Zrób barszcz wigilijny bez zakwasu. Ten przepis uratował niejedne święta
Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu jest wystarczającym dowodem na to, że nie każdy bohater nosi pelerynę. To ratunek na ostatnią chwilę, jednocześnie nieoznaczający uciekania się do kupowania gotowej zupy z kartonu. Koniecznie musisz poznać ten sposób. Kto wie, kiedy się przyda?
29.11.2023 10:26
Barszcz wigilijny na zakwasie to tradycja przez wielkie "T". I wszystko fajnie, i wszystko pięknie, tyle że przygotowanie zakwasu z buraków zajmuje zwykle około tygodnia, a przy naprawdę sprzyjających warunkach — trzy dni. Może i nie brzmi to jakoś strasznie, ale powiedz to gospodyni domowej, która ma w międzyczasie przygotować jeszcze piernik i makowiec, ulepić pierogi i kupić prezenty dla bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I wtedy pojawia się on, cały na biało. A raczej: czerwono. Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu. Wystarczy wstawić tę zupę dzień przed uroczystością, by na świątecznym stole prezentowała się pięknie i doskonale smakowała. Uwierz nam, to doskonała alternatywa, która w niczym nie ustępuje recepturze uwzględniającej zakwas. Zobacz, jak to się robi i działaj śmiało!
Barszcz wigilijny bez zakwasu
Składniki:
- 1,5 kg buraków,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1 biała część pora,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- 1-2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2,5 l wody,
- garść suszonych grzybów,
- 2 jabłka,
- 1 łyżka octu spirytusowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój na kawałki i umieść w garnku. Dodaj jeszcze ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalej 2 litrami wody, przykryj i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez pół godziny.
- Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w plastry buraki, suszone grzyby oraz nieobrane, za to pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Do zupy wlej jeszcze po 1 łyżce soku z cytryny i octu. Gotuj około 25 minut.
- Po tym czasie twój barszcz wigilijny bez zakwasu jest już prawie gotowy. Wystarczy tylko doprawić go solą, pieprzem, cukrem i roztartym w dłoniach majerankiem, a przed podaniem również przecedzić. I tyle! Smacznego!