Zapomniany przepis na rosół. Wystarczy zamienić jeden składnik na inny

Bażant gości na polskim stole od wieków, o czym możemy przekonać się, przeglądając dawne książki kucharskie. Nasi przodkowie przyrządzali „kolorowego ptaka” na różne sposoby, cenili między innymi rosół z bażanta. Dziś także docenimy walory tej smacznej i esencjonalnej zupy. Jak ją przyrządzić?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Samiec bażanta rozmiarami przypomina kurę i urzeka kolorowym upierzeniem, szczególnie na głowie i szyi, mieniących się czerwienią, zielenią oraz fioletem. Samica wygląda znacznie skromniej, jest szaro-brązowa.

Pochodzący z Azji ptak pojawił się w Europie już 2 tysiące lat temu, wielką popularność zdobył w czasach Imperium Rzymskiego, gdzie był traktowany przede wszystkim jako… ozdoba ogrodów. Do Polski bażant trafił w średniowieczu i szybko zaaklimatyzował się nad Wisłą, niestraszne były mu nawet srogie zimy.

Polowanie na bażanty stało się popularną rozrywką, najpierw szlachty, później arystokracji. Powszechnie łapano je również na wsiach, mięso tych ptaków ceniono bowiem ze względu na smak i delikatność. Z czasem w Polsce rozwinęła się hodowla bażantów, szczególnie rozpowszechniona w okresie międzywojennym.

Bażant często gościł w dawnej kuchni polskiej, czego dowodem są dawne poradniki kulinarne. Autor najstarszego z nich („Compendium Ferculorum, czyli zebranie potraw” z 1682 r.), Stanisław Czerniecki zamieścił m.in. przepis na „Potaź tłuczony”, czyli zupę gotowaną na rosole wypełnioną utłuczonym i przetartym pieczonym mięsem bażantów.

Rosół z bażanta uchodził za danie bardzo pożywne, ale posiadające również walory lecznicze – zalecano go zwłaszcza osobom, które przeszły poważne choroby, zmagającym się z osłabieniem i szukającym sposobu na wzmocnienie organizmu.

Bażant – wartości odżywcze

Tuszki bażanta pochodzącego z hodowli coraz częściej pojawiają się w sklepach. Warto wykorzystać je do przyrządzenia rosołu, bo mięso tego ptaka jest nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze, choćby łatwo przyswajalne białko.

W porównaniu z popularnym drobiem (kurczakiem, kaczką, gęsią) bażant dostarcza więcej cennych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które m.in. posiadają zdolność obniżania poziomu „złego” cholesterolu LDL i podwyższania stężenia jego dobrej frakcji HDL, co pozytywnie wpływa na układ krążenia i pomaga zapobiegać otyłości.

Mięso bażanta jest bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B3 (pomaga utrzymać odpowiednią kondycję mięśni i regeneruje je po wzmożonym wysiłku), B6 (reguluje ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca) oraz B12 (dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego, odpowiada m.in. za koncentrację i pamięć).

Bażant kryje w sobie dużo żelaza, fosforu i zbyt rzadko występującego w naszym jadłospisie selenu, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymuluje system odpornościowy.

Obrazek
Pyszności - fot. Adobe Stock

Przepis na rosół z bażanta

W najprostszej wersji potrawę przyrządzamy jak tradycyjny rosół. Tuszkę bażanta opłukujemy i zalewamy zimną wodą, dodając też włoszczyznę: 2-3 marchewki, pietruszkę, selera i pora. Doprawiamy zielem angielskim (5-6 ziarenek), czarnym pieprzem (8-10 ziarenek) i liściem laurowym (1-2). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości, po czym doprawiamy solą i suszonym lubczykiem. Zupę serwujemy z makaronem, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Jeśli chcemy przyrządzić trochę bardziej wyrafinowaną wersję rosołu, zaczynamy od podgotowania na małym ogniu, przez godzinę, samego bażanta. Po usunięciu szumowin dodajemy włoszczyznę oraz opaloną wcześniej nad ogniem cebulę. Potrawę wzbogacamy też kilkoma suszonymi prawdziwkami lub podgrzybkami, suszonym lubczykiem, listkami świeżego selera naciowego, gałązkami kopru, kilkoma listkami laurowymi, owocami jałowca, ziarnami ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Rosół z bażanta gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne dwie godziny, na kwadrans przed końcem dorzucając jeszcze plasterek cytryny.

Ugotowany rosół z bażanta przecedzamy przez gęste sito. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z makaronem albo pulpecikami. Jak je przyrządzić? Wyciągnięte z zupy mięso, warzywa i grzyby mielimy, mieszamy z jajkiem i bułką tartą (2 łyżki), po czym odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie formujemy z masy niewielkie kulki, które gotujemy w osolonej wodzie, przez 2-3 minuty. Następnie wykładamy na talerze, polewamy rosołem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Autor: Rafał Natorski

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟