Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Sprawdzonych pomysłów na genialną sałatkę nigdy za wiele. Z dzisiejszym patentem wszyscy goście będą pod wielkim wrażeniem. Po prostu nie ma innej opcji!

Ślinka cieknie od samego patrzenia!Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. W tym wyjątkowym okresie nie może zabraknąć oczywiście domowej sałatki ze śledziowym akcentem. 

A, że w kuchni Pyszności ciągle coś musi się dziać, dzisiejszą sałatkę przygotujesz z dodatkiem czerwonych buraków oraz ziemniaków. Razem stworzą formę genialnego tortu, od którego nie sposób oderwać wzroku. Niesamowicie smakujepięknie się prezentuje jednocześnie. Czego chcieć więcej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Domowa sałatka śledziowo-buraczana w formie tortu to prawdziwy strzał w 10! Każdy z gości poprosi o przepis na tę smaczną przekąskę

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki w ugotowanej wersji,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 2 ugotowane czerwone buraki,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 250 g śledzi a’la matjas,
  • 150 g majonezu.

Galaretka z buraków:

  • 50 g żelatyny,
  • 1,2 l wody,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • ⅓ kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • 1 mały pęczek szczypiorku,
  • 1 ugotowane żółtko,
  • 1 pomidor koktajlowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania buraczanej galaretki. W tym celu blenduję ze sobą ugotowane buraki, suszony czosnek, słodką paprykę, kmin rzymski, sól oraz pieprz. 

Najpierw przygotowuję buraczaną galaretkę
Najpierw przygotowuję buraczaną galaretkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do buraków z przyprawami wlewam wodę z dodatkiem żelatyny. Po otrzymaniu jednolitej i gładkiej mieszanki wstawiam ją do lodówki do lekkiego stężenia

Do zblendowanych buraków dodaję pozostałe składniki
Do zblendowanych buraków dodaję pozostałe składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym układam duży talerz. Następnie ustawiam w centralnej części okrągłą formę o średnicy 17 cm. Na spodzie robię pierwszą warstwę z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Dociskam je przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Pierwsza warstwa już prawie gotowa
Pierwsza warstwa już prawie gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie robię drugą warstwę z majonezu. Bezpośrednio na nim rozsypuję drobno pokrojone filety śledziowe oraz cebulę. Warzywo również dzielę na mniejsze kawałki.

Kolejne warstwy powstają ze śledzi i cebuli
Kolejne warstwy powstają ze śledzi i cebuli © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do formy nie zapominam dodać ugotowanych i startych na tarce marchewek. Kolejne warstwy przygotowuję z majonezu oraz ugotowanych i startych na tarce jajek. Nie zapominam też o przyprawach — soli i pieprzu. 

Tort jest już prawie gotowy
Tort jest już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Zdejmuję na chwilę formę, aby poszerzyć jej średnicę do 21 cm. Powstałą lukę wypełniam buraczaną galaretką i wstawiam do lodówki na 2 godziny

Jeszcze tylko wizyta w lodówce
Jeszcze tylko wizyta w lodówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Przed podaniem dekoruję tort przy pomocy ugotowanego żółtka, pomidorka koktajlowego oraz posiekanego szczypiorku. Smacznego!

Coś pięknego!
Coś pięknego! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go w swojej kuchni już niebawem? Jeśli tak, koniecznie napisz mi, co o nim sądzisz. Z niecierpliwością czekam na twój komentarz w tej sprawie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥