto sięgnąć po przepis na obłędnie czekoladowe ciasto, które skradnie serce twojej drugiej połówki. Wilgotne, intensywne w smaku i bardzo słodkie będzie świetnym zwieńczeniem kolacji w dzień zakochanych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nigella Lawson kusi ciastem czekoladowym

Nigella Lawson to ikona kuchni, autorka bestsellerowych książek kucharskich i gwiazda programów telewizyjnych, znana z apetycznych i łatwych do przygotowania przepisów. ednym z jej sztandarowych deserów jest "Diabelskie ciasto", które kusi wyjątkowym, intensywnym smakiem. Ten przepis pokochały miliony.

Nigella Lawson
Nigella Lawson© Instagram.com

Tajemnica tkwi w prostocie. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych. Głęboki, czekoladowy smak ciasto zawdzięcza wysokiej jakości kakao i gorzkiej czekoladzie. Dodatek śmietanki i masła zapewnia kremową konsystencję i niebiańską delikatność.

Ciasto czekoladowe na walentynki

Diabelskie ciasto Nigelli Lawson to znakomita propozycja na walentynki. Nie od dziś wiadomo, że czekolada jest jednym z najsmaczniejszych afrodyzjaków. Tym samym słodki deser staje się świetnym zwieńczeniem kolacji dla ukochanej osoby.

Ciasto czekoladowe na białym talerzyku
Ciasto czekoladowe na białym talerzyku© Adobe Stock | Maciej Kozuch

Składniki:

  • 100 g cukru muscovado,
  • 60 g ciemnego kakao,
  • 250 ml wrzątku,
  • 130 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 160 g cukru,
  • 220 g mąki tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:

  • 30 g cukru,
  • 180 g masła,
  • 125 ml wody,
  • 360 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj cukier muscovado, kakao i wrzątek w wysokim naczyniu. Użyj trzepaczki, aby pozbyć się grudek i uzyskać gładką masę.
  2. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę w osobnej misce.
  3. Dodaj część mąki, jajka i rozpuszczoną mieszankę kakaowo-cukrową do ubitego masła. Wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej ciasto do dwóch wysmarowanych masłem tortownic o średnicy 20 cm.
  5. Piecz blaty w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
  6. Przejdź do kremu. W garnuszku rozpuść cukier muscovado, masło i wodę na niedużym ogniu. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  7. Do miski włóż połamaną czekoladę i zalej ją gorącą mieszanką z garnka. Wymieszaj do rozpuszczenia czekolady.
  8. Ubij powstałą masę mikserem, gdy lekko przestygnie.
  9. Odstaw krem na godzinę, aby zgęstniał, pamiętając o 2 lub 3-krotnym wymieszaniu w tym czasie.
  10. Na przestudzonym cieście rozprowadź część czekoladowego kremu za pomocą szpatułki.
  11. Połóż drugi blat ciasta na wierzchu i rozsmaruj pozostały krem.

Ciasto możesz opcjonalnie udekorować także świeżymi owocami. Świetnie pasować będą tutaj truskawki i maliny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie