Kaszanka z grilla z jabłkiem i śliwkami. Bliscy krzywili się, dopóki nie spróbowali
03.05.2023 15:28, aktual.: 20.03.2024 13:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kaszanka z grilla w papilotach to przepis, którym zachwycisz swoich gości. Kaszanka z jabłkami i śliwkami to hit tego sezonu.
Uwielbiam kaszankę z grilla - ruszt wydobywa z niej wszystko to, co najlepsze. Chociaż na początku moi bliscy krzywili się na słowo "kaszanka", to po spróbowaniu tego przepisu szybko zmienili zdanie. Pieczona kaszanka świetnie komponuje się ze słodyczą suszonych śliwek i jabłka. Majeranek, czosnek oraz cebula przełamują całość i sprawiają, że danie nie jest za słodkie. To prawdziwy raj na talerzu dla każdego miłośnika dobrego grillowania.
Kaszanka z grilla w papilotach
Składniki:
- 500 g kaszanki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 60 g suszonych śliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
Sposób przygotowania:
1. Kaszanki delikatnie nacinam i usuwam otaczające je jelito.
2. Przekładam do miski i rozgniatam przy pomocy widelca lub łyżki.
3. Do kaszankowej masy dodaję pokrojone w niedużą kostkę jabłko wraz ze skórką, cebulę oraz suszone śliwki. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiam suszonym majerankiem, pieprzem oraz solą.