Kluski śląskie w nowym wydaniu. Już więcej nie zrobisz klasycznych

Kluski śląskie z pysznym farszem na bazie pieczarek, szpinaku i fety to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Lepsze niż klasyczne.

Kluski śląskie z farszem- PysznościKluski śląskie z farszem- Pyszności
Ewa

Kluski kojarzą się przede wszystkim z tradycyjnym obiadem i towarzystwem sosu oraz mięsa. Lubię jednak kuchenne eksperymenty i postanowiłam nieco zmodyfikować kultowe polskie danie. Moje kluski przeżyły romans z kartaczami i zyskały pyszne nadzienie na bazie szpinaku, pieczarek i słonego akcentu w postaci sera feta. Przepis jest naprawdę prosty, a pozwoli ci odkryć to danie zupełnie na nowo. Moi bliscy wprost za nimi przepadają. Najczęściej podaję je z klasyczną omastą z boczku z dodatkiem szczypiorku oraz sera feta, ale jeśli chcesz przygotować je w wegetariańskim wydaniu, to wystarczy pominąć dodatek mięsa i polać je odrobiną roztopionego masełka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Kluski śląskie z farszem

Składniki na farsz:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 100 g sera fety,
  • sól, pieprz.

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • około 5 łyżek skrobi ziemniaczanej,
  • jajo.

Dodatki:

  • 200 g boczku - usmażony,
  • szczypiorek - posiekany,
  • 50 g sera fety.

Sposób przygotowania:

1. Na patelni roztapiam masło lub rozgrzewam olej i podsmażam posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucam starte pieczarki i podsmażam. Następnie dorzucam świeży szpinak i doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję pokruszoną fetę i mieszam.

Farsz do klusek- Pyszności
Farsz do klusek- Pyszności

2. Ugotowane ziemniaki rozgniatam w prasce. Dodaję do nich skrobię ziemniaczaną (na 4 części ziemniaków, 1 część mąki). Wbijam jajko i wyrabiam masę. Formuję w dłoniach okrągłe placuszki, spłaszczając wcześniej kulkę z masy. Pamiętaj, aby gotować ziemniaki w wodzie z solą.

Kluski śląskie z farszem- Pyszności
Kluski śląskie z farszem- Pyszności

3. Nakładam porcję ciasta i zaklejam kluski.

Klejenie klusek- Pyszności
Klejenie klusek- Pyszności

4. W garnku zagotowuję wodę, solę ją i wrzucam na wrzątek. Gotuję przez 10 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucam zbyt dużej ilości jednocześnie, żeby się nie posklejały.

Kluski śląskie z wege farszem- Pyszności
Kluski śląskie z wege farszem- Pyszności

5. Na patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek. Posypuję nim ugotowane kluski, dodaję szczypiorek i odrobinę pokruszonego sera feta. Serwuję na ciepło.Smacznego!

Kluski śląskie z farszem- Pyszności
Kluski śląskie z farszem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki