Zawinęłam łososia w papiloty i zapiekłam ze szparagami. Wyszło tak dobre, że robię to przez przerwy

Pyszny łosoś pieczony w papilotach z dodatkiem szparagów i brokułów to prosty przepis na pyszny obiad. Aromatyczna marynata do filetów z łososia podkręci smak i sprawi, że danie będzie smakowało jak z najlepszej restauracji.

Łosoś w papilotach- PysznościŁosoś w papilotach- Pyszności
Ewa

Połączenie delikatnego, pieczone łososia, soczystych szparagów, delikatnie chrupkich brokułów i aromatycznych przypraw sprawia, że danie to jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Uwielbiam ten przepis za to, że jest nie tylko bardzo smaczny, ale również zdrowy i szybki w przygotowaniu. Moje ulubione warzywa w połączeniu z jedną z najzdrowszych ryb to idealny patent na obiad dla całej rodziny. Sekretem jest prosta marynata na bazie miodu, czosnku i musztardy przenosi zwykłego łososia na zupełnie inny poziom.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Łosoś w papilotach ze szparagami

Składniki:

  • 450 g łososia,
  • 12 zielonych szparagów,
  • 3 różyczki brokułu,
  • 6 plasterków cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Marynata

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 szczypty soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

1. Filet z łososia dzielę na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków nacinam, tworząc "łódeczkę". Pomocne będą do tego np. patyczki do szaszłyków.

Łosoś w papilotach- Pyszności
Łosoś w papilotach- Pyszności

2. Z papieru do pieczenia formuję papiloty. W papierowej łódeczce układam szparagi (odłamuję z nich wcześniej kawałek zdrewniałej łodygi i ewentualnie dzielę na mniejsze części, jeśli są dłuższe niż papilot), plasterki cytryny oraz różyczki brokuła. Polewam oliwą z oliwek oraz doprawiam pieprzem i solą.

Papiloty- Pyszności
Papiloty- Pyszności

3. Przygotowuję marynatę. W miseczce łączę ze sobą oliwę, miód, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszam.

4. Do papilotów dodaję kawałki łososia i układam na blaszce do pieczenia. Rybę smaruję przygotowaną marynatą, najłatwiej zrobić to przy pomocy silikonowego pędzelka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 20 minut.

Łosoś w papilotach ze szparagami
Łosoś w papilotach ze szparagami

5. Upieczonego łososia skraplam dodatkowo sokiem z cytryny i posypuję natką pietruszki. Świetnie smakuje samodzielnie lub z ziemniakami, frytkami czy ryżem.Smacznego!

Łosoś w papilotach ze szparagami
Łosoś w papilotach ze szparagami
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy