Moja mama do klusek śląskich dodała owoc. Na początku się skrzywiłam, a później nie mogłam się najeść

Kluski śląskie w wielu domach to niemal świętość. Moja mama ma na nie swój przepis, który zaskoczy niejedną gospodynię. Poza standardowymi składnikami, jak ziemniaki czy mąka, w masie ląduje jeden owoc. Chociaż brzmi co najmniej nietypowo, to ten dodatek naprawdę ma sens.

Kluski śląskie - PysznościKluski śląskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Jakub Norberciak
Ewa Malinowska

Kluski śląskie to świetny dodatek do wszelakich gulaszów i mięs z sosem. Przygotowanie ich jest naprawdę proste, ot trochę ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz sól. Gdy pierwszy raz zobaczyłam, jak moja mama dodaje jeszcze jabłko, myślałam, że nastąpiła obiadowa zmiana planów i serwowane będą kluski na słodko. Ku mojemu zdziwieniu podała je standardowo z mięsnym sosem. Po spróbowaniu zrozumiałam, że to naprawdę pyszny pomysł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Kluski śląski z jabłkiem

Soczysty owoc nadaje kluskom delikatną słodycz, która idealnie komponuje się z wytrawnym sosem. To proste urozmaicenie tradycyjnego przepisu sprawia, że kluski śląskie smakują jeszcze lepiej. Polecam spróbować przygotować je w ten sposób przynajmniej raz, aby samemu się przekonać, jak lekko słodkie kluski świetnie grają z mięsnym sosem.

Kluski śląskie
Kluski śląskie © Adobe Stock

Kluski śląskie to idealny wybór na pyszny obiad dla całej rodziny. Są łatwe w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Po 30 minutach na talerzu wylądują gorące, mięciutkie kluseczki, które doskonale komponują się z mięsami, sosami, warzywami i owocami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jabłko,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę lub ubij na purée.
  2. Do ugotowanych ziemniaków dodaj sól, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  3. Obierz jabłko i pokrój je w drobną kostkę.
  4. Z ciasta formuj kluski, w każdej umieszczając kawałek jabłka. Pamiętaj o zrobieniu wgłębienia palcem.
  5. Kluski wrzucaj delikatnie do gotującej się osolonej wody. Gotuj je około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij kluski z wody i odłóż na talerz.

Kluski podawaj z mięsnym sosem lub polane masłem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej