W lodówce zalegają miękkie banany? Zamiast wyrzucać, rozgnieć i upiecz bułeczki
Domowe bułeczki ze świeżymi owocami to zawsze dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Najczęściej sięgamy po jabłka, maliny czy śliwki, ale do takiego wypieku można wykorzystać także banany. To świetny sposób na wykorzystanie także tych przejrzałych.
09.11.2024 16:40
Do domowych drożdżówek owoce wykorzystuje się z reguły jako dodatek. W przypadku tych z bananami jest inaczej, bo po rozgnieceniu dodaje się do ciasta. Tak samo, jak w przypadku znanego chlebaka bananowego czy placków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Banany kupuj z rozwagą
Komu nie zdarzyło się kupić zbyt dużo bananów? Często w sklepie sięgamy po całą kiść, bo przecież pyszne i często są w bardzo przystępnych cenach. Niestety, zdarza się przeliczyć, lub po prostu owoce zbyt szybko dojrzewają. W takiej sytuacji mamy już niezły arsenał pomysłów. Można szybko zrobić z nich szybko zrobić koktajl czy usmażyć placki. Gdy mamy trochę więcej czasu warto upiec drożdżówki.
Jak przechowywać banany?
Banany to o tej porze roku jedne z najbardziej popularnych owoców. Chętnie jemy je na surowo, dodajemy do owsianek czy koktajli. Do wypieków wykorzystujemy te przejrzałe. Są bardzo słodkie, więc mogą zastąpić też cukier. Jednak nie można dopuszczać do tego, że nagle mamy całą kiść bananów do wykorzystania, bo może to być trudne. Dlatego trzeba pamiętać, by przechowywać je w temperaturze pokojowej, zawsze z dobrym przewiewem powietrza. Gdy pojawiają się na nich plamki, lepiej jest przełożyć je do lodówki. Jednak nie zatrzyma to na długo procesu szybkiego przejrzewania, dlatego od razu warto myśleć, jak je wykorzystać. Proponujemy bułeczki.
Przepis na bananowe drożdżówki
Składniki:
- 2 przejrzałe banany,
- pół kg mąki pszennej,
- 25 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- 7 g suchych drożdży,
- 50 groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady, opcjonalnie,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Obierz banany i rozgnieć widelcem, możesz też użyć blendera. Papkę wymieszaj z jednym jajkiem i roztopionym masłem.
- W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z drożdżami i solą. Suche składniki porcjami wsypuj do mokrych i dokładnie mieszaj.
- Na koniec do surowej masy dodaj groszki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę, a po wymieszaniu przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
- Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Ubij go pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazu, a następnie przełóż na oprószoną mąką stolnicę.
- Ciasto podziel na 12 równych części, a każdą z nich obtocz w mące i formuj z niej gładką kulę. Tak przygotowane bułeczki układaj na formie do pieczenia wyłożonej papierem.
- Bułeczki umieszczaj tak, by zostały między nimi odstępy. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Potem wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 20 minut.
- Potem je wystudź, możesz ich wierzch posypać cukrem pudrem.