Moja mama do klusek śląskich dodała owoc. Na początku się skrzywiłam, a później nie mogłam się najeść
Kluski śląskie w wielu domach to niemal świętość. Moja mama ma na nie swój przepis, który zaskoczy niejedną gospodynię. Poza standardowymi składnikami, jak ziemniaki czy mąka, w masie ląduje jeden owoc. Chociaż brzmi co najmniej nietypowo, to ten dodatek naprawdę ma sens.
13.02.2024 13:30
Kluski śląskie to świetny dodatek do wszelakich gulaszów i mięs z sosem. Przygotowanie ich jest naprawdę proste, ot trochę ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz sól. Gdy pierwszy raz zobaczyłam, jak moja mama dodaje jeszcze jabłko, myślałam, że nastąpiła obiadowa zmiana planów i serwowane będą kluski na słodko. Ku mojemu zdziwieniu podała je standardowo z mięsnym sosem. Po spróbowaniu zrozumiałam, że to naprawdę pyszny pomysł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski śląski z jabłkiem
Soczysty owoc nadaje kluskom delikatną słodycz, która idealnie komponuje się z wytrawnym sosem. To proste urozmaicenie tradycyjnego przepisu sprawia, że kluski śląskie smakują jeszcze lepiej. Polecam spróbować przygotować je w ten sposób przynajmniej raz, aby samemu się przekonać, jak lekko słodkie kluski świetnie grają z mięsnym sosem.
Kluski śląskie to idealny wybór na pyszny obiad dla całej rodziny. Są łatwe w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Po 30 minutach na talerzu wylądują gorące, mięciutkie kluseczki, które doskonale komponują się z mięsami, sosami, warzywami i owocami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jabłko,
- jajko,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę lub ubij na purée.
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj sól, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Obierz jabłko i pokrój je w drobną kostkę.
- Z ciasta formuj kluski, w każdej umieszczając kawałek jabłka. Pamiętaj o zrobieniu wgłębienia palcem.
- Kluski wrzucaj delikatnie do gotującej się osolonej wody. Gotuj je około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij kluski z wody i odłóż na talerz.
Kluski podawaj z mięsnym sosem lub polane masłem. Smacznego!