Śniadaniowe placuszki na słodko. Znikają, zanim dosmażę kolejną porcję

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na szybkie, pyszne, zdrowe i słodkie śniadanie, to dzisiaj mam dla ciebie coś specjalnego. Te poranne placuszki sprawdziły się w moim domu doskonale. Dzieciaki są zachwycone, ale my, dorośli, również nie narzekamy. Czyż to nie idealny scenariusz na początek dnia?

Śniadaniowe placuszki na słodko. Znikają, zanim dosmażę kolejną porcjęBananowe placuszki na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zoryanchik
SKOMENTUJ

Przyznaj sam, śniadanie to nie jest idealny moment dla długie i skomplikowane gotowanie. Znam wiele osób totalnie zafiksowanych na punkcie kulinariów, które całymi dniami potrafią wertować książki o gotowaniu i spędzać "nad garami" każdą wolną chwilę. I wiesz co? Żadna z nich nie lubi tego robić rano, zwłaszcza w akompaniamencie presji czasu, szykujących się do szkoły dzieci i domagającego się spaceru psa. Oj nie, śniadanie powinno być szybkie, łatwe i przyjemne. Zgodzisz się ze mną?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

W myśl tej zasady, w moim domu jest kilka "opcji" śniadaniowych, w których przebieramy każdego ranka. Jedna z nich to bananowe placuszki na słodko. Trudno o łatwiejszy przepis, bo nie ma tu mowy o cieście, które musi wyrastać czy odpoczywać. Łączymy składniki, rozgrzewamy patelnię, smażymy i gotowe. No, może nie do końca. Podziwiamy jeszcze rodzinkę zajadającą się smacznym śniadaniem w absolutnej ciszy. A to jest bezcenne, czyż nie?

Bananowe placuszki śniadaniowe na słodko

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • ok. 50 g mąki (ten składnik traktuję wyłącznie jako "zagęszczacz" – możesz go użyć mniej lub więcej),
  • szczypta soli,
  • olej roślinny do smażenia,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję mleko, jogurt naturalny i banany.
  2. Nie szarżuję z mąką – im będzie jej więcej, tym placuszki staną się mniej delikatne. Dosypuję jej po trochu, w miarę miksowania. Doprawiam również odrobiną soli.
  3. Na tym etapie można do masy wlać również miód, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by to pominąć i posmarować nim już usmażone placki.
  4. Nakładam po trochu ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę placki z obu stron. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób