Ścieram na tarce i podaję z nietypową pastą. Kaszubskie gospodynie smażyły je na okrągło

Kaszubska kuchnia jest prosta, smaczna i sycąca. Króluje w niej bùlwy, czyli po prostu ziemniaki. Jednym z przysmaków są plińce, czyli proste placki z ziemniaków. W połączeniu z pastą śledziową będą pysznym, tanim i prostym obiadem.

Plince z pastą śledziową - PysznościPlince z pastą śledziową - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kaszubskie placki ziemniaczane, znane również jako "plince", to nie tylko pyszne danie samo w sobie, ale i baza do bardziej wyszukanych potraw. Można je jeść prosto z patelni, na słono lub na słodko, a ich wszechstronność sprawia, że są idealne na każdą okazję. Jako dodatek serwuję do nich nie cukier, gulasz czy tarte jabłka, a prostą pastę śledziową. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej pożywne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Kaszubskie placki ziemniaczane

Prostota jest jedną z najważniejszych cech kuchni kaszubskiej. Wynika ona z historii i dawnego stylu życia Kaszubów. Byli oni ludźmi ciężko pracującymi, którzy nie mieli wiele czasu na celebrowanie posiłków. Potrzebowali potraw sycących, łatwych i szybkich do przygotowania i na dodatek z dostępnych składników. W tej roli świetnie sprawdzały się bulwy, czyli po prostu ziemniaki. A jak ziemniaki, to oczywiście placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane © Adobe Stock

Od lat trwa kłótnia, z czym powinno się serwować placki ziemniaczane. Jedni stawiają na cukier, inni nie wyobrażają jeść ich na słodko. Ja wychodzę jednak z nieco inną propozycją - pastą śledziową z twarogiem. Śledzie cieszą się dużą popularnością na Kaszubach, a ich dodatek sprawi, że plince będą jeszcze bardziej sycące.

Plince ze śledziem

Do przygotowania placków ziemniaczanych najlepiej sprawdzają się odmiany mączyste. Zawierają one dużą ilość skrobi, która odpowiada za charakterystyczną kruchość i złocisty kolor placków.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Obieram ziemniaki i ścieram je na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulkę drobno siekam i dodaję do startych ziemniaków.
  3. Wbijam jajko, wsypuję mąkę, doprawiam solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam.
  4. Na patelni rozgrzewam olej.
  5. Łyżką nakładam porcje ciasta na patelnię i formuję płaskie placki.
  6. Smażę placki z obu stron na złoty kolor.
  7. Gotowe placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świata
Placki ziemniaczane z tym dodatkiem to mistrzostwo świata © Adobe Stock

Pasta śledziowa do placków ziemniaczanych

Śledziowa pasta to świetny dodatek do kanapek oraz placków ziemniaczanych. Przepis jest prosty i szybki.

Składniki:

  • 200 gram matiasów,
  • 1 kostka twarogu,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie opłukuję. Jeśli są bardzo słone, namaczam je na godzinę w mleku.
  2. Odsolone śledzie opłukuję z mleka i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie drobno siekam je w kostkę.
  3. Cebulkę obieram i siekam w drobną kostkę. Blenduję ją z twarogiem i majonezem na gładką masę.
  4. Do zblendowanej masy dodaję posiekane śledzie i dokładnie mieszam. Doprawiam pastę do smaku pieprzem i solą.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył