Kluski śląskie w nowym wydaniu. Już więcej nie zrobisz klasycznych
Kluski śląskie z pysznym farszem na bazie pieczarek, szpinaku i fety to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Lepsze niż klasyczne.
13.07.2023 13:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kluski kojarzą się przede wszystkim z tradycyjnym obiadem i towarzystwem sosu oraz mięsa. Lubię jednak kuchenne eksperymenty i postanowiłam nieco zmodyfikować kultowe polskie danie. Moje kluski przeżyły romans z kartaczami i zyskały pyszne nadzienie na bazie szpinaku, pieczarek i słonego akcentu w postaci sera feta. Przepis jest naprawdę prosty, a pozwoli ci odkryć to danie zupełnie na nowo. Moi bliscy wprost za nimi przepadają. Najczęściej podaję je z klasyczną omastą z boczku z dodatkiem szczypiorku oraz sera feta, ale jeśli chcesz przygotować je w wegetariańskim wydaniu, to wystarczy pominąć dodatek mięsa i polać je odrobiną roztopionego masełka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Zobacz także
Kluski śląskie z farszem
Składniki na farsz:
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 400 g pieczarek,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 100 g sera fety,
- sól, pieprz.
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- około 5 łyżek skrobi ziemniaczanej,
- jajo.
Dodatki:
- 200 g boczku - usmażony,
- szczypiorek - posiekany,
- 50 g sera fety.
Sposób przygotowania: