PrzepisNie wylewaj wody z ogórków kiszonych. Możesz w niej zrobić obłędną przekąskę

Nie wylewaj wody z ogórków kiszonych. Możesz w niej zrobić obłędną przekąskę

Woda z ogórków kiszonych przyda się do zrobienia innej przekąski, fot. Pyszności
Woda z ogórków kiszonych przyda się do zrobienia innej przekąski, fot. Pyszności
28.07.2023 07:43

Ogórki kiszone się skończyły i nie wiecie, co zrobić z płynem, który został? Pod żadnym pozorem nie wylewajcie go do zlewu. Woda z ogórków może być świetną bazą do prozdrowotnej przekąski. Musicie tylko zanurzyć w niej pewne warzywo i poczekać dwa dni. Cierpliwość się opłaci!

Ogórki kiszone są tak popularne, że znajdziemy je w praktycznie każdym domu. Jemy je jako przekąskę, dodajemy do różnych sałatek i robimy sobie z nim kanapki. Zastanawialiście się jednak, co zrobić z wodą po ogórkach? Niektórzy ją wylewają, inni piją ze względu na jej właściwości zdrowotne. Jest jeszcze jeden sposób na wykorzystanie tego wyjątkowego napoju.

Woda z ogórków jako baza do obłędnej przekąski

Czy macie w domu rzodkiewki? Jeśli nie, to czym prędzej biegnijcie do sklepu i je zakupcie. Przydadzą wam się do przygotowania niesamowitej przekąski, którą pokochacie po pierwszym kęsie. Warzywo ma ostry smak (za którym część osób nie przepada), który kiszenie złagodzi.

Przygotowywanie kiszonych rzodkiewek jest bardzo proste. Do wykonania tego przysmaku potrzebujecie wody z ogórków. Zobaczcie sami, jak łatwy jest ten przepis. Musicie tylko uzbroić się w cierpliwość.

Woda po ogórkach (pixabay)
Woda po ogórkach (pixabay)

Sposób przygotowania

  1. Umyjcie jeden lub dwa pęczki rzodkiewki. Zróbcie to bardzo dokładnie. Wszystkie sztuki przekrójcie na pół.
  2. Włóżcie je do słoika, w którym znajduje się woda z ogórków kiszonych i dodajcie trochę chrzanu lub starty ząbek czosnku. Ten dodatek nieco podbije smak przekąski.
  3. Zakręćcie dokładnie wieczko i włóżcie słoik do lodówki. Odczekajcie dwa dni i po tym czasie będziecie mogli zajadać się zdrową przekąską.

Marynowane rzodkiewki będą mniej ostre, ale za to zyskają wyrazisty kwaśny smak. Do tego wyjdą bardzo chrupiące. Musicie jednak pamiętać o jednej rzeczy: wodę po ogórkach kiszonych możecie użyć tylko dwa razy. Jeżeli będziecie cały czas próbować kisić rzodkiewki w tym samym płynie, to nic wam się nie uda. W przypadku, gdy przekąska wam zasmakuje, do akcji powinna wkroczyć nowa woda z ogórków kiszonych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także