Zawinęłam łososia w papiloty i zapiekłam ze szparagami. Wyszło tak dobre, że robię to przez przerwy
Pyszny łosoś pieczony w papilotach z dodatkiem szparagów i brokułów to prosty przepis na pyszny obiad. Aromatyczna marynata do filetów z łososia podkręci smak i sprawi, że danie będzie smakowało jak z najlepszej restauracji.
03.07.2023 16:30
Połączenie delikatnego, pieczone łososia, soczystych szparagów, delikatnie chrupkich brokułów i aromatycznych przypraw sprawia, że danie to jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Uwielbiam ten przepis za to, że jest nie tylko bardzo smaczny, ale również zdrowy i szybki w przygotowaniu. Moje ulubione warzywa w połączeniu z jedną z najzdrowszych ryb to idealny patent na obiad dla całej rodziny. Sekretem jest prosta marynata na bazie miodu, czosnku i musztardy przenosi zwykłego łososia na zupełnie inny poziom.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Łosoś w papilotach ze szparagami
Składniki:
- 450 g łososia,
- 12 zielonych szparagów,
- 3 różyczki brokułu,
- 6 plasterków cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Marynata
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka miodu,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 szczypty soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
1. Filet z łososia dzielę na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków nacinam, tworząc "łódeczkę". Pomocne będą do tego np. patyczki do szaszłyków.
2. Z papieru do pieczenia formuję papiloty. W papierowej łódeczce układam szparagi (odłamuję z nich wcześniej kawałek zdrewniałej łodygi i ewentualnie dzielę na mniejsze części, jeśli są dłuższe niż papilot), plasterki cytryny oraz różyczki brokuła. Polewam oliwą z oliwek oraz doprawiam pieprzem i solą.
3. Przygotowuję marynatę. W miseczce łączę ze sobą oliwę, miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.