Prosty pomysł na postny obiad. Zamiast wylewać do zlewu, wymocz w niej śledzie
Śledzie to jedno z najpopularniejszych dań postnych. Chociaż najpopularniejsze są w śmietanie lub oleju, to dzięki jednemu dodatkowi zyskają zupełnie nowy smak. Przepis kosztuje grosze, a jest tak smacznie, że z pewnością szybko go powtórzysz.
13.02.2024 09:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Śledzie w Polsce cieszą się od wieków niesłabnącą popularnością. I nic w tym zaskakującego nie ma, bo są łatwo dostępne i w porównaniu do innych ryb również niedrogie. Jeśli przejadły ci się jednak w klasycznej odsłonie, sięgnij po śledzie w soku z kiszonych ogórków. Świetnie przełamuje smak śledzi i nadaje im niesamowitej delikatności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy śledzie są zdrowe?
Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ich smak zachwyca zarówno miłośników tradycyjnych potraw, jak i amatorów kulinarnych eksperymentów. Na dodatek są naprawdę zdrowe! Śledź to prawdziwy mistrz w dostarczaniu pełnowartościowego białka, które nasz organizm łatwo przyswaja. To idealny budulec mięśni i niezbędny element zdrowej diety.
Choć śledź zawiera sporo tłuszczu, to właśnie on stanowi jego największy atut! Aż 70 proc. tłuszczu w śledziu to dobroczynne kwasy omega-3, których zbawienny wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Wzmacniają odporność organizmu, chronią przed chorobami serca, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo śledzie dbają o nasze kości i wzrok. Powinniśmy sięgać po nie zdecydowanie częściej niż tylko na święta.
Śledzie w wodzie po ogórkach
Sekret tego przepisu tkwi w mocy soku ogórkowego, który nie tylko zmiękcza śledzie, ale też nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wystarczy wymoczyć filety w mieszance soku z olejem, musztardą i pieprzem, by uzyskać pyszną i delikatną przekąskę.
Wykorzystanie soku po ogórkach kiszonych to nie tylko oszczędność, ale też gwarancja wyjątkowego smaku, który zachwyci każdego miłośnika śledzi.
Składniki:
- 4 filety śledzia matjas,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki soku z ogórków kiszonych,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie mocz śledzie przez 24 godziny. Dzięki temu nie będą słone.
- Wymoczone śledzie pokrój w grubsze paski.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra.
- Sok z ogórków wymieszaj z olejem, musztardą i pieprzem.
- Zalej śledzie z cebulą marynatą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Gotowe śledzie podaj jako przekąskę lub danie obiadowe w towarzystwie ziemniaków. Smacznego!