WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Moja mama do klusek śląskich dodała owoc. Na początku się skrzywiłam, a później nie mogłam się najeść

Kluski śląskie w wielu domach to niemal świętość. Moja mama ma na nie swój przepis, który zaskoczy niejedną gospodynię. Poza standardowymi składnikami, jak ziemniaki czy mąka, w masie ląduje jeden owoc. Chociaż brzmi co najmniej nietypowo, to ten dodatek naprawdę ma sens.

Kluski śląskie - PysznościKluski śląskie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Jakub Norberciak
Ewa Malinowska

Kluski śląskie to świetny dodatek do wszelakich gulaszów i mięs z sosem. Przygotowanie ich jest naprawdę proste, ot trochę ziemniaków, mąki ziemniaczanej oraz sól. Gdy pierwszy raz zobaczyłam, jak moja mama dodaje jeszcze jabłko, myślałam, że nastąpiła obiadowa zmiana planów i serwowane będą kluski na słodko. Ku mojemu zdziwieniu podała je standardowo z mięsnym sosem. Po spróbowaniu zrozumiałam, że to naprawdę pyszny pomysł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Kluski śląski z jabłkiem

Soczysty owoc nadaje kluskom delikatną słodycz, która idealnie komponuje się z wytrawnym sosem. To proste urozmaicenie tradycyjnego przepisu sprawia, że kluski śląskie smakują jeszcze lepiej. Polecam spróbować przygotować je w ten sposób przynajmniej raz, aby samemu się przekonać, jak lekko słodkie kluski świetnie grają z mięsnym sosem.

Kluski śląskie
Kluski śląskie © Adobe Stock

Kluski śląskie to idealny wybór na pyszny obiad dla całej rodziny. Są łatwe w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Po 30 minutach na talerzu wylądują gorące, mięciutkie kluseczki, które doskonale komponują się z mięsami, sosami, warzywami i owocami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jabłko,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę lub ubij na purée.
  2. Do ugotowanych ziemniaków dodaj sól, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  3. Obierz jabłko i pokrój je w drobną kostkę.
  4. Z ciasta formuj kluski, w każdej umieszczając kawałek jabłka. Pamiętaj o zrobieniu wgłębienia palcem.
  5. Kluski wrzucaj delikatnie do gotującej się osolonej wody. Gotuj je około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij kluski z wody i odłóż na talerz.

Kluski podawaj z mięsnym sosem lub polane masłem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki