Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi
Sprawdzonych pomysłów na genialną sałatkę nigdy za wiele. Z dzisiejszym patentem wszyscy goście będą pod wielkim wrażeniem. Po prostu nie ma innej opcji!
15.12.2023 08:45
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. W tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć oczywiście domowej sałatki ze śledziowym akcentem.
A, że w kuchni Pyszności ciągle coś musi się dziać, dzisiejszą sałatkę przygotujesz z dodatkiem czerwonych buraków oraz ziemniaków. Razem stworzą formę genialnego tortu, od którego nie sposób oderwać wzroku. Niesamowicie smakuje i pięknie się prezentuje jednocześnie. Czego chcieć więcej?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa sałatka śledziowo-buraczana w formie tortu to prawdziwy strzał w 10! Każdy z gości poprosi o przepis na tę smaczną przekąskę
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki w ugotowanej wersji,
- 2 ugotowane marchewki,
- 2 ugotowane czerwone buraki,
- 4 ugotowane jajka,
- 250 g śledzi a’la matjas,
- 150 g majonezu.
Galaretka z buraków:
- 50 g żelatyny,
- 1,2 l wody,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- ⅓ kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 1 mały pęczek szczypiorku,
- 1 ugotowane żółtko,
- 1 pomidor koktajlowy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania buraczanej galaretki. W tym celu blenduję ze sobą ugotowane buraki, suszony czosnek, słodką paprykę, kmin rzymski, sól oraz pieprz.
Krok 2. Do buraków z przyprawami wlewam wodę z dodatkiem żelatyny. Po otrzymaniu jednolitej i gładkiej mieszanki wstawiam ją do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 3. Na blacie kuchennym układam duży talerz. Następnie ustawiam w centralnej części okrągłą formę o średnicy 17 cm. Na spodzie robię pierwszą warstwę z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Dociskam je przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 4. Następnie robię drugą warstwę z majonezu. Bezpośrednio na nim rozsypuję drobno pokrojone filety śledziowe oraz cebulę. Warzywo również dzielę na mniejsze kawałki.
Krok 5. Do formy nie zapominam dodać ugotowanych i startych na tarce marchewek. Kolejne warstwy przygotowuję z majonezu oraz ugotowanych i startych na tarce jajek. Nie zapominam też o przyprawach — soli i pieprzu.
Krok 6. Zdejmuję na chwilę formę, aby poszerzyć jej średnicę do 21 cm. Powstałą lukę wypełniam buraczaną galaretką i wstawiam do lodówki na 2 godziny.
Krok 7. Przed podaniem dekoruję tort przy pomocy ugotowanego żółtka, pomidorka koktajlowego oraz posiekanego szczypiorku. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w swojej kuchni już niebawem? Jeśli tak, koniecznie napisz mi, co o nim sądzisz. Z niecierpliwością czekam na twój komentarz w tej sprawie.