PoradyCo zrobić, żeby barszcz czerwony zachował piękny, głęboki kolor? Zastosuj jedną z tych zasad

Co zrobić, żeby barszcz czerwony zachował piękny, głęboki kolor? Zastosuj jedną z tych zasad

Co zrobić, żeby barszcz czerwony zachował kolor? - Pyszności; Foto Canva.com
Co zrobić, żeby barszcz czerwony zachował kolor? - Pyszności; Foto Canva.com
16.12.2022 13:57

Podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia, na wielu stołach królować będzie barszcz czerwony. Niezwykle ważny jest jego smak oraz głęboki kolor. Czy wiesz co zrobić, żeby barszcz czerwony zachował kolor? Poznaj praktyczne porady.

Co zrobić, żeby barszcz czerwony zachował kolor?

Barszcz czerwony należy zaliczyć do wyjątkowych, polskich zup. Każdy ma swoją wyjątkową recepturę na tę zupę, ale zawsze jego podstawą jest wcześniej przygotowany idealny zakwas, który zapewni naszej zupie głębię smaku i wyjątkowy kolor. Warto mieć na uwadze fakt, że jest to dość długo gotująca się zupa, dlatego też może szybko stracić swój intensywny kolor. Blady kolor, na pewno nie spowoduje zadowolenia gospodyni. Jest jednak kilka praktycznych porad, które zostały zamieszczone na portalu kuchnia.wp.pl. Dzięki nim ożywimy naszą zupę.

Który barszcz czerwony? - Pyszności; foto: Canva
Który barszcz czerwony? - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić, żeby barszcz czerwony zachował kolor? Wystarczy, że:

  • sugerowaną ilość zakwasu buraczanego, najlepiej będzie dodać do garnka, tuż po zdjęciu zupy z palnika - dzięki temu barszcz będzie miał wyjątkowy, intensywny kolor;
  • zakwasisz barszcz czerwony octem - łyżkę octu spirytusowego lub pół szklanki octu jabłkowego należy dodać w momencie, nim buraki w zupie staną się miękkie; do zupy można również dodać sok z cytryny;
  • pod sam koniec gotowania dodasz małego, startego buraka, który wzmocni kolor naszego barszczu czerwonego.

Jak uratować barszcz, który mimo starań zmienił swój kolor?

Pomimo tego, że już wiesz, co zrobić, żeby barszcz czerwony zachował kolor, to mogą zdarzyć się sytuacje nieprzewidywalne. Co zrobić w sytuacji, gdy nasza zupa, pomimo starań, straci swój intensywny kolor? To bardzo proste. Wystarczy, że na tarce zetrzesz surowego buraka, skropisz go z sokiem z cytryny, dokładnie wymieszasz i następnie dodasz pod sam koniec gotowania się zupy. Pamiętaj, by w tej sytuacji dopilnować, żeby pod żadnym pozorem nie doprowadzić do ponownego, intensywnego wrzenia barszczu czerwonego.

Szukasz słodkich inspiracji na Święta Bożego Narodzenia? Z pewnością zainteresuje Cię przepis na makową choinkę z ciasta francuskiego z bakaliami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także