Kaszanka z grilla z jabłkiem i śliwkami. Bliscy krzywili się, dopóki nie spróbowali

Kaszanka z grilla w papilotach to przepis, którym zachwycisz swoich gości. Kaszanka z jabłkami i śliwkami to hit tego sezonu.

Kaszanka z grilla, mężczyzna trzymający sakiewkę z kaszankąKaszanka z grilla- Pyszności
Ewa

Uwielbiam kaszankę z grilla - ruszt wydobywa z niej wszystko to, co najlepsze. Chociaż na początku moi bliscy krzywili się na słowo "kaszanka", to po spróbowaniu tego przepisu szybko zmienili zdanie. Pieczona kaszanka świetnie komponuje się ze słodyczą suszonych śliwek i jabłka. Majeranek, czosnek oraz cebula przełamują całość i sprawiają, że danie nie jest za słodkie. To prawdziwy raj na talerzu dla każdego miłośnika dobrego grillowania.

Kaszanka z grilla w papilotach

Składniki:

        
  • 500 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 60 g suszonych śliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

1. Kaszanki delikatnie nacinam i usuwam otaczające je jelito.

2. Przekładam do miski i rozgniatam przy pomocy widelca lub łyżki.

3. Do kaszankowej masy dodaję pokrojone w niedużą kostkę jabłko wraz ze skórką, cebulę oraz suszone śliwki. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek.

Rozdrobiona kaszanka z pokrojonymi jabłkami, cebulą i śliwkami
Kaszanka z grilla w papilotach- Pyszności

4. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiam suszonym majerankiem, pieprzem oraz solą.

5. Na kawałek papieru do pieczenia wykładam porcję kaszanki, zawijam w cukierek, a następnie owijam powstały kształt folią aluminiową.

Kaszanka z grilla w papilotach- Pyszności
Kaszanka z grilla w papilotach- Pyszności

6. Papiloty wrzucam na rozgrzany grill i piekę przez 30 minut. Dzięki temu masa przejdzie aromatem.

Papiloty z kaszanką na grillu elektrycznym
Kaszanka z grilla w papilotach- Pyszności

7. Upieczoną kaszankę przekładam na talerz i ostrożnie rozwijam folię i papier do pieczenia. Dekoruję posiekanym szczypiorkiem i podaję na ciepło. Świetnie smakuje ze świeżą bułką lub podpieczoną na ruszcie kromką chleba.Smacznego!

Gotowa kaszanka w folii, posypana szczypiorkiem
Kaszanka z grilla w papilotach- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy