Prosty pomysł na postny obiad. Zamiast wylewać do zlewu, wymocz w niej śledzie

Śledzie to jedno z najpopularniejszych dań postnych. Chociaż najpopularniejsze są w śmietanie lub oleju, to dzięki jednemu dodatkowi zyskają zupełnie nowy smak. Przepis kosztuje grosze, a jest tak smacznie, że z pewnością szybko go powtórzysz.

Śledzie na obiad - PysznościŚledzie na obiad - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | hlphoto
Ewa Malinowska

Śledzie w Polsce cieszą się od wieków niesłabnącą popularnością. I nic w tym zaskakującego nie ma, bo są łatwo dostępne i w porównaniu do innych ryb również niedrogie. Jeśli przejadły ci się jednak w klasycznej odsłonie, sięgnij po śledzie w soku z kiszonych ogórków. Świetnie przełamuje smak śledzi i nadaje im niesamowitej delikatności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Czy śledzie są zdrowe?

Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ich smak zachwyca zarówno miłośników tradycyjnych potraw, jak i amatorów kulinarnych eksperymentów. Na dodatek są naprawdę zdrowe! Śledź to prawdziwy mistrz w dostarczaniu pełnowartościowego białka, które nasz organizm łatwo przyswaja. To idealny budulec mięśni i niezbędny element zdrowej diety.

Śledzie
Śledzie © Adobe Stock

Choć śledź zawiera sporo tłuszczu, to właśnie on stanowi jego największy atut! Aż 70 proc. tłuszczu w śledziu to dobroczynne kwasy omega-3, których zbawienny wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Wzmacniają odporność organizmu, chronią przed chorobami serca, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo śledzie dbają o nasze kości i wzrok. Powinniśmy sięgać po nie zdecydowanie częściej niż tylko na święta.

Śledzie w wodzie po ogórkach

Sekret tego przepisu tkwi w mocy soku ogórkowego, który nie tylko zmiękcza śledzie, ale też nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wystarczy wymoczyć filety w mieszance soku z olejem, musztardą i pieprzem, by uzyskać pyszną i delikatną przekąskę.

Śledzie
Śledzie © Adobe Stock

Wykorzystanie soku po ogórkach kiszonych to nie tylko oszczędność, ale też gwarancja wyjątkowego smaku, który zachwyci każdego miłośnika śledzi.

Składniki:

  • 4 filety śledzia matjas,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki soku z ogórków kiszonych,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie mocz śledzie przez 24 godziny. Dzięki temu nie będą słone.
  2. Wymoczone śledzie pokrój w grubsze paski.
  3. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  4. Sok z ogórków wymieszaj z olejem, musztardą i pieprzem.
  5. Zalej śledzie z cebulą marynatą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Gotowe śledzie podaj jako przekąskę lub danie obiadowe w towarzystwie ziemniaków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej