PrzepisŚniadanieŚniadaniowe placuszki na słodko. Znikają, zanim dosmażę kolejną porcję

Śniadaniowe placuszki na słodko. Znikają, zanim dosmażę kolejną porcję

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na szybkie, pyszne, zdrowe i słodkie śniadanie, to dzisiaj mam dla ciebie coś specjalnego. Te poranne placuszki sprawdziły się w moim domu doskonale. Dzieciaki są zachwycone, ale my, dorośli, również nie narzekamy. Czyż to nie idealny scenariusz na początek dnia?

Bananowe placuszki na słodko
Bananowe placuszki na słodko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zoryanchik

23.11.2024 | aktual.: 23.11.2024 09:11

Przyznaj sam, śniadanie to nie jest idealny moment dla długie i skomplikowane gotowanie. Znam wiele osób totalnie zafiksowanych na punkcie kulinariów, które całymi dniami potrafią wertować książki o gotowaniu i spędzać "nad garami" każdą wolną chwilę. I wiesz co? Żadna z nich nie lubi tego robić rano, zwłaszcza w akompaniamencie presji czasu, szykujących się do szkoły dzieci i domagającego się spaceru psa. Oj nie, śniadanie powinno być szybkie, łatwe i przyjemne. Zgodzisz się ze mną?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W myśl tej zasady, w moim domu jest kilka "opcji" śniadaniowych, w których przebieramy każdego ranka. Jedna z nich to bananowe placuszki na słodko. Trudno o łatwiejszy przepis, bo nie ma tu mowy o cieście, które musi wyrastać czy odpoczywać. Łączymy składniki, rozgrzewamy patelnię, smażymy i gotowe. No, może nie do końca. Podziwiamy jeszcze rodzinkę zajadającą się smacznym śniadaniem w absolutnej ciszy. A to jest bezcenne, czyż nie?

Bananowe placuszki śniadaniowe na słodko

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • ok. 50 g mąki (ten składnik traktuję wyłącznie jako "zagęszczacz" – możesz go użyć mniej lub więcej),
  • szczypta soli,
  • olej roślinny do smażenia,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski, dodaję mleko, jogurt naturalny i banany.
  2. Nie szarżuję z mąką – im będzie jej więcej, tym placuszki staną się mniej delikatne. Dosypuję jej po trochu, w miarę miksowania. Doprawiam również odrobiną soli.
  3. Na tym etapie można do masy wlać również miód, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by to pominąć i posmarować nim już usmażone placki.
  4. Nakładam po trochu ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę placki z obu stron. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i gotowe. Smacznego!
bananyszybkie placuszkiplacuszki bananowe
Wybrane dla Ciebie