W lodówce zalegają miękkie banany? Zamiast wyrzucać, rozgnieć i upiecz bułeczki

Domowe bułeczki ze świeżymi owocami to zawsze dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Najczęściej sięgamy po jabłka, maliny czy śliwki, ale do takiego wypieku można wykorzystać także banany. To świetny sposób na wykorzystanie także tych przejrzałych.

Domowe drożdżówki zawsze znikają bardzo szybko. Domowe drożdżówki zawsze znikają bardzo szybko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Do domowych drożdżówek owoce wykorzystuje się z reguły jako dodatek. W przypadku tych z bananami jest inaczej, bo po rozgnieceniu dodaje się do ciasta. Tak samo, jak w przypadku znanego chlebaka bananowego czy placków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Banany kupuj z rozwagą

Komu nie zdarzyło się kupić zbyt dużo bananów? Często w sklepie sięgamy po całą kiść, bo przecież pyszne i często są w bardzo przystępnych cenach. Niestety, zdarza się przeliczyć, lub po prostu owoce zbyt szybko dojrzewają. W takiej sytuacji mamy już niezły arsenał pomysłów. Można szybko zrobić z nich szybko zrobić koktajl czy usmażyć placki. Gdy mamy trochę więcej czasu warto upiec drożdżówki.

Jak przechowywać banany?

Banany to o tej porze roku jedne z najbardziej popularnych owoców. Chętnie jemy je na surowo, dodajemy do owsianek czy koktajli. Do wypieków wykorzystujemy te przejrzałe. Są bardzo słodkie, więc mogą zastąpić też cukier. Jednak nie można dopuszczać do tego, że nagle mamy całą kiść bananów do wykorzystania, bo może to być trudne. Dlatego trzeba pamiętać, by przechowywać je w temperaturze pokojowej, zawsze z dobrym przewiewem powietrza. Gdy pojawiają się na nich plamki, lepiej jest przełożyć je do lodówki. Jednak nie zatrzyma to na długo procesu szybkiego przejrzewania, dlatego od razu warto myśleć, jak je wykorzystać. Proponujemy bułeczki.

Przepis na bananowe drożdżówki

Składniki:

  • 2 przejrzałe banany,
  • pół kg mąki pszennej,
  • 25 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 50 groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady, opcjonalnie,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany i rozgnieć widelcem, możesz też użyć blendera. Papkę wymieszaj z jednym jajkiem i roztopionym masłem.
  2. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z drożdżami i solą. Suche składniki porcjami wsypuj do mokrych i dokładnie mieszaj.
  3. Na koniec do surowej masy dodaj groszki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę, a po wymieszaniu przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
  4. Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Ubij go pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazu, a następnie przełóż na oprószoną mąką stolnicę.
  5. Ciasto podziel na 12 równych części, a każdą z nich obtocz w mące i formuj z niej gładką kulę. Tak przygotowane bułeczki układaj na formie do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Bułeczki umieszczaj tak, by zostały między nimi odstępy. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  7. Potem wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 20 minut.
  8. Potem je wystudź, możesz ich wierzch posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie