Ścieram na tarce i podaję z nietypową pastą. Kaszubskie gospodynie smażyły je na okrągło

Kaszubska kuchnia jest prosta, smaczna i sycąca. Króluje w niej bùlwy, czyli po prostu ziemniaki. Jednym z przysmaków są plińce, czyli proste placki z ziemniaków. W połączeniu z pastą śledziową będą pysznym, tanim i prostym obiadem.

Plince z pastą śledziową - PysznościPlince z pastą śledziową - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Kaszubskie placki ziemniaczane, znane również jako "plince", to nie tylko pyszne danie samo w sobie, ale i baza do bardziej wyszukanych potraw. Można je jeść prosto z patelni, na słono lub na słodko, a ich wszechstronność sprawia, że są idealne na każdą okazję. Jako dodatek serwuję do nich nie cukier, gulasz czy tarte jabłka, a prostą pastę śledziową. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej pożywne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne moskole z bryndzą. Przepis na podhalański przysmak

Kaszubskie placki ziemniaczane

Prostota jest jedną z najważniejszych cech kuchni kaszubskiej. Wynika ona z historii i dawnego stylu życia Kaszubów. Byli oni ludźmi ciężko pracującymi, którzy nie mieli wiele czasu na celebrowanie posiłków. Potrzebowali potraw sycących, łatwych i szybkich do przygotowania i na dodatek z dostępnych składników. W tej roli świetnie sprawdzały się bulwy, czyli po prostu ziemniaki. A jak ziemniaki, to oczywiście placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Adobe Stock

Od lat trwa kłótnia, z czym powinno się serwować placki ziemniaczane. Jedni stawiają na cukier, inni nie wyobrażają jeść ich na słodko. Ja wychodzę jednak z nieco inną propozycją - pastą śledziową z twarogiem. Śledzie cieszą się dużą popularnością na Kaszubach, a ich dodatek sprawi, że plince będą jeszcze bardziej sycące.

Plince ze śledziem

Do przygotowania placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzają się odmiany mączyste. Zawierają one dużą ilość skrobi, która odpowiada za charakterystyczną kruchość i złocisty kolor placków.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Obieram ziemniaki i ścieram je na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulkę drobno siekam i dodaję do startych ziemniaków.
  3. Wbijam jajko, wsypuję mąkę, doprawiam solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej.
  5. Łyżką nakładam porcje ciasta na patelnię i formuję płaskie placki.
  6. Smażę placki z obu stron na złoty kolor.
  7. Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świata
Placki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świata © Adobe Stock

Pasta śledziowa do placków ziemniaczanych

Śledziowa pasta to świetny dodatek do kanapek oraz placków ziemniaczanych. Przepis jest prosty i szybki.

Składniki:

  • 200 gram matiasów,
  • 1 kostka twarogu,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie opłukuję. Jeśli są bardzo słone, namaczam je na godzinę w mleku.
  2. Odsolone śledzie opłukuję z mleka i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie drobno siekam je w kostkę.
  3. Cebulkę obieram i siekam w drobną kostkę. Blenduję ją z twarogiem i majonezem na gładką masę.
  4. Do zblendowanej masy dodaję posiekane śledzie i dokładnie mieszam. Doprawiam pastę do smaku pieprzem i solą.
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇