W lodówce zalegają miękkie banany? Zamiast wyrzucać, rozgnieć i upiecz bułeczki

Domowe bułeczki ze świeżymi owocami to zawsze dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Najczęściej sięgamy po jabłka, maliny czy śliwki, ale do takiego wypieku można wykorzystać także banany. To świetny sposób na wykorzystanie także tych przejrzałych.

Domowe drożdżówki zawsze znikają bardzo szybko. Domowe drożdżówki zawsze znikają bardzo szybko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Do domowych drożdżówek owoce wykorzystuje się z reguły jako dodatek. W przypadku tych z bananami jest inaczej, bo po rozgnieceniu dodaje się do ciasta. Tak samo, jak w przypadku znanego chlebaka bananowego czy placków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Banany kupuj z rozwagą

Komu nie zdarzyło się kupić zbyt dużo bananów? Często w sklepie sięgamy po całą kiść, bo przecież pyszne i często są w bardzo przystępnych cenach. Niestety, zdarza się przeliczyć, lub po prostu owoce zbyt szybko dojrzewają. W takiej sytuacji mamy już niezły arsenał pomysłów. Można szybko zrobić z nich szybko zrobić koktajl czy usmażyć placki. Gdy mamy trochę więcej czasu warto upiec drożdżówki.

Jak przechowywać banany?

Banany to o tej porze roku jedne z najbardziej popularnych owoców. Chętnie jemy je na surowo, dodajemy do owsianek czy koktajli. Do wypieków wykorzystujemy te przejrzałe. Są bardzo słodkie, więc mogą zastąpić też cukier. Jednak nie można dopuszczać do tego, że nagle mamy całą kiść bananów do wykorzystania, bo może to być trudne. Dlatego trzeba pamiętać, by przechowywać je w temperaturze pokojowej, zawsze z dobrym przewiewem powietrza. Gdy pojawiają się na nich plamki, lepiej jest przełożyć je do lodówki. Jednak nie zatrzyma to na długo procesu szybkiego przejrzewania, dlatego od razu warto myśleć, jak je wykorzystać. Proponujemy bułeczki.

Przepis na bananowe drożdżówki

Składniki:

  • 2 przejrzałe banany,
  • pół kg mąki pszennej,
  • 25 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 50 groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady, opcjonalnie,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany i rozgnieć widelcem, możesz też użyć blendera. Papkę wymieszaj z jednym jajkiem i roztopionym masłem.
  2. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z drożdżami i solą. Suche składniki porcjami wsypuj do mokrych i dokładnie mieszaj.
  3. Na koniec do surowej masy dodaj groszki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę, a po wymieszaniu przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
  4. Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Ubij go pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazu, a następnie przełóż na oprószoną mąką stolnicę.
  5. Ciasto podziel na 12 równych części, a każdą z nich obtocz w mące i formuj z niej gładką kulę. Tak przygotowane bułeczki układaj na formie do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Bułeczki umieszczaj tak, by zostały między nimi odstępy. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  7. Potem wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 20 minut.
  8. Potem je wystudź, możesz ich wierzch posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza