Zawinęłam łososia w papiloty i zapiekłam ze szparagami. Wyszło tak dobre, że robię to przez przerwy

Pyszny łosoś pieczony w papilotach z dodatkiem szparagów i brokułów to prosty przepis na pyszny obiad. Aromatyczna marynata do filetów z łososia podkręci smak i sprawi, że danie będzie smakowało jak z najlepszej restauracji.

Łosoś w papilotach- PysznościŁosoś w papilotach- Pyszności
Ewa

Połączenie delikatnego, pieczone łososia, soczystych szparagów, delikatnie chrupkich brokułów i aromatycznych przypraw sprawia, że danie to jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Uwielbiam ten przepis za to, że jest nie tylko bardzo smaczny, ale również zdrowy i szybki w przygotowaniu. Moje ulubione warzywa w połączeniu z jedną z najzdrowszych ryb to idealny patent na obiad dla całej rodziny. Sekretem jest prosta marynata na bazie miodu, czosnku i musztardy przenosi zwykłego łososia na zupełnie inny poziom.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Łosoś w papilotach ze szparagami

Składniki:

  • 450 g łososia,
  • 12 zielonych szparagów,
  • 3 różyczki brokułu,
  • 6 plasterków cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Marynata

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 szczypty soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Filet z łososia dzielę na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków nacinam, tworząc "łódeczkę". Pomocne będą do tego np. patyczki do szaszłyków.

Łosoś w papilotach- Pyszności
Łosoś w papilotach- Pyszności

2. Z papieru do pieczenia formuję papiloty. W papierowej łódeczce układam szparagi (odłamuję z nich wcześniej kawałek zdrewniałej łodygi i ewentualnie dzielę na mniejsze części, jeśli są dłuższe niż papilot), plasterki cytryny oraz różyczki brokuła. Polewam oliwą z oliwek oraz doprawiam pieprzem i solą.

Papiloty- Pyszności
Papiloty- Pyszności

3. Przygotowuję marynatę. W miseczce łączę ze sobą oliwę, miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.

4. Do papilotów dodaję kawałki łososia i układam na blaszce do pieczenia. Rybę smaruję przygotowaną marynatą, najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Łosoś w papilotach ze szparagami
Łosoś w papilotach ze szparagami

5. Upieczonego łososia skraplam dodatkowo sokiem z cytryny i posypuję natką pietruszki. Świetnie smakuje samodzielnie lub z ziemniakami, frytkami czy ryżem.Smacznego!

Łosoś w papilotach ze szparagami
Łosoś w papilotach ze szparagami
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟