Zrób barszcz wigilijny bez zakwasu. Ten przepis uratował niejedne święta

Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu jest wystarczającym dowodem na to, że nie każdy bohater nosi pelerynę. To ratunek na ostatnią chwilę, jednocześnie nieoznaczający uciekania się do kupowania gotowej zupy z kartonu. Koniecznie musisz poznać ten sposób. Kto wie, kiedy się przyda?

Barszcz wigilijny bez zakwasu. Da się? Da się!Barszcz wigilijny bez zakwasu. Da się? Da się!
Źródło zdjęć: © Canva | superelaks

Barszcz wigilijny na zakwasie to tradycja przez wielkie "T". I wszystko fajnie, i wszystko pięknie, tyle że przygotowanie zakwasu z buraków zajmuje zwykle około tygodnia, a przy naprawdę sprzyjających warunkach — trzy dni. Może i nie brzmi to jakoś strasznie, ale powiedz to gospodyni domowej, która ma w międzyczasie przygotować jeszcze piernik i makowiec, ulepić pierogi i kupić prezenty dla bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

I wtedy pojawia się on, cały na biało. A raczej: czerwono. Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu. Wystarczy wstawić tę zupę dzień przed uroczystością, by na świątecznym stole prezentowała się pięknie i doskonale smakowała. Uwierz nam, to doskonała alternatywa, która w niczym nie ustępuje recepturze uwzględniającej zakwas. Zobacz, jak to się robi i działaj śmiało!

Barszcz wigilijny bez zakwasu

Składniki:

  • 1,5 kg buraków,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 1 biała część pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 1-2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2,5 l wody,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka octu spirytusowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

Barszcz wigilijny bez zakwasu możesz przygotować dzień przed świętami
Barszcz wigilijny bez zakwasu możesz przygotować dzień przed świętami © Canva | czarny_bez
  1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój na kawałki i umieść w garnku. Dodaj jeszcze ząbki czosnku, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalej 2 litrami wody, przykryj i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez pół godziny.
  2. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone w plastry buraki, suszone grzyby oraz nieobrane, za to pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Do zupy wlej jeszcze po 1 łyżce soku z cytryny i octu. Gotuj około 25 minut.
  3. Po tym czasie twój barszcz wigilijny bez zakwasu jest już prawie gotowy. Wystarczy tylko doprawić go solą, pieprzem, cukrem i roztartym w dłoniach majerankiem, a przed podaniem również przecedzić. I tyle! Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥